Sepsiszentgyörgyi testvérek Veszprémben

Závodi Zsuzsa, 2021-08-24 07:53:07

A Sepsiszentgyörgy-Szemerjai Református Egyházközség szép számú küldöttsége augusztus 12-én a hosszú hétvégére érkezett a veszprémi Kálvin János parki gyülekezet közösségébe.

Tavasszal, a nyár kezdetén még csak reménykedni lehetett, hogy megvalósul-e az a testvérgyülekezeti találkozó, amelyet tavaly meghiúsított a korona vírus.

A küldöttségben idős és fiatal presbiterek, családok és fiatal nyugdíjasok is helyet kaptak. A testvéri csoport vezetője Műller Lóránd Bálint beosztott lelkész volt.

Sok-sok kérdéssel, bizakodással, imádsággal állta körbe a helyi gyülekezet közössége a vendégeket, mint amikor valaki Isten védő szárnyát képzeli azok köré, akiket szeret.

Bár előző nap tizennégy órás utat tett meg a midi busszal érkező testvéri kör, de nem sajnálták az időd, a sétára szánt kilométereket, hogy Veszprémmel ismerkedjenek. Az óvárosba vezetett körséta idegenvezetője Dr. Lackovits Emőke, néprajzkutató volt, aki a múlt történelmi emlékeibe is életet varázsolt, miközben mesélt. 

A testvéri közösség nincsen átölelés, derű és megvidámító szeretet nélkül. Péntek este táncházra, és énektanulásra került sor a Kálvin parki református templomban, ahol a magyar tájegységek táncait Simon Gábor tanította és a talpalávalót Schneider Gyuszi és barátai húzták.

Szombaton késő délután a Balaton-felvidék boraival és a táj szépségével ismerkedett a társaság a Tagyon-hegy dűlőjén és a barátságos borászmester pincéjében.

Szombat délelőtt a veszprémi és sepsiszentgyörgyi testéverek együtt látogattak el a pápai Pannonia Reformata Múzeumba, ahol a „Hajlék az örökkévalóságban” című állandó kiállítás mindenki számára megszólító módon adta vissza Isten, a Biblia és a reformátusság szeretetét. Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, hogy a tárlattal nemcsak a múltba kívánják visszavezetni az érdeklődőket, hanem a hit és hitvallás bátor megélésére kívánják hangolni a múzeumba belépőt.

Vasárnap a délelőtti istentisztelet keretében Műller Lóránd Bálint nagytiszteletű úr igehirdetését hallgatta az ünneplő gyülekezet. A lelkipásztor az értünk cselekvő Istenről beszélt, akinek akaratát követni az élet legnagyobb boldogsága. Mert „Isten jelenlétében mindig tovább tisztulunk, és még inkább megszentelődünk” – fogalmazott az igehirdető.  Az istentisztelet végén együtt énekelte mindenki a teljesen megtelt templomban a magyar Himnusz és a székely Himnuszt. A búcsúvacsorát ünnepi köszöntések mellett hangulatos étteremben fogyasztották el a két gyülekezet képviselői. Köszönet illet mindenki, aki a gazdag program megvalósításában segített és ahhoz hozzájárult.

Erdélyi testvéreink veszprémi családoknál kaptak szállást. A sok-sok beszélgetés, jókedvű élménybeszámolók, családi történetek mellett megállapodott a két testvérgyülekezet, hogy a következő évben – ha Isten is úgy akarja – Sepsiszentgyörgyön folytatjuk a közösséget.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. September 25., Saturday,
Eufrozina , Kende napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5401
Összesen 2009. június 2. óta : 27087063

Ige Mellett

(10) „Én bizalommal vagyok irántatok az Úrban…” (Galata 5,7–15)

Mennyi probléma támadt hirtelen! Olyan szépen indult és haladt eddig minden, most pedig gond és baj mindenütt. Olyan jól futottunk eddig, most azonban... tovább