Kiscsillag Nagykanizsán

Márton Gergely, 2021-09-09 14:19:53

Nagykanizsán, a Rozgonyi és a Hunyadi János utca sarkán egy új óvoda épült. Kiscsillag. Így hívják, és a helyi református gyülekezet óvodája. Ez a Dunántúli Református Egyházkerületben zajló 10 intézményfejlesztésből a második, ami elkészült a Magyar Állam jóvoltából a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában.

A szeptember 5-én átadott Kiscsillag Református Óvoda 450 millió forintból valósulhatott meg. A gyermekbarát létesítményben három csoport elhelyezése biztosított, hetvenöt férőhellyel. A gyerekek létszámát lépcsőzetesen növelik, most két csoportban 50 ovis kezdte meg a nevelési évet.

Tavaly a gyülekezeti teremben már egy csoporttal elindult a kicsik befogadása, hozzájuk csatlakoztak most 23-an, így alakult ki a létszám. Jövőre pedig már teljes, háromcsoportos működést terveznek.

A 840 négyzetméteres, játszóterasszal és játszóudvarral is rendelkező óvoda földszintjén három csoportszoba, egy tornaszoba, fejlesztőszobák és főzőkonyha kaptak helyet. A tetőtérbe kerültek a kiszolgáló helyiségek: iroda, nevelőtestületi szoba, öltöző, mosó- és vasalószobák.

 

Hálaadás, bizonyosság, könyörgés: ezt a három szót emelte ki Steinbach József püspök a hálaadó istentiszteleten a Filippiekhez írt levél első fejezetét idézve. „Adjunk hálát a nagykanizsai gyülekezetért, azért, hogy bármilyen is a helyzet Nyugat-Európában, de Istennek Európában még mindig van népe, egyháza, gyülekezete” - mondta igehirdetésében, majd folytatta a hálaadást a nagykanizsai élő és gyarapodó gyülekezetért.

Áldott lehetőség az új generációval foglalkozni, a legfogékonyabb korban lévő gyermekekkel. Adjunk hálát az átadott óvodáért, ne tartsuk természetesnek, ez egy csoda, hogy ebben a mai korban megépülhetett. És az is hálára kötelez minket, hogy vannak hívő óvónők, szülők, akik fontosnak tartják a gyermekek keresztyén értékrendbeli, szelíd szeretetbeli nevelését. Isten már a legkisebbekben elkezdi a munkáját, a magvetést, őket látva bizonyosságot kapunk megtartó szeretetéről. Ebben a bizonyosságban kell minden nap imádkoznunk a reményteli jövőért. „Ez az óvoda is azt hirdeti, hogy reménységgel nézünk a jövőbe” – zárta gondolatait a püspök.

Az ünnepi alkalmon szimbolikusan, palástot borítva rájuk, befogadták a kiscsoportos gyerekeket a református közösségbe, majd Hella Ferenc lelkipásztor megáldotta őket.

Az óvoda vezetője, Szlotta Hajnalka és munkatársai is megkapták a palástot, majd fogadalmat tettek.

„Nemcsak egy modern épülettel gazdagodunk, hanem egy szellemiségében is korszerű óvodát kaptunk, amibe belefér a hagyomány, beleférnek a modern kor vívmányai is, és belefér Isten, aki nélkül nem lennénk most itt” – mondta Kun Ádám főgondnok, aki a fenntartó gyülekezet nevében fogadta be az intézményt, majd Balogh László polgármester tette ezt a város nevében. Mint mondta, reményteli, hogy ez a hamarosan a gyermekek zsivajától hangos új épület jövőt építő magként el lett vetve.

Az istentisztelet után, az új óvoda előtt Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében a gyülekezetek értékmegőrző erejét méltatta. A kormányzat ezért támogatja 30 milliárd forinttal országszerte, mert minden új intézménnyel egy-egy, a hagyományainkat, a magyarság értékeit továbbadó, átörökítő bástya születhet meg.

Az ünnepélyes szalagátvágás után hivatalosan is birtokukba vették a gyermekek a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvodát.




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 16., Tuesday,
Csongor napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7160
Összesen 2009. június 2. óta : 40147698