Hálaadó Istentisztelet Dadon

Szücs János, 2019-03-22 09:13:15

Hálaadó ünnepi istentiszteletre hívogattak Dadon a református templom harangjai 2019. március 3-án délelőtt. Zsúfolásig megtelt a bensőséges hangulatot árasztó, felújított templombelső, ahol elsőnek Kovács Tamás helyi lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, valamint a gyülekezet tagjait. 

A kezdő ének a 167. dicséret első versének eléneklése után, Máté László esperes úr szolgált, majd a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke Steinbach József hirdette Isten igéjét, Jóel próféta 3. rész alapján. „Aztán kitöltöm majd a lelkemet minden emberre. Fiaitok és lányaitok prófétálni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak." 

A próféta idejében a látomások útján üzent az Úr, ez a korszak lezárult, ma a Biblia az alap. Nem csak az elhívottprófétákra töltetik ki Isten Lelke, hanem mindenkire, a gyerekekre, a szolgákra, a férfiakra és a nőkre is. Isten választott népe, Jézus Krisztus által menekül meg a katasztrófáktól.A ma emberének azt üzeni: merjen nagyot álmodni! A dadiak mertek és itt az eredmény. A felújított toronysisak, már messziről fénylik és mutatja az irányt. Ezért adunk hálát a mai napon. Kérjük, hogy ezek az iránymutató jelek sokasodjanak, hogy keresztyén világunk megmaradjon!

Kortárs orosz festő (Leonid Artemov) egyik festményének említésével zárta emlékezetes prédikációját a Püspök úr. Egy fiatal pár áll egy esernyő alatt az erdő szélén. Egy ifjú férfi és egy fiatal nő. Beszédes alkotás, amely mély üzenetet hordoz!

A liturgia további részén,az ima szolgálatát, Köntös László a Dunántúli Református Egyházkerületi főjegyzője végezte.

Kovács Tamás lelkipásztor ismertette a 271 éves református templom felújításának történetét. Teljesen új süveget kapott a torony rézlemez-borítással. Legutóbb 115 éve történt ilyen. De a torony nyílászárói is teljesen újak lettek, végül az egész templomkülső kapott egy szép festést.

Köszönetet mondott, Czunyiné dr. Bertalan Juditnak a térség országgyűlési képviselőjének, Józsa Sándornak a pályázat elkészítőjének, Ócsai Sándornak a templomtornyok mesterének, a közreműködő szerveknek, valamint a gyülekezet fáradhatatlan tagjaink. Beszámolóját: egyedül Istené a dicsőség mondással fejezte be.

A dadi református gyülekezet ifjúsági és felnőtt kórusainak hangszerrel kísért énekei színesítették az ünnepi alkalmat. A kitűnő akusztika és a zenei kíséret felerősítette a Jézusról szóló zeneszámok mondanivalóját.A ifjúsági kórust Kovácsné Gombos Tímea nagytiszteletű asszony, a felnőttkórust Kovács Tamás lelkipásztor vezényelte.

 Dénes Kata tanuló szavalata színesítette ünnepségünket.

 Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője hozzászólásában, a kerek évfordulóról megjegyezte, hogy a most 271 éves templom, 300 éves jubileumi ünnepségén, az itt a kórusban éneklő gyermekek, illetve azok gyermekei szerepelnek majd. Nagyon fontos a hálaadás! Fontosak azok a jelek, amelyek napjainkban a templomtornyok jelentenek, mutatják a követendő irányt.

 Ócsai Sándor a toronysisak építésének vezetője, akinek munkáját most már a dadi templom barokk tornya is jelzi, meleg szavakkal köszönte meg a bizalmat.

 

Az ünnepi istentisztelet minden résztvevő emlékigét kapott, melyet a hittanos gyermekek készítettek, mindegyiket teljesen egyedien, ki-ki a saját ízlésének megfelelően. (E sorok írójának igéje: Ne félj, mert én veled vagyok! /Ézs. 41. 10./ A rajzot, Szabó Anna első osztályos tanuló készítette.)

 Az ünnepi hálaadás,a Himnusz énekével zárult, majd szeretetvendégség keretében köszöntünk el, a vendégszerető gyülekezettől.

A helyi József Attiláról elnevezett kultúrházban, fotókiállítás örökítette meg a toronysisak cseréjének mozzanatait.

Forrás: Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. September 16., Monday,
Edit napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1808
Összesen 2009. június 2. óta : 17244825

Ige Mellett
REPOSZT

Néhány szó a keresztény szabadságról

A keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL130114

Formátum:.doc
Méret: 42.5 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2013.01.14.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

vladar101002

Formátum:.mp3,
Méret: 24.5 MB

"Hit és gyógyítás - gyógyulás az Újszövetségben a bibliai antropológia tükrében" Dr. Vladár Gábor előadása. Elhangzott 2010. október 2-án, Pápán a Dunántúli Református Orvosok I. Találkozóján.

Hanganyag letöltése