Házasság Hete a veszprémi Kálvin János parki református templomban

Haluza János, Závodi Zsuzsa, 2019-02-19 08:21:48

Ebben az évben különösen sok program gazdagította a Házasság Hetének veszprémi rendezvényeit. A város templomaiban, a Hangvillában, a Veszprémi Megyei Család és Esélyteremtő Házban, illetve a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának szervezésében is számos színes program, beszélgetés valósult meg. A Házasság Hete városi nyitó istentiszteletére került sor a veszprémi új templomban 2019. február 10-én. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Porga Gyula polgármester és felesége, Héthelyi Réka asszony.

Az istentisztelet első részében Veszprém város polgármestere köszöntötte a gyülekezetet, aki a Házasság Hete veszprémi programjainak fővédnöke. Porga Gyula hangsúlyozta, hogy egy város akkor lehet sikeres, ha annak legkisebb alkotórésze, a család is sikeres. A család sikeréhez a házas felek összetartása és a házasság megbecsülése szükséges. Megköszönte a gyülekezetnek, hogy a házasság fontosságának hangsúlyozásában és a Házasság Hete programsorozatában évek óta aktívan részt vesz a gyülekezet.

Az igehirdetés Ruth és Boáz egymásra találásáról szólt. Ma olyan világban élünk, amikor a szerelem eladó, a szeretet leárazható. Ezért fontos minden eszközzel, egyszerű példával hangsúlyozni, magunkra venni, magunkra „tűzni”, hogy „Love is not for sale”. A szeretet nem eladó. Ha nem működik egy kapcsolat, akkor nem az egyik vagy a másik szíve nem működik, hanem a világ szétdobáló erői, a konzum világ taktikái győznek. Ilyenkor az ember elhiszi, hogy nekem a másik nem elég jó, s el kezdünk úgy bánni egymással mint eldobható tárgyakkal. Ruth egyszerű és megtört szívű nő volt. Törékenységében is figyelmes és odaadó. Aki szeret, az belátja, hogy nem a tökéletességet kell felajánlanunk egymásnak, hanem mindent. Azok a rossz házastársak, akik álmokat kergetnek, akik nem akarják, hogy hibáik is napvilágra kerüljenek. A házasság célja nem a tökéletesség, különben éppen az emberség, az irgalom tűnik el belőle. – fogalmazott Závodi Zsuzsanna a házasság hetének megnyitó igehirdetésében.

Az imádságoknak és az áldásnak kiemelt fontos helye volt ezen az Úrnak szentelt napon. Olyan fiatal házaspár imádkozott a házasságokért, akik a templomunkban kötöttek házasságot, itt kereszteltették gyermekeiket. Imádságukban ott volt a hálaadás, amit a feleség így fogalmazott meg:

„Köszönöm, hogy a férjemet adtad mellém társul, hogy közösen építhessük „házunkat”, melynek már akkor Te voltál az alapja, amikor itt az Úr asztalánál örök hűséget fogadtunk egymásnak, s azóta is, gazdag áldásaidban részesülve, Te vagy ma is, amikor újra itt együtt, egymásért imádkozunk. Kérünk, Te légy akkor is erős alapja, amikor úgy érezzük ez az építkezés kicsit nehéz: sírunk, kiabálunk, türelmetlenek vagyunk, hátat fordítunk, elfáradunk a téglák cipelésekor. De köszönjük, hogy Te tervet és útmutatást nyújtasz, melynek segítségével ezek a téglák is a helyükre kerülnek, súlyukat már Te tartod és az épülést szolgálják.
Megbocsátunk, együtt érlelődünk,
nevetünk, titkokat suttogunk,
megedződünk és még nagyobb dolgokra leszünk képesek,
mélyen és visszavonhatatlanul
szeretni tanulunk.”

A férj imádságát sokan magukénak érezhették:

„Őrizd meg közös útjaink, akkor is amikor egyedül lépünk ki házunkból,
s akkor is amikor fáradtan érkezünk haza.
Hűség Istene, sok kifogásunk van a szeretet megélésére,
kapcsolatunk elmélyítésére.
Most indítsd fel szívünk, hogy igent mondjunk egymásra újra és újra
ahogy Te igent mondtál ránk.
Éltesd a szeretetünket, hogy észrevegyük egymás szükségeit,
hogy egymás által ne sebeket kapjunk, hanem sebeket gyógyítsunk.”

Az igehirdetést követően minden házaspár kiállhatott az Úr asztala köré és közös áldást kaptak egymásra, házastársi közösségükre.

Vasárnap délután a templomi közösség vendége volt Horváth-hegyi Olivér, szentendrei evangélikus lelkész és kedves felesége, Váraljai Janka, ének-zene tanár. A fiatal házaspár, akik négy kisgyermekeket nevelnek, személyes hangvételű beszélgetést vezetett az elfogadás, a közös választások fontosságáról. A házasság, a közös ház, a szent kötelék azt jelenti, hogy ezer és ezer másik nőre és férfira „nemet” mond az ember. A legnagyobb kegyelem, reménység nem az, hogy mi szépnek, jónak tartjuk a másikat, hanem az, hogy a Szentlélek kötelével vagyunk összekapcsolva. Isten a házasságunkkal is, a választásainkkal is az ő nagy dolgait, visszavonhatatlan odafordulását példázza. A nemek mellett mindig ott kell lennie az egymás felé kimondott „igen”-nek. A kerekasztal beszélgetés címe is ezt summázta a házaspárok és lelendő házaspárok számára: „Nemek az igenért. A középen álló igent nemek bástyája veszi körül.”

Haluza János, Závodi Zsuzsa



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5411
Összesen 2009. június 2. óta : 39859168