Zajlik a csopaki iskola épületének felújítása

Márton Gergely, 2023-01-25 07:42:57

A Csopaki Református Általános Iskola gyermeklétszáma örvendetesen emelkedik. A fenntartó Csopak-Paloznaki Református Társegyházközség az önkormányzattal közösen mindent megtesz azért, hogy az infrastruktúrát folyamatosan fejlessze. A közelmúltban nagy fába vágták fejszéjüket, a 70-es években épült utcafront felőli szárny tetőszerkezetének felújításába fogtak. A beruházás részeként a tetőteret is beépítik. Január 19-én Steinbach József püspök látogatott el az iskolába, hogy megtekintse a munkálatokat.

A Balaton északi partján fekvő Csopakon 2012-től a helyi oktatási intézmény fenntartói feladatát a helyi református gyülekezet végzi. Megfogalmazott céljuk, hogy a rájuk bízott gyermekekből - a szülőkkel együtt - jellemes, művelt keresztyén fiatalokat neveljenek, akik megtalálják helyüket a társadalomban, továbbá, hogy intézményükben a szülők gyerekeiket biztonságban tudhassák, számukra színvonalas oktatást biztosítsanak. Szándékuk sikerét bizonyítja, hogy már nem csupán a kötelező ellátási területről keresik meg őket, hanem messzebb lévő településeken élő szülők is őket választják. Eredményességüket igazolja, hogy a gyermeklétszám folyamatosan emelkedik. Míg kezdetben 8-10 fővel számoltak egy-egy osztályban, addig mára közel 200 diákkal működnek.
A gyülekezet jó gazda módjára fejleszti az infrastruktúrát. Ebben partner az önkormányzat is, hiszen közös céljuk, hogy minél korszerűbb épületben oktathassák a gyermekeket. Ezért az elmúlt években több sikeres pályázaton vettek részt az infrastruktúra korszerűsítése érdekében. A megnövekedett gyermeklétszám azonban most komoly lépésre sarkallta a fenntartót. Magyarország Kormánya támogatásával a 70-es években épült központi rész tetőszerkezetének felújításába fogtak. Nemcsak a megújítják a tetőszerkezetet, hanem használhatóvá teszik a tetőteret. Ezzel a tervek szerint lehetőség nyílik majd kialakítani egy természettudományos labort, termeket, irodákat.

A készülő beruházást járta be Steinbach József püspök Tislér Géza lelkipásztorral és Csopak polgármesterével, Ambrus Tiborral. A régi fedélszerkezetet már eltávolították, a térdfalas tetőszerkezet kialakítása elkészült, a födém megerősítése folyamatban van. Jelenleg az épület statikai megerősítése zajlik.

A munkálatok ellenére az oktatás megoldott. Huszár Péterné igazgatónő elmondta, hogy az iskola mellékszárnyainak tantermeiben, valamint a gyülekezeti házban tudták elhelyezni a diákokat. Az önkormányzat felajánlotta település közösségi házát, amit szintén használnak.
Az iskola kompetencia mérései nagyon jók, minden tanévben magasan az országos eredmények felett teljesítenek tanulók. Ha elkészül a felújítás, akkor ezt a magas szakmai munkát egy modern küllemű, tágas, a kor követelményeinek megfelelő épületben folytathatják majd.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4228
Összesen 2009. június 2. óta : 40190464