Van jövő

Márton Gergely, 2023-08-15 07:11:08

Református bölcsőde alapkövét helyezték el augusztus 11-én Kaposváron. A helyi gyülekezet több intézmény működtetésével aktívan szolgál a városban: óvoda, általános- és középiskola, idős otthonok. Most a lehetőség, az akarat és az igény áldott találkozása nyomán a település fejlődő részén épülhet meg bölcsődéjük. Az alapkőletételen Steinbach József püspök az Igére mutatva úgy fogalmazott: van jövő, van jövendő nemzedék, mert a feltámadott Jézus Krisztusban örök jövőnk van.

A rendezett utcákban újépítésű házak sorakoznak. Kaposvár kisgáti városrésze a település fejlődő lakóparkja, mondja Petró László lelkipásztor, amely a jövőben egyre több családnak ad majd otthont. A gyülekezet itt vásárolt egy nagyobb telket saját forrásból egy új bölcsőde létrehozása céljából. Fontos az egyházközség számára, hogy a missziói szolgálatát ezzel az intézménnyel ki tudja terjeszteni a legkisebbekre is, így újabb családok életében kaphatnak szerepet: „Óvodánk és iskolánk már van, a bölcsődével pedig kerek egésszé válhat a református nevelés. Az értékekre való nevelést már a legkisebb korban el tudjuk kezdeni és láthatjuk, hogyan jut majd el egy gyermek akár az érettségiig” – mondta a lelkipásztor.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz és a hazai központi költségvetési előirányzat társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás a megvalósítás teljes összköltségét fedezi.

„Elbeszéljük a jövő nemzedéknek az Úr dicső tetteit és erejét, amelyeket véghezvitt.” (Zsolt 78,4)
Az alapkőtevő ünnepségen Steinbach József püspök igehirdetésében kiemelte, az Ige először is azt üzeni nekünk, hogy van jövő: „Akik az Úrban bíznak, azok mindig, minden körülmények között látják a jövőt, és minden körülmények között megtelnek örömmel, reménységgel, szeretettel, szolgálókészséggel”. A püspök elmondta, olyan Urunk van, aki megbocsátja a múltat, áldott jövőt készít nekünk, amely körbeöleli a jelent, aki szabadító szeretetét egyszülött fiában, Jézus Krisztusban megmutatta. Az elhelyezésre kerülő alapkő is ezt fejezi ki, miszerint mindig van jövő, benne az örök jövővel, azok számára, akik a szabadító, megváltó embert és világot szerető Istenben bíznak és ez az isteni jövő kihat a jelenre is. Az Istenbe vetett hit nélkül azonban elsorvad az emberi élet.

„Isten országának építése nem öncélú épülés, hanem ezért a világért, Kaposvárért, hazánkért, a Kárpát-medencéért, Európáért van. Az egész világért van, hogy értelmesebb, szebb, boldogabb és békésebb életet éljünk” – mutatott rá Steinbach József hozzátéve, hogy Isten Igéje szabadító szó és szabadító tett egyszerre. Ennek az ismeretét lehet ebben az intézményben továbbadni a következő generációnak, ami óriási lehetőség és óriási felelősség is.
Csakis krisztusi szeretettel lehet Isten üzenetét továbbadni. Nem tolakodva, nem tapintatlanul, hanem az Istentől rendelt időben − és a bölcsődei és óvodai kor mindenképpen egy ilyen idő – a személyes kapcsolatokat kiépítve, az embereket szeretve, a gyermekek szüleivel, családjaival kapcsolatot tartva lehetséges.
A püspök Isten iránti hálával szólt a Kaposvári Református Egyházközségről, Petró László lelkipásztorról és Dr. Tapazdi Tamás főgondnokról. Köszönetet mondott Szita Károly polgármesternek és Gelencsér Attila országgyűlési képviselőnek a támogató együttműködésükért.

„Áldja meg az Úr mindazokat, akik itt építik Isten országát. Ahol így követjük az Urat, hűséges szolgálattal, a magunk helyén, ott van jövő az Úrban, ott adatik következő nemzedék, az örök élet tágasságában” – zárta igehirdetését Steinbach József.

A hálaadó alkalmon imádságos szolgálattal vett részt Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsos és Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly köszöntőjében elmondta, hogy a város és a református gyülekezet törekvései mindig egybeestek. Legnagyobb értéknek nevezte a családot és a gyermeket. Egy város akkor lehet igazán sikeres, ha erős családok vannak benne.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, hogy a kormányzat törekvései is ebbe az irányba mutatnak. Kiemelte, hogy országszerte egyre több bölcsőde épülhetett meg, háromszor annyi településen van bölcsődei ellátás és kétszer annyi férőhely van ma hazánkban, mint tíz éve.

Tapazdi Tamás, a kaposvári református gyülekezet főgondnoka elmondta, hogy az egyházközség széles gondozási-képzési lehetőséggel rendelkezik, a bölcsődével pedig lehetőség nyílik mindennek a kiteljesítésére. Az épülő intézmény nagy segítség lesz azoknak a szülőknek, akiknek hivatásuk, életvitelük nem teszi lehetővé, hogy gyermeküket hosszabb ideig otthon neveljék. Az egyházközségüknek pedig nagy lehetőség, hogy bemutassák keresztyén értékeinket, ami alapján a szülők a református óvodát, iskolát választják majd gyermekük későbbi nevelésének helyszínéül.

A református óvoda gyermekei énekkel, tánccal vettek részt az ünnepségen.

Az alapkőbe az urnát Hella Ferenc, Farkas Gergely, Steinbach József, Szita Károly, Petró László, Dr. Tapazdi Tamás és Gelencsér Attila, helyezték el.

A projekt a Széchenyi Plusz program keretében valósul meg, amiből egy 2 csoportos, 28 férőhelyes, nettó 363 négyzetméter alapterületű bölcsőde épül meg. Kialakításra kerül egy 35 kWp teljesítményű napelemes rendszer, egy 15 férőhelyes kerékpár tároló, az épületben 2 csoportszoba, nevelői szoba, melegítőkonyha és szociális helyiségek. A projektben emellett megvalósul 1 fő szakmai vezető és 3 fő szakmai megvalósító foglalkoztatása, valamint a bölcsődei ellátás működéséhez szükséges eszközök és felszerelések is beszerzésre kerülnek.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6054
Összesen 2009. június 2. óta : 40385249