BORUM Alsóörsön

Márton Gergely, 2022-03-09 09:21:09

„A bor a bibliában a krisztusi életöröm kifejezője. Szentjegy, ami Jézus Krisztus megváltó szeretetére mutat.” Így fogalmazott Steinbach József püspök a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Találkozóján megtartott istentiszteleten. A BORUM nem csupán szakmai program, fontos számukra a közösségben megélt lelki közösség erősítése is. A minden évben más-más történelmi borvidéken megtartott esemény – a tavalyi kihagyás után – először látogatott el március első hétvégéjén a Dunántúlra.

A háromnapos rendezvényen szakmai programok, pincelátogatások során ismerték meg a Kárpát-medence tájairól érkezett résztvevők a Balatonfüred-csopaki borvidékhez tartozó Alsóörs és Felsőörs adottságait. A BORUMOT Kocsis Attila, református lelkipásztor hívta életre azzal a céllal, hogy a református termelők számára közös felület jöjjön létre, ahol megismerkedhetnek, eszmét cserélhetnek és testvérekként ülhetnek egy asztalhoz és a templompadba. Az évek során egyre népszerűbbé vált a rendezvény, így több szervezéssel is járt (idén is több, mint százan érkeztek), ezért ma már a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány a rendező.
Hebling Zsolt polgármester maga is református, így nem volt kérdés számara, hogy örömmel fogadják Alsóörsön ezt a rendezvényt. Az önkormányzat dolgozói mellett a helyi gyülekezet és Kálmán Csaba lelkipásztor mindent megtett azért, hogy lelkiekben is gazdag, önfeledt három napot élhessenek át a résztvevők.
Zila Gábor főszervező, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője méltatta Alsóörs lelkes, befogadó és segítőkész közösségét. Elmondta, hogy a BORUM nem a borivás, hanem a hálaadás alkalma. Középpontjában az áll, hogy akik itt összegyűlnek, közösen vallják, Isten kegyelme segítette őket. A kóstolások fő célja is inkább a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés. Az esemény csúcspontja pedig nem hiába az istentisztelet: a hálaadás helye és ideje.

„Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt! Az Úr közel! Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” (Fil 4,4-7)

A találkozó zárónapján, az alsóörsi református templomban elhangzott igehirdetésében Steinbach József püspök a jól ismert Filippi levélből vett igeszakasz három szavát helyezte a gyülekezet szívére: Az Úr közel! Ennek a három szónak a mennyei gazdagsága elsőként azt üzeni nekünk, hogy az Úr közelsége tény, mert Isten ígéretei beteljesedtek Jézus Krisztusban: „Ebben a bizonytalan, össze-vissza világban áldott nyilvánvalóság számunkra az, hogy az Isten igéje igaz, hogy szavára lehet alapozni egyházat, közösséget, nemzetet, kárpát-medencei összetartozásunkat.” Az Úr közelségében ott van a remény, hogy a beteljesedett ígérete Jézus Krisztus visszajövetelével maradéktalanul kiteljesedik. A mi imádságos feladatunk, hogy készen legyünk, hogy hűséggel szolgáljuk a magunk helyén az Urat, aki igéje és lelke által most is közöttünk van.

A felolvasott igére mutatva a püspök kiemelte, hogy az Úr közelsége áldás, mert annak megtapasztalása örömöt támaszt a szívekben. Isten Krisztusban közölt kegyelméből származik ez az öröm és nem a körülményekből, ezért mindig van okunk az örömre: „Ez az öröm itt és most, ezen a találkozón azt jelenti, hogy öröm együtt lenni abban a biztos tudatban, hogy kárpát-medencei magyar református keresztyének összetartozunk, szükségünk van egymásra. Közösek a gyökereink, az értékeink, a kultúrkincseink.” Steinbach József kiemelte, hogy a kétkezi munka végzésében, megbecsülésében is átélhetjük ezt a mennyei örömöt.

Az Úr közelsége krisztusi imádságos reménységgel tölt el. A püspök a szomszédos Ukrajnában dúló fegyveres harcokra utalva fogalmazta meg az ige alapján: „A mostani történelmi helyzetben szíven talál bennünket, amikor az apostol azt mondja: semmiért ne aggódjatok. Az idézett igeversekből megérthetjük: a Krisztustól kapott örömmel mindig tudunk reménnyel imádkozni.” Így könyöröghetünk reménységgel világunkért, a kárpátaljai testvéreinkért.
Az Úr közelsége azt is üzeni, hogy Ő megőriz bennünket, és majd hazavisz az örök hazába. Szolgálatra hív bennünket, jóságra, szelídségre int, bátor hitvalló magatartásra ösztönöz.
Az igehirdetés végén a püspök a borásztalálkozó résztvevőihez szólva elmondta, hogy szent mozdulattal, imádságos szívvel vegyék kezükbe a bort, mert az rámutat az Úr közelségére, Isten hirdetett igéje mellett az Úrvacsorában pedig a látható igére, amellyel Ő megpecsételi a mi megváltott boldog állapotunkat.

Idén sajnos nem volt teljes a vendégek sora. Kárpátaljáról a kialakult konfliktus miatt nem érkeztek református borászok. A közösség azonban nem hiába tartozik össze: Kárpátalja és az orosz–ukrán konfliktus kárvallottjai javára ajánlották fel az istentisztelet perselypénzét.

Megtisztelte jelenlétével a programot Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Kiemelte a találkozás fontosságát, a személyes együttlét ajándékát. Jó alkalom ez a fórum arra, hogy gyakorolni tudjuk azt a közösséget és összetartozás, ami nélkül nincs hitben megélt keresztyén élet, nincs magyarság és megmaradás - fogalmazott. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány felügyelő bizottságának elnökeként büszke arra, hogy az alapítvány felkarolta és az egész Kárpát-medencében menedzseli ezt a fontos eseményt.  

A rendezvény alatt imádságos szolgálattal voltak jelen Kántorné Pólus Ibolya felsőörsi és Dr. Kálmán Csaba alsóörsi lelkipásztorok.

A rendezvényhez hozzátartozik a borverseny is. Idén 88 bormintát adtak le, melyet a Kovács Pál vezette szakmai zsűri minősített. A BORUM versenyén ebben az évben is kiválasztották a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány idei hivatalos borait. Az MRE 2022-es vörösbora a Mészáros Borház Ohmerposa lett, míg a fehér a Budaházy Fekete Kúria Kft. sárga muskotálya. Az RKK vörösbora címet Kósik István Három Tenor elnevezésű terméke kapta, míg az alapítvány fehérbora Czirmai Levente szürkebarátja lett 2022-ben.

Az eseményről készült videós összefoglalónkat itt nézhetik meg:




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5212
Összesen 2009. június 2. óta : 40191448