Pápa Városért Érdeméremmel tüntették ki Köntös Lászlót

, 2020-08-21 10:09:14

Pápa Város Önkormányzata Pápa Városért Érdemérmet adományozott Köntös Lászlónak. A kitüntetést dr. Áldozó Tamás, Pápa Város Polgármestere adta át az augusztus 20-án megtartott pápai ünnepségen. Az alábbiakban közöljük az ott elhangzott méltatást. Köntös László gyűjteményi igazgató, lelkészi főjegyző életére és szolgálatára Isten gazdag áldását kérjük.

Köntös László református lelkészcsaládba született, 1976-ban végezte el a budapesti Református Teológiai akadémiát. Lelkészi szolgálatát Körmenden kezdte, majd a Reformátusok Lapjánál helyezkedett el, 1985-től ösztöndíjasként az Amerikai Egyesült Államokban teológiai magiszteri fokozatot szerzett és lelkészként szolgált, hazaérkezését követően pedig 1993-tól a nagymúltú Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója lett.

Az elmúlt közel 30 év alatt az intézményegyüttest országosan is elismert rangos tudományos műhellyé formálta. 2008-ban a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzőjévé, püspök-helyettesévé választották, mely tisztséget a mai napig betölti. Gyűjteményi igazgatói pályafutásának egyik legfontosabb állomásaként nevéhez fűződik a református ótemplom felújítása, megújítása, a Pannonia Reformata Múzeum létrehozása. A két évvel ezelőtt megnyílt kegyességtörténeti kiállítás, egyfajta vizuális igehirdetés, egyedi és különleges hitvallás, amely egyaránt megszólítja a gyermekeket és felnőtteket, a hívőket és a nem hívőket.

Köntös László máshonnan hozott sokszínűségével lett pápai, a Református Gyűjteményeket a város egyik meghatározó szellemi, kulturális műhelyévé tette, kiemelt feladatának tekinti városunk szellemi, kulturális és épített örökségének megőrzését és továbbörökítését.

Olyan személyiség, aki meglátta a városban rejlő potenciált, megragadja a kínálkozó lehetőségeket és mindig távlatokban gondolkodik. A hagyományokból építkezik, konzervatív értékrendre alapoz és folyamatos megújulásra törekszik szűkebb és tágabb környezete gazdagítására. Tevékenységét több kitüntetéssel is elismerték az elmúlt évtizedekben: 2000-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

 

Köntös László a Pápai Református Gyűjtemények országosan is elismert tudományos műhellyé formálása, valamint városunk kulturális és épített örökségének megőrzése érdekében végzett magas színvonalú, elkötelezett tevékenységével kivívta városunk polgárainak tiszteletét és megbecsülését.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14523
Összesen 2009. június 2. óta : 39879094