Cselekedni a jót

Márton Gergely, 2023-02-02 07:36:02

Január 31-én Pápakovácsiban, a Szent Anna katolikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten imádkoztak a keresztyén egységért a település hívei. Igét Steinbach József püspök hirdetett: „Csak Isten könyörülő szeretete által, Jézus Krisztusban kiteljesedve vagyunk képesek a jót cselekedni”.

A Pápakovácsi Szent Anna templomban megjelent híveket Pályi Gábor plébános köszöntötte. Örömének adott hangot, hogy jónéhány év tervezése után végre megvalósulhatott Steinbach József püspökkel ez az ökumenikus imaalkalom.

A püspök az ökumenikus imahét vezérigéje, Ézsaiás 1,12–17 alapján hirdette Isten igéjét. A próféta jóra, az igazságosságra való intése rádöbbent bennünket arra, hogy bűntől terhelt életünkben saját erőnkből nem vagyunk képesek a jóra: „Ezért kezdünk minden misét, minden istentiszteletet valamennyi keresztyén felekezetben bűnbánattal! Megvalljuk, hogy saját erőnkből nem tudunk jót cselekedni, csak a rosszra vagyunk hajlandóak!” – mutatott rá a püspök. Ebben a világban mindig ugyanazok a problémák termelődnek újra és újra, Isten kegyelme nélkül minden marad a régiben. Csak akkor vagyunk képesek az isteni jót cselekedni, ha könyörül rajtunk az Úr, ha egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban megbocsátja bűneinket, szeretetével körbeöleli az életünket, újjászül, és megajándékoz minket az örök élettel. Ha Szentlelke élővé, hatóvá teszi bennünk Jézus Krisztus megváltó szeretetét, akkor valójában Ő cselekszi a jót bennünk és általunk.

Ez valódi cselekvés, ami konkrét tettekben mutatkozik meg. Isten az életünk minden időszakában ránk bíz legalább egy embert, akin keresztül gyakorolhatjuk a jót, akit bátoríthatunk, segíthetünk – akár csak egy mosollyal is: „Rajtunk keresztül az Isten szeretete hajol le a másikhoz, hogy egymás pásztorai legyünk. Vegyük észre a másik baját, nem mehetünk el közönyösen a másik szenvedései, fájdalmai, bánatai mellett” – mondta. Ebben a világban soha nem leszünk tökéletesek, de könyörögve Isten Jézus Krisztusban közölt jóságáért tudunk mi is jót cselekedni, gyümölcstermő életet élni és építeni Isten országát már itt, a földi létben.

Az istentiszteleten együtt imádkozott Isten szerető kegyelméért Steinbach József püspökkel és Pályi Gábor plébánossal ifj. Márkus Mihály esperes és Sárközi Gergely, a község lelkipásztora.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2432
Összesen 2009. június 2. óta : 40188668