… felebarátodat, mint magadat!

Márton Gergely, 2022-11-21 08:01:38

Idén a Református Szeretetszolgálat „Felebarát program” néven fogott adománygyűjtésbe. A Dunántúli Szeretetszolgálat alsóörsi Koordinációs Központjának munkatársai már megkezdték a gyűjtést, a rászorulók támogatását. A szolgálat idei évét nagyban meghatározta a kárpátaljai rászorulók támogatása. A dunántúli református közösségek a bajban lévők megsegítésében most is jeleskedtek, megközelítőleg 25 millió forint értékben ajánlottak fel adományt. A Szeretetszolgálat dunántúli tevékenységéről és az évvégi gyűjtésekről kérdeztük a koordinációs központ munkatársait.

Kálmán Csaba lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat dunántúli kurátora elmondta, hogy a tavalyi karácsonyi gyűjtés után idén év elején fejlesztésekbe fogtak. Bővítették a rehabilitációs foglalkoztatás szolgálatát, valamint az adományok raktározását is megoldották. Erre az orosz-ukrán háború miatt még nagyobb szükség lett. A február 24-én kitört háború után rögtön megkezdték a gyűjtést a Dunántúli Református Egyházkerületben, amit a kerület és minden egyházmegye felvállalt. Napi szinten érkeztek az adományok az alsóörsi koordinációs gyűjtőpontra, ahol már nem fértek, ezért önálló adományközpontot, egy 100 négyzetméteres raktárt szereztek be Veszprémben a Magyar Református Szeretetszolgálat jóvoltából.

Kálmán Csaba felidézte, hogy a szolgálat először a határ innenső oldalán rekedt diákokat segítette, majd a menekülőknek készítettek és osztottak élelmiszercsomagokat.
Az Ukrajna keleti részéből Kárpátaljára érkező ukrán menekültek ellátására kötelezte az állam az ott lévő magyar líceumokat, iskolákat, falvakat. Ezért úgy határoztak, hogy oda fordítják a segítséget, ezért irányított gyűjtésbe kezdetek. Kálmán Csaba elmondta, hogy az adományok szállításban segítségükre volt a Pozsonyi egyházmegye, György András lelkipásztor vezetésével közösen sikerült eljuttatni az adományokat.

Fehérné Kiszlinger Anett operatív vezető elmondta, hogy Dunántúlról megközelítőleg 25 millió forint értékben, több kamionnyi adományt vittek el a rászorulóknak. A dunántúli gyülekezetek azonnal a segítés mellé álltak, égtek a vonalak. Az alsóörsi irodában négyen dolgoznak. Az adományok befogadása mellett koordinálják a gyűjtést az országos szolgálat igényfelmérése és a dunántúli gyülekezetek között. Rendszeresen dolgoznak hétvégeken is, de ez nem okoz terhet, Isten iránti hálával végzik szolgálatukat. Elmondta továbbá, hogy a konkrét igények alapján megkeresett cégek többsége nyitott volt az adományozásra. Volt olyan, akitől több ezer kilónyi almát vagy burgonyát kaptak, de vetőmagvakat is tudtak juttatni Kárpátaljára.
Az élelmiszeradományokon túl a hosszútávú megoldásokban is segítettek, például az intézményekben kötelezően létrehozandó óvóhelyek felszerelésének támogatásában, emelte ki Kálmán Csaba. A legújabb feladatnak a kárpátaljai gyülekezetek megtartó erejének támogatását nevezte meg. Az elvándoroltak között egyre inkább felmerül, hogy az ottani ellátási nehézségek miatt nem mennek vissza. Ezért olyan programokat indítanak, amik az ott lévő közösségeket erősítik.
Ehhez kapcsolódik a Veszprémi Református Egyházmegye legújabb kezdeményezése. A Kárpátaljai Református Egyházkerület ajánlásával kárpátaljai református óvodák kicsinyeinek gyűjtenek személyre szóló ajándékot karácsonyra. A Szolyvai Magyar Református Óvoda, a Tiszaágteleki Égigérő Református Óvoda és Bölcsőde, a Badalói Református „Édenkert” valamint Margaréta Óvoda és a Guti Szivárvány óvoda gyerkőcei már megírták levelüket a „Kedves Karácsonyi Angyalnak”, amiben megfogalmazták, hogy minek örülnének és fogadalmat tettek arról, hogy igyekeznek mindig jógyerekek lenni - bár akad, aki bevallja, hogy ez nem mindig sikerül.

