Jótékonysági est Székesfehérváron

Márton Gergely, 2021-12-06 07:08:56

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre a Székesfehérvári Adventi Jótékonysági Est. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház nagytermében lezajlott ökumenikus esemény idén is az összefogás, az összetartozás szép példája volt. A Pro Pannonia Reformata díjas Prekrit Judit szervezésében létrejött színvonalas esttel most is határon túli magyar óvodákat segítettek.

A december 3-án, a közel teltházas jótékonysági esten jelentették be, hogy a Talentum Református Általános Iskola, Ciszterci Szent István Gimnázium, a Hétvezér Általános Iskola, a Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola tanulói, tanárai, valamint a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület tagjai és magánszemélyek jóvoltából megközelítőleg ötszáz cipősdoboz nagyságú karácsonyi ajándékot készítettek és juttattak el a moldvai magyar gyerekeknek.

Az est teljes bevételével Szlovákia első egyházi óvodáját, a felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták. Köszöntőt az est fővédnökei, Spányi Antal megyés püspök és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke mondtak.

Spányi Antal arról beszélt, hogy amikor beköszönt az adventi időszak, akkor az emberek lelkében valami megmozdul, keresik, hogy miként tudnának másoknak örömöt szerezni: „Az embernek hivatása az, hogy jobbá tegye a világot, nemcsak most, hanem mindig. Isten erre ad nekünk küldetést, és most ezen az estén erre próbálunk példát mutatni ökumenikus módon, keresztény és keresztyén testvérekként”. Mint mondta, az adományokkal azon magyar gyerekeknek az életét segítjük, akik felnőve magyar hagyományt követnek, magyar lélekkel és szívvel.

„Kegyelem és békesség. Mindkettő a karácsonykor született Úr Jézus Krisztus ajándéka” – mondta Steinbach József. A püspök a kegyelmet egy hídhoz hasonlította, ami biztonságosan ível át a folyón, miközben rajta hatalmas forgalom zajlik. Így hordoz minket is az Isten megtartó kegyelme, hogy mi is elhordozhassuk egymást, az élő Isten által ránk bízottakat szeretetben, ez esetben a Kárpát-medencei magyarságot. „A kegyelemből fakad a békesség, ami, miként a híd is, terhelhetőséget jelent. A hívő ember úgy végzi a szolgálatát örömmel, mennyei erővel, reménységgel, meglehet nyugalma nincs, de békessége van. Áldjon meg bennünket az Isten kegyelemmel és békesség!”

Az esten fellépet a MusiColore Énekegyüttes, Szlama László népzenész, Bergics András előadóművész, Beeri Barnabás zongoraművész, a Duna Művészegyüttes szólistái, Nyisztor Ilona csángó népdalénekes és a pusztinai hagyományőrzők. Rövid, adventi koncertet adott a Misztrál Együttes. Áldást mondott Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkipásztor.

A jótékonysági alkalmon összesen 937.000 forint támogatás gyűlt össze a kedvezményezett óvodák javára.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3310
Összesen 2009. június 2. óta : 39763045