Az ünnep nem marad el – tűzeset miatt sem

, 2018-12-03 16:33:02

Lakhatatlanná vált egy tűzeset miatt a Dunántúli Református Egyházkerület Árvácska Anya- és Csecsemőotthonának egyik szárnya a Somogy megyei Nágocson. Az egyházkerület vezetése azt kéri, mindenki hordozza imádságban a lakókat és gyűjtést is indítottak, hogy minél előbb újra biztonságos otthona lehessen az édesanyáknak és kisgyermekeiknek.

November 30-án, az esti órákban tűz ütött ki a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban. A református intézményében olyan nők és gyermekek élnek, akik családon belüli erőszak elől menekülve vagy családjukból kimenekítve kerületek a településre. Az otthonnak eddig 31 lakója volt, akik közül hét gyermek és tizenkét felnőtt tartózkodott szobáiban a tűz keletkezésekor – azonban senki sem sérült meg.

Az RTL Klub egy riportjában arról számolt be, hogy több lakónak minden holmija odaveszett a tűzesetben, amit valószínűleg egy elektromos készülék meghibásodása okozott.

 Kérdésünkre Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta, a 2002-ben épült intézmény 35 férőhelyből tizenötöt ért kár, de a katasztrófavédelem nem engedi, hogy gondozottat tartsanak az épületben, ameddig el nem különítik a különböző szárnyakat. A tüzet csupán három tűzoltóautó segítségével sikerült megfékezni, azonban az oltás miatt szétázott a ház, a megmaradt szobákból is órákon keresztül kellett még merni a vizet.

„Az egyházkerületünk holnap tud dönteni a továbbiakról, reméljük, reggel a biztosítói bejárással indul a napunk, ez nagy segítség lesz a tervezésben – az azonban már most biztos, hogy 40-45 millió forintos a kár” – foglalta össze Nagy Csaba. Mint mondta, komoly támogatási hullám indult el máris, többen vittek adományokat az otthonba. „Jelenleg komoly nehézséget okoz, hogy elhelyezzük a tárgyi adományokat, ezért reméljük, nem sértünk meg senkit, ha azt kérjük, hogy ezek átadásával várjanak egy kicsit” – tette hozzá.

A Dunántúli Református Egyházkerület is megerősítette, hogy hálásak a tárgyi adományokért, ugyanakkor mivel nincs helyünk tárolásukra, kérik, hogy aki segíteni szeretne és megteheti, pénzadomány formájában juttassa el felajánlását.

Az esperes hálásan számolt be róla, hogy a faluban a Hetednapi Adventista Egyház is fenntart egy anyaotthont és egy idősek otthonát, ahová befogadják a katasztrófa sújtott édesanyákat és gyermekeiket. „Az édesanyák érthető módon megszeppentek, de mindenkiről gondoskodni fogunk. Hiába történt katasztrófa, ettől függetlenül is megtartjuk Mikulás-ünnepségünket és ugyanúgy ünnepeljük majd a karácsonyt is – hangsúlyozta Nagy Csaba. – Ma, advent kezdetén Zakariásról prédikáltam, akinek a neve azt jelenti: megemlékezik rólunk az Isten. Erre kell most figyelnünk, mert Ő valóban nem felejt el bennünket.”

„Az Úr gondoskodik. Ma ezt mondják: Az Úr hegyén a gondviselés”

A Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége, mint a nágocsi „Árvácska“ Anya- és Csecsemőotthon fenntartója is szomorúan értesült az otthonban történt tűzesetről és a kezdetektől fogva tartotta a kapcsolatot az intézmény vezetőségével, hogy a kialakult helyzetet kezelni minél hamarabb kezelni tudja. Jelenleg is folynak a vizsgálatok, a katasztrófavédelem illetékes szervei eljárás keretében vizsgálják a tűzeset okát. Feltehetően elektromos zárlat miatt gyulladt ki a tűz, de a hivatalos vizsgálat eredményére még várni kell. A biztosító képviselője a hétfői napon a helyszínen járt, emellett az illetékes gyámhivatal felé is megtörtént a bejelentés, akik szintén megtekintették az otthont.

Az egyházkerület is köszönetét fejezik ki a Nágocsi Önkormányzatnak, valamint a Nágocsi Reménység Alapítvány Intézményeinek azért, hogy azonnal segítettek gondoskodni a lakókról – akik a jelenlegi állás szerint záros határidőn belül visszaköltözhetnek az épületegyüttes épen marad részébe.

A Dunántúli Református Egyházkerület a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Alapítványával egyeztetve, köszönettel fogadja a segítséget és az adományok fogadására az MRE Szeretetszolgálati Alapítványt bízza meg. Az alapítvánnyal a fenntartó tartja a kapcsolatot, hiszen az újjáépítés az egyházkerület feladata.
Adományaikat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül juttathatják el.  A Magyar Református Szeretetszolgálat bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 . A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Árvácska”.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Muzslay Péter - Somogyi Hírlap; Mallinger László/facebook

www.reformatus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1592
Összesen 2009. június 2. óta : 39761327