Ítélet és kegyelem

Brunner Vilmos, 2021-10-04 19:18:20

Ítélet és kegyelem címmel készült film 2021. október 6-án szerdán                     a Duna TV-n 21.25 órakor kerűl adásba.

Rövid ismertető:

1849 nyarán a magyar szabadság még javában vívja csatáit az ország keleti felében, de a nyugati felét már megszállták az osztrákok. Haynau Győr mellett, Nagyigmándon, az elmenekült református lelkész parókiájában rendezi be főhadiszállását. Nem hagy kétséget afelől, hogy mi várható: a katonai ellenállókra halál, a lakosságra behódolás. Haynau gépezete elsők között a szegény nép lelki vezetőire, a papokra csap le. A Csákberényben szolgáló Szikszai János református lelkészt és Manszbarth Antal plébánost elhurcolják Haynau emberei és vallatásnak vetik alá. A két lelkész, akik mást nem követtek el, csak hazafiként viselkedtek a Szabadságharc alatt és erre buzdították híveiket is, nincsenek tudatában a rájuk leselkedő veszélynek... A rémuralom kevésbé ismert epizódját eleveníti fel a film.

A film trailere itt megtekinthető: https://youtu.be/mveSZRhTPN0


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. December 06., Monday,
Miklós napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 12446
Összesen 2009. június 2. óta : 28264463

Ige Mellett

(15) „Fogjátok meg a rókákat…, mert pusztítják szőlőinket…” (Énekek 2)

A rókák feldúlják virágzó szőlőnket. A rókát még kölyökkorában kell elkapni, mert idősebben már nehezebb megakadályozni pusztítását (15). A férfi és n... tovább