Reformációi gála az Urániában

reformatus.hu - Balogh-Zila Teodóra, 2021-10-19 08:15:51

Kilépve a templomi, gyülekezeti köreinkből, máshol is be kell mutatni értékeinket – fogalmazott Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 17-én megrendezett Reformációi gálán. Az eseményt évről évre a reformáció hónapjában tartják, hogy a protestáns kultúra segítségével mutassanak a megújulás szükségességére.

Egy év kihagyással telt ház előtt rendezték meg a reformáció havának kiemelt eseményét a Reformációi gálát október 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményen más zenei előadások mellett bemutatkozott a Mezőtúri Református Kollégium diáksága is.

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke megnyitja a gálát
Fotó: Kalocsai Richárd

 AZ ISTENI FÜGGŐLEGES

„Figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra” (Zsid 3,1) – idézte a reformáció havának ebben az évben kiválasztott vezérigéjét Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Az egyházi vezető elmondta, a „figyeljetek” szó többször elhangzik a Szentírásban. A sok igeversből ismerős „íme” kifejezés valójában a látni ige felszólító módja: odanézz, odafigyelj. Akkor használja a Szentírás, amikor az emberi vízszintest keresztezi az isteni függőleges: amikor Isten szerető cselekvése belenyúl az életünkbe. – Valami rendkívüli dolog történik, amikor a Biblia felszólít bennünket: odanézz, odafigyelj, figyelj! Az említett igeszakaszban érthetőbben halljuk ezt a figyelmeztetést, hiszen az igevers arra hív, hogy nézzünk fel. Nézzünk Jézusra, és mindig meglátjuk az emberen túli megoldást – mondta Steinbach József. A MEÖT elnöke szerint az egyház mindenkori küldetése, hogy hitvallást tegyen. így volt ez ötszáz évvel ezelőtt, így ma is. – Értjük és szeretjük a ma emberét, még ha mást gondol is általában a világról, mint mi, de ez nem egyenlő azzal, hogy ki is szolgáljuk. Keresztyénként az a feladatunk, hogy hitvalló módon, krisztusi lélekkel beszéljünk, és mondjuk el a világnak szelíd, de határozott hitvallásunkat. Hisszük, hogy ebben eszköz lehet a mai gálaest is – fogalmazott a református püspök.

 A reformáció nemzeti hatása címmel tartott előadást Magyar Levente külügyminiszter-helyettes
Fotó: Hirling Bálint 

 TENNI A DOLGUNKAT A BIZONYTALANSÁGBAN

„Ha tudnám, hogy a világ holnap darabjaira hullik, akkor is elültetném ezt az almafát” – idézte Luther Mártont a gálaest vendégelőadója, az evangélikus felekezetű Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos. A reformáció nemzeti hatásairól szóló előadásában kiemelte, nem csupán ma nézünk szembe egzisztenciális bizonytalanságokkal, a reformáció korabeli kifosztott és szétdarabolt Magyarországon az emberek bizonytalanul néztek a jövőbe. Ezért is volt fontos Luther idézett mondata. – Ha földi körülményeink kilátástalanok, a ránk szabott feladatokat akkor is el kell végeznünk, abban a tudatban, hogy felsőbb hatalom szolgálatában állunk, amely alkotásra és értékteremtésre hív bennünket – mondta Magyar Levente. A miniszterhelyettes napjainkban az Istentől elidegenedett korszellemet, a technológiai fejlettséget és a klímahelyzetet látja bizonytalanságot okozó tényezőnek. Magyar Levente kiemelte a protestantizmus nemzeti jellegét, hangsúlyozva, nem csak a múltban volt szükség református, evangélikus és más felekezetű magyar hősökre. – Protestáns magyar őseink rendre elültették az almafákat úgy is, hogy tisztában voltak vele, másnap könnyen darabjaira hullhat világuk. Tudjuk-e vállalni önfeláldozó, sok esetben mártír hozzáállásukat? El tudjuk-e hinni, hogy a hitünkért folytatott küzdelem túlmutat rajtunk? – tette fel a kérdést a külügyminiszter-helyettes.

 Győri András Timóteus, az Evangélikus Információs Központ munkatársa, az idei Rát Mátyás-díj kitüntetettje
Fotó: Hirling Bálint

 RÁT MÁTYÁS-DÍJAK

Az est második felében átadták a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díjait is. Az 1700-as években tevékenykedő evangélikus felekezetű Rát Mátyás elsők között fektette le a protestáns újságírás alapjait, a róla elnevezett díjat évente osztja ki a szövetség. Mivel tavaly elmaradt a díjátadó, ebben az évben két publicistát is kitüntettek vele. 2020-ban az azóta elhunyt Szigeti Jenő adventista teológus professzor nyerte el az elismerést, a 2021-es díjazott Győri András Timóteus, az Evangélikus Információs Központ munkatársa lett.

 A Mezőtúri Református Kollégium énekkarát Marczi Ernő vezényelte
Fotó: Hirling Bálint

 AZ EST VENDÉGEI

A Reformációi gálaesten minden évben egy-egy protestáns iskola is bemutatkozik. Október 17-én a Mezőtúri Református Kollégium volt a vendég. Az 1530-ban alapított református intézmény ma óvodából, általános iskolából, gimnáziumból és technikumból áll, 2022-től pedig bölcsődével bővül. A kollégiumban nyolcszáz diák tanulását százötven munkatárs segíti. A gálaesten a Mezőtúri Református Kollégium énekkara és két versmondó diákja adott műsort, ugyanakkor fellépett az 1904-ben alapított evangélikus Lutheránia ének- és zenekar, valamint Czabán Angelika és Pál Bence bandája is.

Az Evangélikus Információs Szolgálat kéoekkel és videóval színesített beszámolója ide kattintva érhető el. 

 

 Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. December 06., Monday,
Miklós napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13346
Összesen 2009. június 2. óta : 28265364

Ige Mellett

(15) „Fogjátok meg a rókákat…, mert pusztítják szőlőinket…” (Énekek 2)

A rókák feldúlják virágzó szőlőnket. A rókát még kölyökkorában kell elkapni, mert idősebben már nehezebb megakadályozni pusztítását (15). A férfi és n... tovább