Találékonyság, kreativitás kellett a vírus miatt

, 2020-06-19 13:46:33

Főszezonjukat veszítették el a református múzeumok azzal, hogy a koronavírus-fertőzés miatt tavasszal nem fogadhattak látogatókat. A bezártság alatt az online kommunikációra fókuszáltak, Pápán professzionális 3D-s kiállítást készítettek, Kecskeméten pedig humorral is oldották a járvány rossz híreit. Sárospatakon június 2-ától látogatható a világ egyik legszebb könyvtára, míg Debrecenben idén nyáron a szabadtéri sétákra fókuszálnak - a Református.hu portál összeállításában a Pannonia Reformata Múzeumról is olvashatunk.

PÁPA: MODERN 3D-S KIÁLLÍTÁS

A Pannonia Reformata Múzeumban a főszezont veszítették el – meséli Halászné Kapcsándi Szilvia intézményvezető. A tavalyi évben több mint tizenegyezer látogatójuk volt, a legtöbben májusban és június első két hetében. Nagyon készültek 2020-ra, de az idei számok biztosan jócskán alulmaradnak majd a korábbiakhoz képest.

Kapcsándi Szilvia

Fotó: Vargosz

Márciusban nyitották volna meg legújabb tárlatukat Lőrincz Zoltán: A Miatyánk a kortárs magyar festészetben címmel, ám a veszélyhelyzet miatt erre nem kerülhetett sor. A kezdeti döbbenet és aggodalom után azon kezdtek el gondolkodni, hogyan lehetne mégis – ha egyszerűsített formában is, de – megrendezni a kiállítást. Annak aktualitásáról Halászné Kapcsándi Szilvia azt mondja: – Olyan idők ezek, amikor mindannyian átéljük emberi törékenységünket, sebezhetőségünket. Nem maradt más a kezünkben, mint fohászkodni Istenhez. Ez a rendhagyó tárlat a kortárs műalkotások, valamint az alkotók gondolatain át kapcsol össze bennünket a Megváltóval, visz közelebb ahhoz, hogy imáink révén napi kapcsolatba kerülhessünk vele.

Átcsoportosították az erőforrásaikat, és segítség volt az is, hogy tavaly már elkészült a múzeum 3D-s, online bejárható tere, ezt kellett csak „berendezni” a kiállítás anyagával. A tárlat egy speciális 3D webböngésző letöltését követően tekinthető meg.

Pannonia Reformata

Fotó: Kalocsai Richárd

Elindították YouTube-csatornájukat is, ahol közzétették a pápai gyülekezet kántorának szerzői estjét. Parola Csaba 2019 októberében adott koncertet a Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat keretében. A múzeumpedagógia területén is nyitottak az online megoldások felé, elindult például az Ótemplom egere sorozat: a YouTube-on látható videókban Géniusz, a kisegér mesél a gyerekeknek Jézus menynybemeneteléről, a pünkösdről és egyéb témákról.

A Pannonia Reformata Segítő Szolgálat elindításával a kávézó munkatársainak találtak új feladatot: időseknek segítettek bevásárolni, gyógyszereket kiváltani, ügyeket intézni. A nyitásra a minisztériumi ajánlásoknak megfelelően készültek, például a pénztárost védő plexifallal. A maszk használatát – a minisztériumi ajánlással egybehangzóan – erősen ajánlottnak tekintik: az Ótemplomban egyszerre legfeljebb húsz fő tartózkodhat, nekik nem kötelező a maszk viselése, de az egyiptomi kiállítótérben, ahová egy turnusban tíz embert engednek be, már igen. A látogatóknak tartaniuk kell egymás között a másfél méteres távolságot.

Az ország többi református múzeumáról a www.reformatus.hu oldalon olvashatnak


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1530
Összesen 2009. június 2. óta : 39761265