Mert a hármas fonál nem szakad el

Márton Gergely, 2023-03-02 07:12:56

A Kajárpéci Téli Esték keretében tartott előadást február 27-én Steinbach József püspök. Ószövetségi és Újszövetségi igék alapján szólt arról, hogy melyek a Biblia tanításai a házasságról.

A Sokorói-dombság aljában fekszik Kajárpéc. A Győrtől 26 kilométerre, csodás természeti környezetben fekvő települést egyre többen választják otthonuknak.
Kajárpéc az evangélikus Kispéc és a katolikus Kajár települések 1950-es összevonásából jött létre. Ez ma is meghatározza a faluképet, Kajár központjában áll a katolikus templom, Kispécen pedig az evangélikus templom magasodik ki a házak közül. A hívek összetételét is ez jellemzi, de az óvodában és az iskolában református hitoktatás is van. Ezt a szolgálatot Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla szerecsenyi lelkipásztor végzi.
Kajárpécen számos civil szervezet dolgozik azon, hogy közösséget erősítő alkalmakkal színesítsék a mindennapokat. Ezek egyike a közel negyedévszázados múltra visszatekintő, a Kajárpécért Egyesület szervezésében évről évre megtartott Téli Esték előadássorozat. A népfőiskolai jelleggel létrejött programsorozat olyan érdekes eseményekkel várja a helyieket, amik az információ átadásán túl erősítik a keresztyén szemléletet, értéket közvetítenek. Tartott már itt előadást Balczó András olimpiai bajnok a hit-sport-közélet összefüggéseiről, de a "Kossuth-díjasaink" előadások keretében Sebestyén Márta is.
Az idei Téli Esték előadássorozat meghívott vendége február 27-én Steinbach József püspök volt.

A település házasságkötő termében Laki György polgármester köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy a közelmúltban lezajlott Házasság Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva hívták meg a püspököt, hogy a házasságról szóló bibliai tanításokról tartson előadást.

Steinbach József 45 perces előadásában ószövetségi és újszövetségi igék alapján bontotta ki azt, hogy mit mond a Biblia a házasságról. Amikor Isten megteremtette a világot, akkor a káoszból rendet teremtett: „Csak az isteni rendben teljesedhet ki az emberi élet, Isten szándéka Krisztusban, hogy amit a bűn összetört, azt a rendet az újjáteremtésben visszaadja nekünk” – mondta. A Biblia által megfogalmazott életrendek közé tartozik a családi életrend.

Isten férfivá és nővé teremtette az embert. Társat szerzett Ádám mellé, hozzá illőt, mert nem jó az embernek egyedül. Akkor lesz áldás a házasságon, ha Istentől kérjük el, ha Őtőle kapjuk a társunkat: „Napjainkban nagyon nehéz a párt megtalálni, ezért könyörögni kell, és a könyörgés fényében keresni a társat” – mondta. Az Istentől hozzánk rendelt pár megtalálása után egy életen át tartó „küzdelem”, csiszolódás, hogy megtapasztaljuk: leszünk egy testté. Isten ereje tartja össze a házassági szövetséget, ezáltal lesz terhelhető ez az egyesülés.
Fontos, hogy tudjuk kimutatni a szeretetünket társunknak, egyébként kiürül a házasság – mondta Steinbach József. A működő házasság testi és lelki kapcsolat, amiről allegorikusan, de szó szerinti értelmezésben is ír az ószövetségi Énekek éneke.
„A hármas fonál nem szakad el egyhamar” (Préd 4,12). Párban oltalmat kapunk, erősebbek vagyunk. Lelki és gyakorlati értelemben is jobban boldogul a kettő, mint az egy, de szükséges Isten ereje, aki a házassági szövetséget egyben tartja.
Áttérve az újszövetségi igehelyekre a hűség, a kisértések és az elbukás kérdését taglalta a püspök. A válás nehéz témájával kapcsolatban kiemelte, hogy Isten eredeti gondolataiban ez nem szerepel. Ehhez a magas mércéhez kell, hogy tartsuk magunkat.

Steinbach József szólt még arról, hogy az Isten előtt megkötött házasság a szeretetszövetség bátor felvállalása, ehhez a szövetséghez az erőt naponta el kell kérni az Úrtól. A házastársak egyenlőek, de családon belül mások a szerepek, amik nem felcserélhetőek.
A szeretet himnusza Isten szeretetéről szól, amit megmutatott egyszülött fiában, Jézus Krisztusban. Ezért az isteni szeretetért kell fohászkodni, hogy így tudjuk egymást szeretni, hogy a házaságban elsőrenden a másik boldogságát tartsuk szem előtt: „Ebben a boldogságtevésben van az én boldogságom, életem kiteljesedésének forrása is”. Zárásként Steinbach József püspök elmondta, a hívő ember nem álmodozó, két lábbal a realitások talaján áll, de reménységgel tekint előre és állandó kapcsolatot tart a mennyei világgal. Így Isten kegyelméből nem történhet olyan, ami az egymás iránti hűséget megingathatná.

Az előadás után a jelenlévőkkel a témáról beszélgetés kezdődött.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18681
Összesen 2009. június 2. óta : 40295302