Evangelizáló Adventi Udvar a Pannonia Reformata

Halászné Kapcsándi Szilvia, 2022-12-23 13:07:28

"Legyen világosság!" (1Móz 1,3)

Evangelizáló adventi udvarunkban a betlehemi jászolhoz vezetjük a hozzánk betérőket.

Az idei évben rendhagyó ünnepi díszbe öltöztettük Pápán a Pannonia Reformata udvarát. Most, amikor mindannyian energiaválsággal küzdünk, nem a fények és a csillogás kapta a hangsúlyt, hanem a lényeg, az üzenet:

Legyen világosság! Kövessük a betlehemi csillagot, és gyújtsunk fényt közösen!


Amikor az intézmények egy része bezárásra kényszerül, nem tudjuk felfűteni a megszokott módon a belső tereinket, mi úgy döntöttünk, hogy az Ótemplomban található "Hajlék az örökkévalóságban" című kiállításunk egy részletét, örömhírét kivisszük az udvarra, ezzel ajándékozva meg a hozzánk betérőket.

Azt szeretnénk érzékeltetni, hogy az ünnepi várakozás és felkészülés nem pénz, pompa és külső csillogás kérdése. Puritán, visszafogott, a teremtett világ szépségeit, alapanyagait felhasználva, saját munkatársainknál összegyűjtve a kellékeket, hetek óta közösen fúrtunk-faragtunk, festettünk. Lelkes családtagjaink és önkéntes segítőink kétkezi munkája által, szívvel-lélekkel, kreativitással hoztuk létre a város egyetlen szabadtéri, ünnepi közösségi terét. Felhívásunk így szól: Gyújtsunk fényt közösen! Szeretnénk, ha az udvarba betérők hoznának magukkal egy-egy gyertyát vagy mécsest és közösen világítanánk meg Karácsony ünnepének eredetét, az első Karácsony történetét. Külső installációnk a teremtéstörténettől a paradicsomi állapoton és a bűneseten át – 11 ponton keresztül – a pislákoló gyertyafényt és a betlehemi csillagot követve, Jézus jászolához vezet bennünket.

A hangulatos ünnepi udvarunkban naponta meghitt zenei aláfestéssel és forró téli italokkal, hétvégén kézműves termékek karácsonyi vásárával VÁRUNK mindenkit!

Halászné Kapcsándi Szilvia
Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos gyűjteményei - Pannonia Reformata Múzeum gyűjteményi igazgatóhelyettes, múzeumvezető 

(A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja karácsonyi számában)



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14348
Összesen 2009. június 2. óta : 40184651