A „Karácsonyi Angyal” szerepét pedig négy veszprémi óvoda vállalta magára: a Balatonalmádi Nádas Református Óvoda, a Balatonarácsi Csillagkert Református Óvodába, a Balatonfüredi Református Óvoda és az Alsóörsi Napraforgó Óvoda.

A szolgálat a „hagyományos” feladatait is ellátta. A diakóniai szociális segítségnyújtás működik, zajlik a tűzifaprogram és elkezdték kihordani a gyülekezetekhez a szeretetdobozokat. Az adventi, karácsonyi akció várakozásairól elmondta, hogy a hazánkban is kialakult nehéz helyzetben ha stagnál az adományozó kedv, vagy csak kevéssé csökken, már hálás lesz Istennek, hiszen nálunk is válság van, sokan sodródnak létbizonytalanságba.

Ezt erősíti meg Fehérné Kiszlinger Anett is. Miután a nyáron sikeresen tudták támogatni az 150 dunántúli gyermek iskolakezdését tanszercsomaggal illetve tornafelszereléssel, október végéig már majdnem ezer tűzifakérelem érkezett be a Szeretetszolgálathoz. A válságra tekintettel az alapítvány az eddigi évek során kialakult különálló évvégi programjait egy nagy gyűjtésbe vonta. „Felebarát” címmel féléves adománygyűjtést hirdettek, melyből átfogó és személyre szabott segítséget kívánnak nyújtani a nehéz helyzetbe került családoknak. Ennek keretén belül várnak élelmiszer, higiénia termékek, tűzifa vagy készpénzadományt. A hozzájuk érkező kérelmeket ezekből szolgálják ki. Ennek a programnak a része lesz az adventi gyűjtés is, amiből nemcsak karácsonykor támogatnák a rászorulókat, hanem a program féléves ideje alatt végig.  Ezen kívül várják a cipősdobozokat, amiket karácsonyra tudnak a gyerekeknek eljuttatni, valamint az országos kívánság lista program is elindult.
Egy amerikai gospel kórus, a Sound of Victory európai koncertturnéja során Magyarországra is ellátogat.  A koncertek néhány helyszínén a Magyar Református Szeretetszolgálat tartós élelmiszert, tisztálkodószereket gyűjt a Dunántúlon, az adományt nehéz körülmények között élő családok kapják meg az ünnepek előtt.

A Szeretetdobozokba kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható és legalább féléves hátralévő szavatosságú tartós élelmiszert, alapvető higiéniai eszközöket várnak, hogy azokat a téli hónapokban később is fel lehessen használni. Az adománygyűjtés októbertől kezdődően 2022. december 15-ig tart. Mindezek mellett szeretettel várják a Nyilas Misi Pakkokat, melyekkel a nélkülöző gyermekek karácsonyát tehetik szebbé. A cipősdobozokba édességeket, játékokat, írószereket, gyermekkönyveket, sapkát, sálat, kesztyűt lehet elhelyezni. Kérik, hogy a dobozokon tüntessék fel, milyen életkorú és nemű gyermek számára szánják. Lehetőség nyílik pénzügyi felajánlással is segíteni a Felebarát programot: a 1358-as adományvonal hívása 500 forint támogatást jelent, az adomany.jobbadni.hu weboldalon keresztül, a 10702019-85008898-51100005 számlaszámra történő átutalással pedig tetszőleges összeggel támogathatja bárki a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját. A támogatást kérők a tamogatas.jobbadni.hu oldalon regisztrálva tudják beadni a kérelmeiket. 

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” A „Felebarát program” a Szentírás szavaira mutat, a segítésen, az adományokon keresztül megmutatni Isten szeretetét a nehéz helyzetben élő felebarátaink számára.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3495
Összesen 2009. június 2. óta : 39763232