Örvendezve, énekszóval és zenével dicsérni Istent

Márton Gergely, 2023-07-26 07:30:59

Július 22-én fiatalok Istent dicsőítő éneke és muzsikája töltötte be a Pápai Ótemplom falait. A Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia Egyházzenei Intézetének szervezésében lezajlott Kántorképző záróhangversenyén huszonöt diák lépett fel. Jelenlétükkel reprezentálták azt is, hogy vannak a korosztályukban olyanok, akik a nyári fesztiválok, bulik helyett a kántori szolgálat kiteljesedésében lelik örömüket. Nem magától értetődő ez napjainkban, hála legyen értük Istennek!

Az 1991-ben Veres Györgyné Petrőcz Mária vezetésével elindult Dunántúli Kántorképző szervezését, irányítását tavaly vette át Parola Csaba: „Három hétre belaktuk a március 15-e teret” – mondta. A belváros szinte összes református intézményében folyt az oktatás. A központ a gimnázium épülete volt, de a tér másik oldalán lévő régi kollégium szobáiban is folyt a munka, az Újtemplom orgonája is a diákok szolgálatába állt, ahogy a pápai reformátusok gyülekezeti háza is. Emellett elmondhatták, hogy ők voltak az új internátus első lakói is.

Az idei, július 3. és július 22. között megtartott tanfolyamnak huszonöt résztvevője volt. A Dunántúl minden tájáról érkeztek, 12 évestől 25 éves korig. A visszatérők mellett évről évre jönnek újabb diákok. Felmenő rendszerben, képességeik szerinti csoportbontásban zajlott az oktatás. A napokat minden reggel zenés, énekes áhítattal kezdték, az estéket pedig a környék lelkipásztorainak igei vezetésével zárták. A kettő között pedig egész nap zajlott az oktatás. Hangszerképzés orgonán és harmóniumon, gyülekezetiének-oktatás, szolfézs, zeneelmélet, karvezetés, himnológia, orgonaismeret, zenetörténet, énektanítás, kiskórus-nagykórus próbák – felsorolni is sok a háromhetes intenzív kurzus tantárgyait.

A fiatalok elmondták, hogy a szakmai tudás növelése mellett a közösség ereje az, ami számukra vonzóvá teszi a Kántorképzőt. És persze a tanárok is. Az idei tanfolyam oktatói: Ákos Dorka szolfézs és énektanítás, Dabóczy Márta zenetörténet, Ferenczi Alpár gyülekezeti ének és harmónium, Ferenczy Csaba orgona, harmónium és orgonaismeret, Kuzsner Péter és Miklós Csongor orgona- és harmóniumoktatás, Parola Csaba gyülekezeti ének, Tóka Szabolcs és Varga Áron zeneelmélet, orgona és harmónium, Galambos Ádám karvezetés. Parola Csaba kiemelte a tanfolyam titkárának, Fazekas Mártonnak szolgálatát, aki a szervezéstől a lebonyolításig nélkülözhetetlen munkát végzett.

A képzés ideje alatt a gyakorlati kántori szolgálattal is megismerkedtek a diákok. Első vasárnap a Pápai Református Gyülekezet istentiszteletén szolgáltak. A második vasárnap szórvány településekre látogattak, hogy megtapasztalhassák, milyen a kicsi, pár lélekkel rendelkező gyülekezetekben a kántori szolgálat. Nagypirit, Csögle református templomában, Nagyalásony evangélikus templomában nyújtottak az ott élő híveknek Istentől áldott zenei élményt. De felléptek a Kiscsőszi Pajtafesztiválon is.

A Kántorképző elvégzése lehetőséget ad kántorvizsga letételére. Idén hárman tettek részkántorvizsgát.
A háromhetes Kántorképző hálaadó istentisztelettel ért véget az Ótemplomban. Igét ifj. Márkus Mihály esperes hirdetett, majd a kántorképzősök adtak koncertet.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 28., Sunday,
Valéria napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 291
Összesen 2009. június 2. óta : 40315385