„Jeruzsálem várfalainak a javítása előre haladt…”

Steinbach József, 2019-03-03 04:00:00

(Nehémiás 4,1-8) FELEMÁS HELYZET AZ ÉPÍTKEZÉS. – 1. Egyrészt örömteli munka ez, annak minden nehézsége ellenére, hiszen a külső építkezés mindig megmozgatja a „lelkeket” is. 

– 2. Ugyanakkor mégis egyre inkább kiver a víz, ha meglátok egy építkezést. Hiszen az építkezés maga a káosz, rendetlenség, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Az építkezés, a legnagyobb odafigyelés ellenére is ellentmondásos körülmények tengere. 

– 3. Az építkezés legnagyobb nyomorúsága azonban mindig az, hogy a másik, nevezzük „a szomszédnak”, elirigyli a gyarapodást. Mindig feltámad ilyenkor Tóbíjjá és Szanballatt, meg a velük tartók, akik először gúnyolódnak, aztán zavart keltenek, majd támadnak és harcot indítanak ellenünk, le akarnak gyilkolni (5). Emögött az irigység áll (1–2). A háttérben drukkolók is valójában a bukásunkat lesik. Ez a folytonos harc, valamint a munka pénzt, idegrendszert, fizikai erőt felemésztő fáradtsága magát az építkezőt is halálosan elcsüggesztheti (4), és egymást is a munka feladására bíztatjuk (6). A reménytelenség is terjedhet, mint a ragály.


MÁrcius 3. – A teljes igemagyarázat

 

(1) „Jeruzsálem várfalainak a javítása előre haladt…” (Nehémiás 4,1-8) 

 

FELEMÁS HELYZET AZ ÉPÍTKEZÉS. 

 

– 1. Egyrészt örömteli munka ez, annak minden nehézsége ellenére, hiszen a külső építkezés mindig megmozgatja a lelkeket is. 

Nehéz eldönteni, hogy mi kell előbb, a „lelkek”, vagy az épület, hiszen az épület is hozhat „lelkeket”, de „lelkek” nélkül értelmetlen az épület. 

Itt a lélek embert és életet, hitet egyaránt jelent. 

 

– 2. Ugyanakkor mégis egyre inkább kiver a víz, ha meglátok egy építkezést. 

Hiszen az építkezés maga a káosz, rendetlenség, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. 

Az építkezés sokszor kapkodás, „barmolás”, a legnagyobb odafigyelés ellenére is ellentmondásos körülmények tengere, pótcselekvések sora jellemzi. 

 

– 3. Az építkezés legnagyobb nyomorúsága azonban mindig az, hogy a másik, nevezzük „a szomszédnak”, elirigyli a gyarapodást. 

Mindig feltámad ilyenkor Tóbíjjá és Szanballatt, meg a velük tartók, akik először gúnyolódnak, aztán zavart keltenek, majd támadnak és harcot indítanak ellenünk, le akarnak gyilkolni (5). 

Két okból: – nekik lehet, de a másiknak ne legyen; – vagy mert, ha nekik nincs, a másiknak se legyen. 

Mindegyik lelkület mögött az irigység áll, és az, hogy nem ők gyarapítanak, nem ők gyarapodnak, nem ők állnak a középpontban… (1–2). 

A háttérben drukkolók is valójában a bukásunkat lesik. 

Ez a folytonos harc, valamint a munka pénzt, idegrendszert, fizikai erőt felemésztő fáradtsága magát az építkezőt is halálosan elcsüggesztheti (4), és egymást is a munka feladására bíztatjuk (6). 

A reménytelenség is terjedhet, mint a ragály. 

 

– 4. Nehémiás azonban nem hagyja ezt: felrázza, hitében megerősíti és csatsorba állítja népét (8), hogy megvédjék azt, amit az Úr nekik adott, hitüket, városukat, kultúrájukat, szeretteiket, kincseiket. 

Nem támadnak, csak védekeznek. De ebben az esetben igaz: hinni és tenni, imádkozni és dolgozni. 

A sorrend persze nem mindegy. 

Az elsőből következhet áldottan a másik. 

És még valami! 

Ezek az emberek itt nem csak a sajátjukat, hanem a közös ügyet, nem mellesleg az Isten ügyét, azaz Jeruzsálem városfalát védik. 

Nem csak a saját ügyünkben járunk el. Kell a saját is, hogy áldottabb és hitelesebb lehessen a közösért, az Úrért végzett szolgálatunk. 

Amit építünk, azt itt hagyjuk örökül.

 

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. July 18., Thursday,
Frigyes napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4013
Összesen 2009. június 2. óta : 16746969

Ige Mellett

(18) „…lezuhant, kettészakadt…” (Apostolok cselekedetei 1,15–26)

15. vers. Péter nem magyarázza Júdás esetét. Azt meghagyja titoknak. Péter tényeket sorol fel, miközben zsoltárversekre utal (15). 16. vers. Be kellet... tovább

REPOSZT

Műélet műhússal

A növényi alapú műhús tehát már nem is annyira baró. Inkább az az igazán érdekfeszítő, hogy mi lesz azokkal a kezdeményezésekkel, amik élő állatokból vett ...
... Tovább

Dokumentumtár

Faust_Gyula_Credo

Formátum:.docx
Méret: 3.0 MB

Faust Gyula: Credo

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

Nyakkendő nélkül extra

Formátum:.mp3,
Méret: 31.4 MB

REND 2010. Az El Mondo Café-ban Steinbach József püspökkel Bella Péter beszélgetett

Hanganyag letöltése