A prédikáció lényege és előkészítése

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2022-01-27 07:45:31

Megjelent a Dunántúli Egyházkerület kiadásában, magyar nyelven előszőr Karl Barth: Homiletika – A prédikáció lényege és előkészítése című kiadvány. Fordította Horváth Gabriella. Rövid ismertető a könyvről.

A kötet a „Szólj!” – Homiletikai tankönyvek 12. kötete (sorozatszerkesztő Steinbach József). Magyar nyelven először megjelenő kötetet vehet kezébe az olvasó.

Az eredeti, német nyelvű kiadás 1965-ben látott napvilágot. Alapjául Barth 1932/33 tanévben tartott homiletikai szemináriumán felolvasott, hivatalos jegyzetei szolgáltak, amelyeket átdolgoztak, összehasonlítva és kiegészítve az egykori hallgatók által készített jegyzetekkel. Ez a kiegészített és szerkesztett szöveg Barth alapos átnézése és jóváhagyása után kerülhetett nyomdába.

Elsősorban dogmatikusként ismert teológiai professzor a dogmatika, a biblikus egzegézis és a gyakorlati teológia kapcsolatától a Bevezetésben ezt írja: „e diszciplínák közül egyiket sem lehet a másik nélkül elképzelni, és így senki sem beszélhet csak az egyikről remete-szemlélettel úgy, hogy az egyikről a többi nélkül szól.”

A homiletika tudományát három „feladatkörben” tárgyalja:

-        A prédikáció lényege (történetileg és dogmatikailag)

-        A prédikáció kiritériumai

-        A prédikáció tulajdonképpeni készítése

 Erről, és több más kötetről tovább tájékozódhatnak a folyamatosan bővülö online tárunkból, a "DTREK Kiadványok" oldalunkon. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 18., Thursday,
Andrea , Ilma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4890
Összesen 2009. június 2. óta : 40165298