„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

Márton Gergely, 2023-02-25 07:17:40

Az energiafogyasztás optimalizálása energiaválságos időszakunkban különösen fontos. Ezért is örömteli, hogy a Mezőörsi Református Egyházközség fenntartásában működő Ujvári János Református Szeretetotthon négy részlege közel egymilliárd forintból újulhat meg. A pápakovácsi, külsővati, szőci és jobaházi intézményegységek épületegyütteseiben megvalósuló energetikai felújításról volt Pápán tájékoztató.

Az épületek fejlesztései a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósulhatnak meg. A beruházások eredményeként az épületek fenntarthatóbban és költséghatékonyabban működhetnek. Sor kerül homlokzati falazatok, födémek renoválására és hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, gépészeti korszerűsítésre, EPS hőszigetelésre és egyes épületek esetében kazáncserére is. A telephelyeken napelemes rendszerek telepítése is történik.

A projektről február 23-án tartottak tájékoztatót az érintett térségek országgyűlési képviselőinek részvételével Pápán, az Immanuel Közösségi Házban.

„Jézus ezt mondta neki: Láss! A hited megtartott.” Ifj. Márkus Mihály esperes igei köszöntőjében Lukács evangéliuma alapján olvasta „A jerikói vak meggyógyítása” történetét, majd imádságban adott hálát az Úrnak szükségünkön könyörülő szeretetéért, a segítő, támogató, gondoskodó intézményekért, az ott dolgozókért és a felújításokért.

Szőke Barnabás, az Ujvári János Református Szeretetotthont fenntartó Mezőörsi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy az egyházközség 2017-ben az elsők között vett át állami fenntartású idősotthonokat Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyékben. A pápakovácsi, külsővati, szőci és jobaházi idősotthonokban végzett szeretetszolgálati-diakóniai szolgálatukkal 555 időskorú személy teljeskörű ellátásáról gondoskodnak. A 2007-ben alapított mezőörsi székhelyintézménnyel együtt összesen 591 rászorulót gondoznak, és több, mint 300 főnek biztosítanak munkalehetőséget.
Átvételkor célként határozták meg, hogy mind infrastrukturálisan, mind ellátásban magasabb szintre emeljék az otthonokat és a keresztyén, református szellemiségnek megfelelővé alakítsák. Az intézményhálózat ellátási körülményeinek javítását szolgálja a négy részlegen történő felújítás.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sikertörténetnek nevezte az állam és az egyház együttműködését, aminek az egész társadalom a nyertese. Kiemelte, hogy az egyház olyan pluszt tud adni, amire az állam nem képes. Ez pedig az a lelkiség, ami a törődésben, az odafigyelésben, a mindennapok jobbátételében mutatkozik meg. Az országgyűlési képviselő a körzetéhez tartozó szőci idősotthonban is ezt a gondoskodó szellemiséget tapasztalja. A közel 350 millió forint támogatásnak köszönhetően magasabb színvonalú ellátás jöhet létre, amivel az egész társadalom gyarapszik. Köszönetet mondott a reformátusoknak azért, hogy új életet adtak ezeknek az intézményeknek.

Kovács Zoltán, a pápai térség országgyűlési képviselője is méltatta az energiahatékonyság szempontjából is fontos beruházásokat. 2017-ben kerültek át a körzetében lévő külsővati, pápakovácsi otthonok egyházi fenntartásba. A képviselő rámutatott, hogy az egyház az oktatás mellett a szociális feladatokban, a gondozottak megfelelő ellátásában is helyt áll. A pályázat eredményeként 28 millió forint éves megtakarítás jöhet létre a két intézményben.

Az Ujvári János Református Szeretetotthon a Nyugat-dunántúli régió egyik legnagyobb, tartós elhelyezést biztosító, időseket ellátó szervezete. E mellett a Mezőörsi Református Egyházközség 2011 óta működtet Mezőörsön szociális alapellátást, házi segítségnyújtást. Ezt készülnek bővíteni két új településrésszel. Ságváron pedig egy fogyatékosokat ellátó intézményben 20 fő fogyatékos nappali ellátására kaptak engedélyt.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 27., Saturday,
Zita , Mariann napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5058
Összesen 2009. június 2. óta : 40301560