Hálaadó életrajz képeslapokon

Márton Gergely, 2021-12-13 07:01:53

December 10-én Budapesten, a Hagyományok Házában nyílt meg A. Tóth Sándor: BUÉK TÓTHÉK – Hálaadó életrajz színezett linómetszet-képeslapokon, 1932-1980 című tárlata. A Pápai Református Gimnázium valamikori művészettanárának kiállítását Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus nyitotta meg. Köszöntőt mondott Steinbach József püspök, aki hálát adott a művészért, akit a dunántúli reformátusok számára Isten nagy ajándékának nevezett.  

A. Tóth Sándor Rimaszombaton született 1904-ben. 1932-ben került a Pápai Református Gimnáziumba művészettanárként. A két évszám között azonban sok minden történt.
A kalandos képzőművészeti életút 1922-től kezdődik, de 1924-ben Bécsben és 1928-ban már Londonban találjuk, ahol portrérajzolásból élt. Következett 1932-ig Párizs, ahol kiállítóként szerepelt 1931-ben az „Art Hongrois Moderne” című kiállításon olyan művészekkel, mint Tihanyi, Czóbel vagy Farkas István. Párizsban kötött barátságot Blattner Gézával, akinek hatására kezdett bábművészettel foglalkozni. Tagja lett a Blattner vezette népszerű avantgárd bábszínháznak, az Arc-en-Ciel-nek és tisztségviselője a bábművészek nemzetközi szervezetének (UNIMA). S hogy ezek után miért tért vissza Pápára? A honvágy volt az, ami 1932-ben hazahozta. A pápai középiskola tanáraként nagyhatású művészetpedagógiai tevékenységet folytatott, ő alakíttatta ki két tanterem egybenyitásával a gimnázium tágas és világos rajztermét (a tanterem ma az ő nevét viseli, munkásságát az intézmény falán emléktábla őrzi). A református gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig, illetve a Türr István Gimnáziumban is tanított.
Tevékenysége nagy hatással volt Pápa művészeti életére, szabadiskolát nyitott. Magyarországról egyedül őt hívták meg alkotásokkal a Picasso emlékkiállításra.
1930–1980 között, minden évben, linóleummetszetes újévi üdvözlőlapot készített a Tóth Család nevében. Ezeken többnyire Tamási Áron Ábel regénytrilógiájának főszereplőjét ábrázolva, jelenítette meg az aktuális előző év összegzését. Összesen 57 ilyen képeslap-metszet készült el (néhány esztendőben több is), néhány még nem fellelhető, de a gyűjtemény szinte teljes. A művész ezzel köszöntötte nagy számú itthoni és a nagyvilágban élő rokonait és baráti körét.
„A gyűjteményben tehát előttünk áll 51 esztendő” – mondta Steinbach József püspök, a színezett linómetszet-képeslapokból összeállított tárlat megnyitóján. A Hagyományok Házában megtartott eseményen a püspök hálával szólt a művészről, arról, hogy hűségével, odaadásával, külföldet járt és onnan a legnehezebb időkben is tapasztalatait mindig hazahozó tehetségével erősített, biztatott, épített bennünket. Szolgálata nem volt hiábavaló, hiszen a 490 éves kollégium, és 30 éve újraindított gimnázium gyarapodik, minden épülete megújult, új internátus épül, egyre több diák jelentkezik az iskolába, és a Kollégium összes intézménye – a gyűjtemények, múzeum, könyvtár, levéltár – reménységgel végzi szolgálatát: „Köszönjük, hogy hívő művészként világított a pápai, a dunántúli reformátusság és sokak számára, miként világít ma is, hiszen Jézus Krisztus követe volt, aki a világ világossága (János 8,12). Az 1932-es újévi lap erre az életre szóló, Krisztust követő világításra utal a magunk helyén, aminek és ahová Isten teremtett bennünket: Istennek, hazának, tudománynak, művészetnek, egyháznak, dunántúliságnak…”

A kiállított képeslapokkal kapcsolatban úgy fogalmazott a püspök, hogy azok tulajdonképpen imádságok, hálaadások Isten megtartó kegyelméért, a hitért, a szolgálatért, a családért, és reményteli előretekintés a következő esztendőbe. A képeslapgyűjteményen elénk tárul egy életrajz, számos személyes, nemzeti és történeti vonatkozással.

„Számunkra, keresztyének számára, a BUÉK azt jelenti: „Bízd Újra Életedet Krisztusra!” A megtartó Úr hordoz minket ma is, hűséggel megtart minden viharban, lecsendesíti a tengert és a kellő időben hazavisz bennünket a túlpartra, ahol az Úr lesz minden mindenekben, és minden rendben lesz. Ez a reménységünk boldoggá tesz bennünket, így mi is boldoggá tehetünk másokat, életidőnk minden esztendejében, minden napon, miként A. Tóth Sándor BUÉK-Tóthék képeslapjai is elénk tárják ezt” – zárta gondolatait Steinbach József, majd köszönetet mondott a művész fiának, hogy Édesapja örökségét odaadóan gondozza.

A kiállítást Feledy Balázs, művészeti író, művészetkritikus nyitotta meg, a vendégeket pedig Szabó Zoltán, a kiállítás kurátora köszöntötte. A megnyitón közreműködtek a Pápai Református Kollégium valamint a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium tanulói.

A. Tóth Sándor: BUÉK TÓTHÉK – Hálaadó életrajz színezett linómetszet-képeslapokon, 1932-1980 című tárlata 2022. január 28-ig tekinthető meg a Hagyományok Háza Kallós Zoltán kiállítóterében.

(fotók: Hagyományok Háza)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2022. January 28., Friday,
Károly , Karola napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5699
Összesen 2009. június 2. óta : 29268676

Ige Mellett

(14) „Közel van már az az idő, amikor meg kell halnod.” (5Mózes 31,14–30)

Mózesnek mondta az Úr, hogy közel van elmenetelének ideje. Nagy áldás, amikor elköltözésünk idejét kijelenti nekünk az Isten, így erre hitben tudunk f... tovább