Dunántúli Kis Kántorképző

Márton Gergely, 2023-07-05 08:18:27

A Dunántúli Református Egyházkerület kántori előképzője, a "Kis Kántorképző" tanfolyam Monoszlón volt. Az egyhetes, idilli környezetben megtartott kurzuson tizenöt gyermek kerülhetett közelebb az egyházi zenéhez. Szakavatott tanárok vezetésével énektanuláson, szolfézson, vezénylési-, hangképzési-, hangszeres és kórusgyakorlaton vehettek részt.

A festői környezetben álló monoszlói Villa Silvestris színpompás virágokkal tarkított udvarán halk dongás fogadja a betérőt. Más ez a hang, mint a közelben lévő Balaton nyüzsgő zaja. A levendulák élénk virágai között méhek dolgoznak serényen, hangjuk halk zsoltárként dicséri az életet adó Teremtő lila, virágporban gazdag áldását.
A rovarok zúgását felváltja az épületből kiszűrődő másfajta dicsőítő ének; a "Kis Kántorképző" tanfolyam résztvevői befejezték a reggelit, és énekszóval mondanak hálát érte. Mielőtt futnának a dolgukra, még sikerül rávenni őket egy közös képre.

A XVIII. században épült szálló egykor a falu elemi iskolájaként működött, ma is tölt be hasonló szerepet, hiszen a kikapcsolódni vágyók fogadása és a konferenciák lebonyolítása mellett erdei iskolaként is funkcionál. Vagy, mint az jelen esetben is történik, képzéseknek biztosít helyet. A templom mellett fekvő, az ingatlanhoz tartozó melléképületekkel rendelkező Villa Silvestris ideális a Dunántúli Református Egyházkerület Kis Kántorképzőjének.

A tanfolyam megbízott vezetője, Veres Györgyné Petrőcz Mária elmondta, hogy a június 25-től július 1-ig tartó kántori előképzőn tizenöt gyermek vesz részt, akiket Paraczky Ágnes, Pap Tamás, Vadász Attila és Veres Györgyné Petrőcz Mária oktat. A tizenéves gyerekek a Dunántúl több tájáról érkeztek, olyanok, akik már rendelkeznek zenei előképpel, de olyanok is, akik itt kóstolnak bele ebbe a zenei világba. Mária, vagy ahogy legtöbben hívják, Maja néni kiemelte, hogy pályafutása alatt már sok fiatal tehetsége bontakozott ki a kántorképzőkön.

A napot közös énekléssel kezdik, majd reggeli után csoportfoglalkozások vannak. A Kis Kántorképzőn énektanuláson, szolfézson, vezénylési-, hangképzési-, hangszeres és kórusgyakorlaton vehetnek részt a diákok. És ami legalább ilyen fontos, áldott közösségé kovácsolódnak az itt eltöltött idő alatt.

Az egyik kis teremben a hangskálák ismerete és gyakorlása folyik, míg máshol az orgonáé a főszerep. A hangszereket a teológiáról hozták. Jutott egy a közelmúltban felújított templomba is.

Itt találtuk éppen Nagy-Benke Mártont és Máltai Soma Ákost. Márton elmondta, hogy a zongorával ismerkedett meg először, majd később találkozott az orgonával, ami annyira megfogta, hogy elhatározta, kántor lesz belőle. Soma is zongorával kezdte, nővére példája buzdította arra, hogy részt vegyen a kántorképzőn. A sok gyakorlás ellenére – vagy éppen ezért – nagyon jól érzik magukat. Az estéket nagy beszélgetésekkel zárják.

A szépen felújított melléképületben kialakított gyülekezeti teremben pedig a karvezetés rejtelmeit sajátítják el a fiatalok.

Az egyhetes képzésen arra is volt mód, hogy ellátogassanak a nagyvázsonyi evangélikus templomba, ahol megcsodálták hazánk egyik különleges orgonáját. A hét végeztével pedig a monoszlói református templomban a diákok koncerten mutatták be tudásukat a szülők előtt.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6090
Összesen 2009. június 2. óta : 40385285