Imádkozz Velünk! – Könyvbemutató a budahegyvidéki evangélikus templomban

Márton Gergely, 2022-03-08 07:30:16

Megjelent a több mint húszéves Visszhang című imádságos sorozat legújabb kötete, az Imádkozz velünk! A könyvben az evangélikus, református és római katolikus szerzők saját belső szobájukba engednek bepillantást inspiráló, megerősítő, elmélyülést segítő írásaikkal. Március elsején a budahegyvidéki evangélikus templomban a kötet szerkesztőjével, Szabó Lajos nyugalmazott egyetemi tanárral, Kránitz Mihály római katolikus pappal, egyetemi tanárral, Steinbach József református püspökkel és Keczkó Szilvia evangélikus lelkésszel beszélgetett Nagy Szabolcs evangélikus lelkész.

„Mennyei Atyám, a hírekben ismét háborúkról és terrorról hallottam. Felrobbantották, elrabolták, kifosztották, megsemmisítették… Uram, irgalmazz!” Részlet a Luther Kiadó gondozásában megjelent Imádkozz velünk! című kötetből, ami a nagy sikerű Visszhang című imádságoskönyv folytatásaként jelent meg. Nyolcvanhat szerző kétszáznyolcvan imádsága és számos „belső szobába invitáló” történet olvasható az ökumenikus szellemiségű, a lelkiséget és az imádságos életet megerősítő, elsősorban gyülekezeti tagoknak készült kötetben.

Nagy Szabolcs kérésére a könyvbemutató résztvevői az imádság, az élő Istennel való beszélgetés felemelő élményét személyes, az életüket meghatározó imádságos emlékek felelevenítésével mutatták be.

Szabó Lajos, a kötet szerkesztője arról szólt, hogy nem egy tudományos, könyvtárak polcára való könyvet terveztek, hanem a gyülekezeti tagok számára, mindennapi használatra szánják. A szerkesztési elvük szerint a könyv fele az egyházi esztendőhöz kötődik, a másik fele adott témákhoz kapcsolódik. Intim, személyes imádságok olvashatók, a szerzők beengednek minket „belső szobájukba”. A kötetben szereplő imádságok elgondolkodtatóak, inspirálnak, az imádsághoz az imádkozó lelkületet motiválják.

Steinbach József köszönetet mondott azért, hogy részese lehetett ennek a munkának. Mint mondta, az imádság csodája az, hogy az Isten színe elé víve szentté lesznek profán szavaink, gondolataink. Az imák által az Úr megszabadít attól, ami gyötör: „Ha odateszem az indulataimat az Úr elé, akkor megszabadulok azoktól, és megújult emberként mehetek tovább” - fogalmazott a püspök. Nincs az a terület, amit ne vihetnénk az Isten elé. Az Élő Isten mindig figyel, meghallgat, és az Ő akarata szerint vezérel minket válaszaival. Méltatta a könyv fontosságát, kiemelve, hogy az abban szereplő imádságok serkentően hatnak, ha a mindennapok zakatoló hajtása mellett nincs erőnk saját imát mondani: a könyvből merített szavak a saját imánkká lesznek.

Keczkó Szilvia evangélikus lelkész kiemelte, hogy az imádság az Istennel való kapcsolatunk legfőbb színtere. Az Úr a kezdeményező, elsőként Ő szólít meg bennünket, az imádság voltaképpen az ember erre adott válasza.

Kránitz Mihály római katolikus pap, egyetemi tanár elmondta, hogy miként a tanítványok kérték Jézust, úgy Ő minket is tanít imádkozni a Miatyánkon keresztül. Ehhez hűséggel kapcsolódva jöhetnek aztán a személyes imáink. Jézus nem ad megkötést, azt mondja, bármit kérhetünk az Úrtól, ami az ember javát szolgálja, elfogadva az Ő akaratát.

Az est a háború által sújtott testvéreinkért, békésebb jövőért való ökumenikus imádsággal zárult. A könyvbemutatón zenei szolgálattal részt vett a Közel együttes.

A könyvbemutató online visszanézhető az evangélikus egyház YouTube-csatornáján. A kiadvány megvásárolható a Luther Kiadó webáruházában.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3902
Összesen 2009. június 2. óta : 40190138