Hálaadó Istentisztelet a jubiláló Pápai Református Gimnáziumért

Márton Gergely, 2021-10-26 08:07:10

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthon október közepén több napos eseménysorozattal ünnepelte újraindulásának 30 éves évfordulóját. Október 17-én ünnepi istentiszteleten adtak hálát az Úrnak az intézményben folyó keresztyén hitvallást szolgáló oktatásért, nevelésért. Istenre támaszkodva biztos alapunk van, ha benne bízunk, az mindenre elégséges – mondta Steinbach József püspök.

1531-ben, 14 évvel azután, hogy Luther Márton Genfben kitűzte a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 tételét, Pápán református iskola indult. A 490 évvel ezelőtti jogelőd, a Pápai Református Kollégium azóta több intézményt foglal magába: a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei (Pannonia Reformata múzeum, levéltár, könyvtár), a Pápai Református Teológia, a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola és a Gimnázium.

A neves intézmény jelmondata, ami az épület homlokzatán is olvasható: Istennek, hazának, tudománynak. Ebben a szellemben működött egyházi fenntartásban évszázadokon át.
A kommunizmus alatt nem kerülte el az államosítás a Kollégiumot, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye kivételével minden elkerült az egyháztól. Így 1952-ben a gimnázium állami tulajdonba került.
39 év száműzetés után, az Úristen kegyelméből, s az Ő elhívottjainak áldozatos munkája révén 1991. szeptember 1-én újra református iskolaként nyithatta meg kapuit a Refi.

Erre a jeles alkalomra emlékeztek október 17-én tartott hálaadó istentiszteleten.

Farkas Gergely igei köszöntése után ifj. Márkus Mihály esperes, helyi lelkész üdvözölte a 30 éves újraindulását ünneplő Pápai Református Gimnázium alkalmából megtartott hálaadó istentiszteleten megjelenteket.

Steinbach József püspök igehirdetésben a Példabeszédek könyvéből vett szakasz alapján szólt a gyülekezethez: „Az Úr bölcsességgel vetette meg a föld alapját, értelemmel erősítette meg az eget. Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek, és harmatoznak a magas fellegek. Fiam, ne téveszd ezt szem elől, vigyázz arra, hogy okos és megfontolt légy! Ez élteti lelkedet, és ékesíti nyakadat. Utadon biztonságban jársz, és lábadat nem ütöd meg. Ha lefekszel, nem rettensz fel, hanem fekszel, és édesen alszol. Nem kell attól félned, hogy hirtelen fölriadsz, sem attól, hogy viharként rád törnek a bűnösök. Mert az Úrban bizakodhatsz, és ő megőrzi lábad a csapdától” (Péld. 3,19-26).

„Életünknek olyan alapja van, amire biztosan építkezhetünk. Ez jó alap, hiszen Isten bölcsességével vetette meg a föld alapját” – kezdte az igehirdetést a püspök rámutatva arra, hogy Istentől Jézus Krisztusban megmutatott biztos fundamentum ez, amire lehet építkezni. Az Úr értelmet, logikus rendet teremtett ebben a világban, az életünk csak ebben teljesedhet ki. A szabadság is csakis ebben az isteni értelmes rendben élhető meg abban a biztonságban, amit Jézus Krisztusban, a szabadítóban megadott nekünk: „Az Úrban bízunk, Őbenne életünknek alapja, értelme és szabadítója van. Soha ne felejtsétek el ezt az üzenetet” – szólította meg Steinbach József az ünnepi alkalmon megjelent refis diákokat.

Emlékezzünk és emlékeztessünk erre másokat, ez a keresztyén küldetésünk, ezért indulhatott újra a gimnázium is. Az Úrban bízva csodálatos áldásokban részesülhetünk, élteti lelkünket, minden körülmények között teljes életet ad, és ez meglátszik rajtunk, vezet és biztonságot ad. „Az Úrban bízunk akkor is, amikor alázatos szívvel megemlékezünk azokról, akik az újraindítás áldott eszközei voltak, akkor is, amikor hálát adunk minden egykori és mostani vezetőért, tanárért és értetek, szeretett diákok. Az Úrban bízunk, nem kell ennél több, ez mindenre elégséges!” – zárta az igehirdetést a püspök.

Márkus Mihály nyugalmazott püspök az újraindulásra emlékezve felelevenítette az akkori kétségeit afelől, hogy van-e olyan helyzetben az egyház, hogy iskolákat tartson fenn, de látta, hogy nincs más út. Az 1991-es első tanévnyitón Antall József akkori miniszterelnök mondott tanévnyitó beszédét (a beszéd leirata ide kattintva elolvasható) történelmű jelentőségűnek tarja, amit véleménye szerint tanítani, újra és újra olvasni kell. Emlékezett arra is, hogy az ország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor is járt a gimnáziumban, és tarott egy rendhagyó osztályfőnöki órát. Többször gyűltek már viharfelhők a gimnázium és az egyházi oktatás felett. Leginkább azt kérik számon, hogy miért nem tarja el magában az egyház az iskoláit. A nyugalmazott püspök rámutatott, hogy az államosítás során az egyháztól elvették azt, amiből fenntartotta az iskoláit. Ezért valóban kap támogatást, de valótlan az az állítás, hogy az egyházi iskolákra többet költ az állam. Márkus Mihály végezetül arra szólított fel, hogy tartsuk magunkat ehhez a mondathoz: „Eldőlt a szívemben, követem Jézust”.

Az ünnepi alkalmon Dr. Nemes Pál főgondnok köszöntötte a fenntartó kerület nevében a jubiláló gimnáziumot. Rámutatott, hogy a református egyházban mindig kiemelt szerepet kapott az oktatás. 30 évvel ezelőtt, amikor az újraindulás mellett döntöttek az elődök, a Példabeszédek könyvéből vett tanítást követték: „Tanítsd a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól” (Péld. 22,6). Nemcsak tudást kapnak, hanem hitükben is megerősödhetnek a diákok, ezt képviseli az iskola. „Köszönet a diákoknak, akik ezt az utat választották, köszönet a szülőknek, hogy a gimnáziumra bízták gyermekeiket, köszönet a pedagógusoknak elhivatott szolgálatukért. Isten áldása legyen rajtuk” 

Dr. Nemes Pál átadott egy csokor virágot Baráth Julianna igazgató asszonynak, így köszönve meg a fenntartó részéről az iskola jelenlegi vezetésének, tanári karának a munkát.

A hálaadó alkalmon elismerték több évtizedes kiváló pedagógiai munkájáért Schweighoffer Ernőnét, a gimnázium szeretett, elhívatott biológia-kémia szakos tanárát.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15000
Összesen 2009. június 2. óta : 39879571