Kiscsillag Nagykanizsán

Márton Gergely, 2021-09-09 14:19:53

Nagykanizsán, a Rozgonyi és a Hunyadi János utca sarkán egy új óvoda épült. Kiscsillag. Így hívják, és a helyi református gyülekezet óvodája. Ez a Dunántúli Református Egyházkerületben zajló 10 intézményfejlesztésből a második, ami elkészült a Magyar Állam jóvoltából a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában.

A szeptember 5-én átadott Kiscsillag Református Óvoda 450 millió forintból valósulhatott meg. A gyermekbarát létesítményben három csoport elhelyezése biztosított, hetvenöt férőhellyel. A gyerekek létszámát lépcsőzetesen növelik, most két csoportban 50 ovis kezdte meg a nevelési évet.

Tavaly a gyülekezeti teremben már egy csoporttal elindult a kicsik befogadása, hozzájuk csatlakoztak most 23-an, így alakult ki a létszám. Jövőre pedig már teljes, háromcsoportos működést terveznek.

A 840 négyzetméteres, játszóterasszal és játszóudvarral is rendelkező óvoda földszintjén három csoportszoba, egy tornaszoba, fejlesztőszobák és főzőkonyha kaptak helyet. A tetőtérbe kerültek a kiszolgáló helyiségek: iroda, nevelőtestületi szoba, öltöző, mosó- és vasalószobák.

 

Hálaadás, bizonyosság, könyörgés: ezt a három szót emelte ki Steinbach József püspök a hálaadó istentiszteleten a Filippiekhez írt levél első fejezetét idézve. „Adjunk hálát a nagykanizsai gyülekezetért, azért, hogy bármilyen is a helyzet Nyugat-Európában, de Istennek Európában még mindig van népe, egyháza, gyülekezete” - mondta igehirdetésében, majd folytatta a hálaadást a nagykanizsai élő és gyarapodó gyülekezetért.

Áldott lehetőség az új generációval foglalkozni, a legfogékonyabb korban lévő gyermekekkel. Adjunk hálát az átadott óvodáért, ne tartsuk természetesnek, ez egy csoda, hogy ebben a mai korban megépülhetett. És az is hálára kötelez minket, hogy vannak hívő óvónők, szülők, akik fontosnak tartják a gyermekek keresztyén értékrendbeli, szelíd szeretetbeli nevelését. Isten már a legkisebbekben elkezdi a munkáját, a magvetést, őket látva bizonyosságot kapunk megtartó szeretetéről. Ebben a bizonyosságban kell minden nap imádkoznunk a reményteli jövőért. „Ez az óvoda is azt hirdeti, hogy reménységgel nézünk a jövőbe” – zárta gondolatait a püspök.

Az ünnepi alkalmon szimbolikusan, palástot borítva rájuk, befogadták a kiscsoportos gyerekeket a református közösségbe, majd Hella Ferenc lelkipásztor megáldotta őket.

Az óvoda vezetője, Szlotta Hajnalka és munkatársai is megkapták a palástot, majd fogadalmat tettek.

„Nemcsak egy modern épülettel gazdagodunk, hanem egy szellemiségében is korszerű óvodát kaptunk, amibe belefér a hagyomány, beleférnek a modern kor vívmányai is, és belefér Isten, aki nélkül nem lennénk most itt” – mondta Kun Ádám főgondnok, aki a fenntartó gyülekezet nevében fogadta be az intézményt, majd Balogh László polgármester tette ezt a város nevében. Mint mondta, reményteli, hogy ez a hamarosan a gyermekek zsivajától hangos új épület jövőt építő magként el lett vetve.

Az istentisztelet után, az új óvoda előtt Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében a gyülekezetek értékmegőrző erejét méltatta. A kormányzat ezért támogatja 30 milliárd forinttal országszerte, mert minden új intézménnyel egy-egy, a hagyományainkat, a magyarság értékeit továbbadó, átörökítő bástya születhet meg.

Az ünnepélyes szalagátvágás után hivatalosan is birtokukba vették a gyermekek a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvodát.
Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. September 25., Saturday,
Eufrozina , Kende napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5237
Összesen 2009. június 2. óta : 27086899

Ige Mellett

(10) „Én bizalommal vagyok irántatok az Úrban…” (Galata 5,7–15)

Mennyi probléma támadt hirtelen! Olyan szépen indult és haladt eddig minden, most pedig gond és baj mindenütt. Olyan jól futottunk eddig, most azonban... tovább