Házasság Hete Veszprémben

Závodi Zsuzsanna, 2020-02-18 14:11:02

A Házasság Hete program-folyamához a Veszprémi Kálvin János Parki Református Egyházközség is csatlakozott. A veszprémi rendezvények a házasság, az elköteleződés, a társadalmi társas kapcsolatok újabb kihívásairól szóltak. Ennek helyszínei részben a város templomai, részben a Hangvilla, valamint kulturális központok, és az egyetem voltak.

Több színtéren is a házasság értékéről, annak kihívásairól, buktatóiról szólt az őszinte b

eszélgetés, illetve az igehirdetés a Házasság Hetében megtartott rendezvények sorában. Az új református templomban mind a két istentiszteletet ennek a témának szentelték a lelkészek. Kórodiné Demeter Orsolya a hármas kötél fontosságáról, a két ember „jobb” boldogulásáról hirdette az igét a Prédikátor könyve 4. fejezete alapján. A Házasság Hetének ünnepi záró istentiszteletén, február 16-án Závodi Zsuzsanna igehirdetésében Sámuel királyválasztó útját a házasságban hozott döntésünkhöz hasonlította. A Szentlélek tanít meg minket szívvel és lélekkel látni, szeretni. A Szentlélek bátorít, hogy szeressük a másikat, de azt az embert is, akivé a házastársunk mellett váltunk. A rendezvénysorozat záró istentiszteletén Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntette a párokat és a gyülekezet. A házaspárok az igehirdetés meghallgatása után áldásban részesültek.

A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezte „Szólj be a papnak – szabad a kérdés! A házasság kapujában” elnevezésű rendezvény a Házasság Hetének egyik nyitó eseménye volt a Hangvilla kávézójában.

A kávézói beszélgetést Varga Endre, az önkéntes ház vezetője moderálta. A résztvevők Isó Dorottya evangélikus lelkész, Takáts István, érseki helynök, és Závodi Zsuzsa református lelkész voltak. A bemutatkozások után arra keresték először a választ a jelenlévők: mit lehet tenni, hogy a mai kamaszok ne az interneten „éljenek” és ismerkedjenek? Van-e erre gyógymód? – tette fel a kérdést Varga Endre. Fontos és izgalmas témák, élethelyzetek kerültek a beszélgetés fókuszpontjába. Több vagy kevesebb az internetes ismerkedés mint a személyes? Hogyan lehet ma ismerkedni? Mi az a bűn, ami még megbocsátható egy házasságban? Mi az egyházak véleménye a homoszexualitásról? Milyen illúziók alakulnak ki a házasságról, ha csak a filmek adják a mintát? Takács István, katolikus pap elmondta, hogy Isten teremtő tervében megszentelt terület a házasság. A sebeink is Istenre tartoznak. Isó Dorottya evangélikus lelkész kiinduló pontja az volt, hogy a mai fiatalok korosztálya másképpen fejlődik, és szocializálódik, mint az idősebb generációk. Az  Y vagy Z generáció tagjai nem olyan érettek, mint a mai 50-esek, 60-asok. Závodi Zsuzsa azt tette hozzá, hogy tizenéveseket kérdezve – létezik-e sírig tartó szerelem – , a legtöbben azt mondták: igen. Amit biztató hallani. Az örök szerelemnek át kell nemesülnie bizalommá és önátadássá.

Február 15-én, szombaton Áldott kötelékek címmel előadást tartott a Kálvin János parki református templomban Szabó J. Róbert és Szabóné Mayer Melinda, lelkész házaspár. A fiatal és idősebb házaspárokból álló hallgatóságnak először a megismerkedésükről, a leánykérés folyamatáról mesélt a litéri lelkészházaspár. A személyes hangvételű bizonyságtétel azt a tizenkét évet mutatta be, amelyben sok lehetőséget, sok áldást, és megpróbáltatást is átéltek.

Nagytiszteletű úr elmondta, hogy nagy baj, a hamisság melegágya, hogy éretlen személyiség kezdenek bele a házasságba. A jegyesség fontos időszak a szerelmesek életében, sok-sok beszélgetésre van szükség a házasságkötés előtt.

A kötél az élet textúráját, bogait, egyéni jellemvonásait, céljait, szövetmintáját is magában rejti – mondta el Szabóné Mayer Melinda.

A lelkészházaspár férj tagja nagy hangsúlyt tett arra, hogy a házasság kezdete nem az, amikor két ember eldönti, hogy együtt akar élni. A házasság egy hosszú folyamat. Az a jó, ha a házasságra az ember egész életében készül. Az élettapasztalataink arra készítenek fel, hogy hogyan legyen a férj férj, aztán később édesapa. Az otthonról hozott tapasztalataink tanítanak meg a hűségre, az elköteleződésre.

Közösen mondták el, hogy a házasságban mindig vannak próbák, amelyek kívülről vagy belülről jönnek. A nagyobb család, a szülők is nehezíthetik a házasság státus quo-ját. A tervek, a családalapításban való megtorpanás is hozhat borzasztó szituációkat. A házasság sebeire, a veszteségekre is Isten ad gyógyulást. Ha Istenhez tartozunk, akkor az élet mindig szerethető marad. – fogalmazott a lelkész házaspár. A veszprémi szervezésű rendezvények megerősítették, hogy érdemes együtt tanulni, együtt gondolkodni a házasság értékéről.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8505
Összesen 2009. június 2. óta : 40255809