A gyógyító szolgálók csendes napja

Márton Gergely, 2022-11-12 07:30:45

Rendhagyó, fotómeditációs áhítatot tartott Steinbach József püspök a Bethesda Gyermekkórház munkatársainak. A gyógyító szolgálatban résztvevők minden évben összegyűlnek egy csendesnapra, hogy erősítve közösségüket szakmai, emberi és isteni találkozásoknak adjanak teret.

„Krisztus szeretetének megjelenítése a betegek és hozzátartozóik iránt, valamint a gyógyító közösségen belül.” Ez a több mint százötven éve gyógyító, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháznak motivációja. A gyógyítás magas szakmai színvonalon és családbarát légkörben zajlik, a Dr. Velkey György főigazgató vezette intézmény dolgozói nap mint nap hívő lélekkel küzdenek a gyermekek gyógyulásáért.

A Balatonfüredi Siloám Missziói Otthon átépítése miatt idén a közel félszáz kórházi munkatárs Révfülöpön a Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban tartotta csendesnapját.  
Dominiák Zsolt kórházlelkész elmondta, hogy régre visszanyúló hagyomány, hogy évente összejönnek egy csendesnapra. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a hétköznapok sodrása mellett legyenek ilyen megállók, amikor szakmai, emberi és isteni találkozásoknak tudnak teret adni.

November 11-én Steinbach József püspök a Bethesda Gyermekkórház munkatársainak rendhagyó, fotómeditációs áhítatot tartott. Ez az újfajta igehirdetési műfaj a mai kor szülötte, jelenlétét az elmúlt időszak online térbe kényszerülése erősítette meg. A püspök szólt arról, hogy a nélkülözhetetlen, hagyományos szószékes-prédikációs istentiszteletek mellett számos más módon is lehet az Evangélium üzenetét kommunikálni. Az egyház minden szolgálata tulajdonképpen igehirdetés, de a keresztyén emberek a maguk helyén, saját életükkel, munkájukkal is az Úr megváltó szeretetét hirdetik: „A Bethesda Gyermekkórházban önök a gyógyítás szolgálatán keresztül közvetítik Isten dicsőségét”.
A fotómeditáció egy kép (ami egy adott részét metszi ki a teremtett világnak) inspirálta üzenetet közvetít, amely üzenet Isten Szent Lelke által bibliai verset hív elő, így a kép az ige szolgálatába áll, szemlélteti, elmélyíti azt.

A püspök áhítatát saját fotói inspirálták. A kórházi dolgozók például egy kanyargó patak képét nézve hallhattak az örömhírről, hogy Isten biztos mederben tereli az életünket a cél felé: ”Medret hasítasz a patakoknak” (Habakuk 3,9), vagy egy vasút-terepasztal részlete kapcsán az Úr életet ajándékozó szeretete sejlett fel: „Játszadoztam földje kerekségén és gyönyörködtem” (Példabeszédek 8,31).

Steinbach József a fotó kapcsán szólt arról, hogy a bűn teszi nehézzé az életet, viszont a hívő ember boldog megtapasztalása, hogy vissza tud térni az örömbe, gyönyörködésbe, ami az Úr eredeti terve az emberrel: „Az életünk, a munkánk, a hivatásunk is legyen gyönyörködve, szent játékként istentisztelet, és legyenek az életünkben olyan szakaszok is, amikor tudunk konkrétan is gyönyörködni az életben”.

Az áhítat alatt Steinbach József több fotón keresztül hirdette az Úr lelkesítő, megváltó örömhírét a Bethesda Gyermekkórház munkatársainak.
A fotók és az ige Úrra mutató meditációit találhatják Steinbach József „Párpercesek” elnevezésű blogjában.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3185
Összesen 2009. június 2. óta : 39762920