Amit Isten elkezdett, azt be is fejezi

Márton Gergely, 2022-11-25 07:39:10

A Komárom-Esztergom megyében fekvő Dad településen több száz éves múltra tekint vissza a református oktatás. Magyarország Kormányának támogatásával az iskolafenntartó gyülekezet bővítésbe kezdett, új, többfunkciós tornacsarnokot építenek. Az ünnepélyes alapkőletételre november 21-én került sor.

Az épülő csarnok támpillérei már ott magasodnak az iskola mellett. Alapterülete 1696 négyzetméter lesz, multifunkcionális küzdőtérrel. Az iskolai testnevelésoktatás mellett akár nemzetközi sportversenyeknek is helyet adhat. Épül bordásfal, öltözők, szertár és vizesblokkok. A tervek szerint nemcsak Dad, de a környező települések sportéletét is fellendítheti majd az új csarnok.

Az ünnepélyes alapkőletételre eljöttek az iskolások, a település vezetői, a kivitelező cég munkatársai. A megjelenteket imádsággal köszöntötte a gyülekezet napokban megválasztott lelkipásztora, Kacsora Szabolcs.

Szűcs Attila presbiter, a dadi presbitérium építési bizottságának vezetője arról szólt, hogy egy közösség fejlődését az segíti, ha vannak olyanok, akik mernek nagyot álmodni. A dadi reformátusok Isten kegyelméből mindig mertek nagyot álmodni. Elmondta, hogy Dadon már az ellenreformáció idején volt református oktatás. 1904-ben, miután kinőtték „kisiskolájukat”, nagyobb épületet vásároltak, ami a kommunizmus alatt állami fenntartásba került. 2007-ben tudták újra elindítani a református oktatást, és a kiváló szakmai munkának köszönhetően folyamatosan nő a gyermeklétszám.

A most épülő tornacsarnok igényét a testnevelésoktatás problémája szülte. Magyarország Kormánya támogatta az elképzelést, így a tervezések után idén ősszel megkezdődhetett az építkezés. Szűcs Attila a gyülekezet nevében köszönetet mondott a kormányzatnak a támogatásért és Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek ügyük felkarolásáért.

„Mindig öröm ide eljönni. Erő feletti és példamutató az az odaadás, amivel itt éltek és építitek Isten országát.” Steinbach József püspök igei köszöntésében a hálaadásról szólt Pál apostol filippiekhez írt levelének első része alapján. Kiemelte azt a szolgálatot, amit a gyülekezetben, az iskolában végeznek Isten dicsőségére: „Kedves dadi Testvérek, hálát adunk Istennek azért a hatalmas munkáért, amit itt, a Dadi Református Egyházközségben megtapasztalunk”. A Jézus Krisztus evangéliumával való látható közösségvállalás reménységet biztosít a jövőre nézve is, emelte ki a püspök. Hálaadás azokért az emberekért, akik Isten eszközeként odaadóan szolgálnak a gyülekezetért.

A diákokhoz fordulva Steinbach József rámutatott arra, hogy Isten a dadi iskolában elkezdte a jó munkát bennük, Isten országa építésének, a hitre jutásnak, az isteni örökkévaló rend építésének jó munkáját, amely nélkül nem lehet boldog, teljes, örömteli életet élni. És az Úr, aki elkezdte ezt a munkát bennük, elvégzi azt Jézus Krisztus napjára.

A püspök az elkezdett beruházással kapcsolatban is úgy fogalmazott, hogy Isten ajándéka az, ezért bizonyosak lehetünk abban, hogy ezt a munkát is elvégzi a kellő időre.

A püspök köszöntése után elhelyezték az alapkőbe az urnát, amibe igei üzenetet, az építkezést és a dadi református gyülekezetet és oktatást bemutató dokumentumokat tettek.

A rendezvény végén Gerecsei Zsolt, a Tatai Református Egyházmegye esperese kért áldást a jelenlévőkre, az iskolában és a gyülekezetben folyó szolgálatokra. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1554
Összesen 2009. június 2. óta : 39761289