A három kántor koncertje

Horváth Andrea, 2021-08-10 13:24:48

A Filharmónia Magyarország mindent megtesz azért, hogy a hangszerek királynőjét minél jobban megismertesse a nagyközönséggel. Ezt a célt szolgálja az Orgonák éjszakája program, melyhez idén a Pannonia Reformata Múzeum is csatlakozott az Ótemplomban tartott hangversennyel.

Nem kell mindig elmenni a világ végére, hogy csodát lássunk, lehet, hogy csak meg kell állni itt helyben, körül kell nézni és Pápán is felfedezhetünk olyan kincseket, amelyekre büszkék lehetünk - e szavakkal kezdte köszöntőjét  Köntös László gyűjteményi igazgató.

Ő mutatta be az Orgonák éjszakájának három pápai fellépőjét, Parola Csabát, Gönye Martint és Hamar Dávidot. Köntös László hangsúlyozta, mindhárman kántorok, benne élnek az egyházban, a keresztény kultúrában, s így még különlegesebb a koncert.


Parola Csaba a pápai református templom kántora. Mint mondta, három különböző korszakból származó darabbal készült az alkalomra. Tolmácsolásában felcsendült  egy Pachabel-mű, a XX. század egyik legnagyobb református egyházzenészének, Gárdonyi Zoltánnak egy Pastorale-ja és egy improvizáció a 464. számú dicséretre.

Gönye Martin a Nagytemplom kántora.A barokk korból egy-egy Bach és Lübeck-darabot választott, a kortárs művek közül pedig John Williams Schindler listája című filmhez írt zenéjét és Bédard Christus vincit variációiból játszott három tételt. Repertoárját azzal indokolta, hogy a barokk kor megkerülhetetlen, ha orgonamuzsikáról van szó, John Williams művével pedig a pápai zsidóságra emlékezett. Denis Bedard pedig a katolikus vonalat képviseli, a kanadai orgonista és zeneszerző nemzetközi fesztiválok elismert művésze.


Hamar Dávid Tatabányáról érkezett, idén szerezte meg a kántori képesítést a pápai képzésben. - Református családban nevelkedtem, örömömre szolgált, hogy Isten nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nem csupán a Hamar család konzervatív közösségének részeként szeretne látni, hanem mint az ő elhívott szolgájaként is - mondta Dávid, aki fizikusnak tanul. - A hangversenynek íve van, a zenetörténet kezdetétől a lélek megnyugvásáig - fogalmazott a fiatal kántor, aki egy barokk és egy impresszionista mű mellett  a református énekeskönyvben található két énekre készített korálelőjátékát is bemutatta.Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. September 25., Saturday,
Eufrozina , Kende napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5117
Összesen 2009. június 2. óta : 27086779

Ige Mellett

(10) „Én bizalommal vagyok irántatok az Úrban…” (Galata 5,7–15)

Mennyi probléma támadt hirtelen! Olyan szépen indult és haladt eddig minden, most pedig gond és baj mindenütt. Olyan jól futottunk eddig, most azonban... tovább