"...aki egyszer pápai diák volt, örökké az marad..."

Horváth Andrea, 2019-05-07 09:17:24

"...aki egyszer pápai diák volt, örökké az marad..." idézte Lőrincze Lajos nyelvész, egykori pápai kollégista szavait beszédében Füstös Julianna, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzőse.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ünnepi alkalmának ezúttal is a templom adott otthont. A ballagási istentiszteleten Szakács Sándor lelkipásztor hirdetett igét, majd az imádságot és az áldást követően Baráth Julianna igazgató mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy ez az a nap, amikor a legtöbb olyan ember veszi körül a ballagókat, akik szeretik őket: családtagok, barátok, tanárok, diáktársak. - Sokan szeretnek benneteket, nem vagytok egyedül ebben a világban, s akkor sem lesztek egyedül, amikor holnapután egyedül néztek szembe a kiosztott feladatlapokkal. Mert minden Isten gondoskodó szeretetéről szól, s arról a csodáról, ahogy eddig vezette életeteteket - fogalmazott az igazgató, aki hozzátette: - Mindannyiunknak öröm ez a mai nap, s aggódva ugyan, de Istenben bízva engedünk tovább szimbolikusan, de mégis valóságosan benneteket az utatokra - mondta Baráth Julianna.

 

Az intézmény fenntartója, a Dunántúli Református Egyházkerület nevében Köntös László főjegyző köszöntötte a végzősöket: - Az Úristen őrizze meg a szíveteket és gondolataitokat. Mert tudjátok mi a legrosszabb? Amikor az ember szívében és gondolkodásában szétesik és összeomlik. Akkor mindennek vége. De Isten ígérete szerint meg fog őrizni titeket. Azt kívánom nektek, hogy hogy úgy tudjatok továbbmenni az életben, hogy az Úr ígéretét személyes ígéretnek veszitek, hiszitek, hogy az Úristen egyben fog tartani titeket, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat.

 A végzősök nevében a 12.B-s Füstös Julianna búcsúzott. - Amikor idekerültünk, azt gondoltam, a gimi örökké fog tartani, mindig ide fogok járni, mindig refis maradok. Most így visszanézve az a hat év hihetetlenül gyorsan elröppent, s még nem vagyunk felkészülve arra, hogy felnőttek legyünk. Még mindig azok a megszeppent kisgimnazisták vagyunk, akiket terelgetni, nevelni kell, s akik lélekben mindig refisek maradnak. Ahogy Lőrincze Lajos híres nyelvész, öregdiák fogalmazott "...aki egyszer pápai diák volt, örökké az marad..."- idézte az egykori refis gondolatát Füstös Julianna, aki hozzátette, hogy az összetartozás érzését nem csak az iskola szellemisége adta, amely erkölcsi és hitbéli tanítást is adott, hanem azok az egyedi dolgok, amitől a Refi az, ami: például a köpeny, a hétfő reggeli áhítatok, a kollégiumi vasárnapok, s az a légkör, ami máshol nincs jelen.

 

Az alsóbb évfolyamok nevében Nánássy Kincső mondta el gondolatait:- Életetek egy új szakasza kezdődik most. Új útra léptek, ami még ködös, de idővel minden kitisztul. Most még ködös, épp ezért rémisztő. A jövővel kapcsolatban egy biztos: nekünk, alsóbb éveseknek nagyon fogtok hiányozni. Minden búcsúzó évfolyam űrt hagy maga után. Olyan űrt, amit senki más nem tölthet be. Jövőre, amikor a folyosón sietünk egyik teremből a másikba, közben fel-felnézünk a tablóitokra, eszünkbe jutnak a régi szép emlékek, az együtt töltött évek. A szecskáknak mi fogjuk elmondani, hogy kik is voltatok ti. Azokat a tablókat számukra mi fogjuk megtölteni történetekkel rólatok, mert egyetlen tabló sem fogható a tieitekhez: egyediek, mert ti vagytok rajtuk és az itt töltött éveitek emlékei - mondta Nánássy Kincső.

 

A ballagási istentisztelet keretében verset mondott Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes, Milus Lilla pedig énekelt. Az ünnepségen a végzősök felkötötték a szalagot a kopjafára, s az iskola vezetői átadták a kiemelt jutalmakat. Forrás:www.papa-ma.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6026
Összesen 2009. június 2. óta : 39870588