Gyógyító jelenlét a személyes és a közösségi kapcsolatokban

Márton Gergely, 2022-10-21 15:08:30

A Dunántúli Református Akadémia célja, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről. Az idei, négyrészes sorozat központi témája: „Protestáns spiritualitás a 21. században".

A Dunántúli Református Akadémiának idén helyet adó Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség gyülekezeti házában már áprilisban lezajlott az első alkalom. Akkor Lovas András és Dani Eszter lelkipásztorok „Spiritualitás és misszió" címen tartottak előadást. A folytatásban június 11-én a mindennapokban megélhető spiritualitásról hallhattak az érdeklődők Dr. Bernhardt Dóra egyetemi adjunktustól és Dr. Siba Balázs református lelkész, egyetemi tanártól.

Az akadémia harmadik, október 15-i alkalmán "Gyógyító jelenléttel” címmel Szabóné László Lilla és Kovács Endre, a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársai adtak elő.

A bevezető áhítat után Szabóné László Lilla szólt arról, miként lehetünk jelen segítő, gyógyító módon a személyes lelki beszélgetésekben. A résztvevőkkel közösen példákat gyűjtöttek a hétköznapokból arra, milyen életeseményekkel találkozhatunk, amikor vigasztaló, gyógyító segítségünkre van szükség. Így került felsorolásra többek között a halál, a gyász, a veszteségek megélése, és az ezekre adott jó és rossz válaszaink, reakcióink.
Hogy vagy? – tesszük fel gyakran a kérdést anélkül, hogy igazából odafordulnánk a másik ember felé. A lelki beszélgetésekre, lelki gondozásra időt kell szánnunk, vállalnunk kell az érzelmek megjelenését. Közösen vették sorra a résztvevők, hogy mik a segítő és a nemsegítő hozzáállások a lelki beszélgetéseknél. A lélek ajándékában ott van Isten, az Ő gyógyító erejében lehet a mi gyógyító erőnk, ezért ne féljünk odafigyelni a másikra, valós érdeklődéssel kérdezni. Az Ő ereje segít, ad megfelelő válaszokat. De a segítségnyújtás a jelenlét erejében is megmutatkozhat, gyakran elég csak ott lenni, meghallgatni a másikat.

Kovács Endre az egyén gyógyító jelenléte után a keresztyén közösség gyógyító aspektusáról szólt. Felvázolta a közösség jelentését, szólt arról, hogy az igazi közösségben ott van Isten ereje, ami éltető, gyógyító erő. A közösség nem elmélet, hanem tapasztalat kérdése, Krisztus megjelenik a közösségben, a közösség pedig erősíti Krisztust az egyénben.

Ebéd után csoportos foglalkozáson bontották ki, tették személyessé az elhangzott előadásokat.

A Dunántúli Református Akadémia következő eseménye november 12-én lesz, szintén Székesfehérváron. Ekkor a protestáns spiritualitásról ad elő Németh Dávid és Fodorné Ablonczy Mitka.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5972
Összesen 2009. június 2. óta : 39859729