Össze kéne szedni…

Márton Gergely, 2022-12-09 07:26:40

Hagyományteremtő szándékkal indították útjára a Somogyi Református Egyházmegye adventi csendesnapját.  Balatonszárszóra, az SDG konferencia központba december 3-án az egyházmegye területén lévő gyülekezetekből érkeztek hívek, hogy egymás hitéből épülve, megállva Isten előtt, az Ő Szent Lelkéből töltekezhessenek. Ezen az alkalmon adták át a hűséges gyülekezeti, közösségi szolgálatért a Pálma-díjat is.

Rohanunk. Igyekszünk, hogy mindennel elkészüljünk karácsonyra. Ajándékok, vásárlás, takarítás. És ott van még a munka, ami év végéhez közeledve felfokozott tempót követel tőlünk. Szóval igyekszünk, hogy minden meglegyen. De vajon mi magunk el tudunk-e készülni, a lélek tud-e a test rohanása mellett a Megváltó születésére hangolódni, tud-e a várakozás örömére rezonálni?

A kérdés évről évre aktuálisabb. Győri-Daniné Tóth Anett, balatonszabadi lelkipásztor, a Somogyi Református Egyházmegye missziói előadója és Hella Ferenc esperes erről beszélgetve gondolta úgy, hogy kellen lehetőség, amikor megállhatunk, Isten Szent Lelkében töltekezve erősödhetünk az adventi felkészülésre. Erre válaszként jött létre az egyházmegyei tanács támogatásával a Somogyi Református Egyházmegye adventi csendesnapja.

„Szép Hajnalcsillag, Jézus, ragyogj fel! Teljék meg szívünk tiszta fényeddel!... Adj erőt nekünk vinni szerteszét Irgalmad fényét! Tűnjék a sötét!” – énekeljük adventi énekünkben. Hella Ferenc Jézus Krisztus fényére, lángjára utalva emelte ki, hogy ez az alkalom a megállás és feltöltődés mellett a tűz lobbanását is segíti. Úgy fogalmazott, hogy ezen a napon Isten Szent Lelke tüzet rakott a lelkekben, szívekben, amit ki-ki hazamenve, a gyülekezetében, a saját kis közösségében továbbadhat.

A csendesnap tematikáját is jelző cím, „Össze kéne szedni...” arra is utal, hogy találjuk meg egymást, mert együtt erősebbek vagyunk. Sokan hallották meg a hívó szót, az egyházmegye gyülekezeteiből közel 150-en érkeztek.

Hella Ferenc esperes köszöntőjében hálatelt szívvel szólt azokról, akik a csendes nap előkészületeiben és lebonyolításában segédkeztek. Ezután Győri-Daniné Tóth Anett áhítata hangolta át a résztvevőket a világ zajából a csendesnap lelkületére.
Hajdú Zoltán Levente, a MRE Missziói szolgálat vezetője egyházunk missziói szolgálatát mutatta be. Komoly teológiai alapvetést hozott Ezékiel könyve alapján. Istennek terve van velünk, engedni kell, hogy munkálkodjon bennünk, hogy használjon bennünket szándéka szerint munkájára, a közösségek építésére.

A csendesnap elnevezése másra is utal. Grecsó Krisztián „Harminc év napsütés” című tárcanovella-kötetének nyitó darabja viseli ezt a címet, „Össze kéne szedni...”. A szerző bő félévszázad családtörténetét sűrítette ebbe a rövid írásába. Az összejövetelen Grecsó Krisztián, József Attila-díjas íróval beszélgetett Farkas Gergely, a Dunántúli Református Egyházkerület elnökségi tanácsosa. Családjának emléket állító műve alapján ismerhették meg a szerzőt, azt, hogy a betegsége, a gyógyulása miként hozta közelebb őt az Úrhoz, miként nyitotta meg a lelkét, és hallotta meg ismét Isten hívó szavát. Nagy mélységek nyíltak meg a résztvevők előtt.

Ebéd után Dr. Lovász Irén PhD, a néprajztudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Kossuth-díjas Érdemes Művész, népdalénekes „Világosítsa meg sötét házamat” címmel advent és karácsony lelkisége a magyar néphagyomány énekeiben témakörben tartott előadást. Természetesen az előadó leginkább dalban szólt a hallgatósághoz. És mivel Isten népe éneklő közösség, így nemcsak a művész hangján szólaltak meg dallamok, a résztvevőkkel közösen is énekelt.

Itt adták át a Somogyi Református Egyházmegye Pálma díját. A 2020-ban alapított elismerés az egyházmegyében végzett több évtizedes hűséges és engedelmes szolgálat iránti köszönetnyilvánítás. Az egyházmegyei tanács idén két jelöltet köszöntött a díjjal: Csanádi Józsefet, a Balatonkiliti Református Gyülekezet főgondnokát, és Jakab László Tibor nyugdíjas lelkipásztort. Utóbbi betegsége miatt nem tudott jelen lenni, később veszi át a díjat. Csanádi Józsefet Bozsoki-Sólyom János lelkipásztor méltatta. Elhangzott, hogy a díjazott a gyülekezeti munkáján túl az egyházmegye életében is aktív szerepet vállalt.

A csendesnap úrvacsorás istentisztelettel zárult. Hella Ferenc esperes Lukács evangéliuma ötödik része alapján hirdette Isten igéjét. Az Úr nem emberi szempontok szerint mérlegel, befogadó és elfogadó szeretete nem válogat. Halljuk meg az Úr szavát, engedjünk akaratának, kövessük Jézus Krisztust. Ránk bízott feladat, hogy úgy éljünk családban, munkahelyen, közösségeinkben, hogy látszódjon rajtunk Isten munkája, hogy ezt látva mások is akarják átadni a vezetést Krisztusnak: „Ha téged megtartott az Úr kegyelme, azt nem felejted el soha. Ezt tudod elmondani, továbbadni. Jelenjen meg az Isten terajtad, minden cselekedetedben, minden körülmény között. Adjon bátorságot, hogy tudd odaszeretni a körülötted lévőket Istenhez. Ez az advent erre készítsen bennünket!” – mondta az esperes.

Szükség van az ilyen alkalmakra, az adventi csendesnap résztvevői úgy indultak haza, hogy jó volt itt lenni.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 16., Tuesday,
Csongor napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9715
Összesen 2009. június 2. óta : 40150253