Kis falusi háztól az országházig - megemlékezés Kovács Istvánról

Brunner Vilmos, 2020-11-26 10:33:10

 

A Csákberényi Református Egyházközség az október 4-i istentiszteleten emlékezett meg a 40 évvel ezelőtt elhunyt KOVÁCS ISTVÁN-ról, egykori kisgazdapárti, nemzetgyűlési, majd országgyűlési képviselőről, aki a parlamentarizmustól a diktatúráig (1945-1949) korának kiemelkedő közéleti személyisége volt.

Közéleti tevékenysége mellett szeretett református egyházáért felelőséget érző és áldozatvállaló ember is volt. Különböző egyházi tisztségeket töltött be, - presbiter, egyházmegyei és egyházkerületi tanácsbíró, zsinati képviselő - amelyekben hűséggel és Istenbe vettet erős hittel szolgált.

A megemlékezésen helyi lelkipásztor felolvasta a Kovács István temetésén elhangzott bibliai vigasztaló igét a János evangélium 5, 24. versét: „Bizony, bizony, mondom nektek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van, sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe.”

Majd idézett néhány gondolatot a fennmaradt igehirdetésből: „Többször halottam tőle mondani: hol van az erős XY? Én Isten kegyelme által vagyok, aki vagyok. Elmondhatta Pállal, és mid van, amit nem úgy kaptál volna az Istentől? Soli Deo Gloria! Ez volt Istenben boldog presbiter testvérünk jelmondata. Kovács István több talentumos ember volt. Isten jó szellemi képességekkel áldotta meg, elhívta közéleti területre, a társadalmi életben, mint volt Kisgazdapárti országgyűlési képviselő munkálkodott népünk javára. Kis falusi házától Isten elvezette az országházáig. De nem feledkezett el szülőfalujáról, Csákberényről és egyházról sem a háborús károk helyreállítására nagy mennyiségű deszkaanyagot küldött, amelyből rend behoztuk az iskolát, a templomot és a parókiát. Isten ügyét képviselte községünk határán túl is. Jézus Krisztus jó vitéze volt, megharcolta a hitnek szép harcát, nyerje el az örökélet koronáját a mi Urunk Jézus Krisztus által.” /Szabó Gyula ref. lelkész/ A megemlékezés imádsággal és énekszóval zárult.

 Jelenkori reformátusok számára bátorító ás motiváló erőt adhat az ő életpéldája. Legyen szívünkben Isten iránti hála életéért, szolgálatáért! Legyen áldott emléke!

Szerző: Brunner Vilmos lelkipásztor


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5998
Összesen 2009. június 2. óta : 40192234