Református hittan érettség vizsga egy katolikus iskolában

Kalamár Júlia, 2023-08-21 08:25:55

„Gyönyörködj az Úrban és megadja szíved kéréseit.” Zsolt 37,4
Kalamár Júlia zalaegerszegi gyülekezet tag beszámolója

2019. szeptemberében kezdtem a gimnáziumi tanulmányaimat a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Zalaegerszegen.

Annak ellenére, hogy ez egy katolikus iskola, kezdettől fogva lehetőségem volt arra, hogy református hittanon vegyek vészt heti egy órában. Mivel református családból származom kisgyermekkorom óta jártam a zalaegerszegi gyülekezetbe hittanórákra, illetve itt konfirmáltam 2019-ben. Az életemnek mindig is része volt a hit és az aktív részvétel a gyülekezetem életében.

A felkészülést a zalaegerszegi református gyülekezet lelkésze, Hodánics Péter segítette és támogatta. Az utolsó tanévben a heti egy kötelező hittanon túl a lelkész úr vállalta, hogy még plusz egy órában segíti a felkészülést. A konzultációk, a tételek átbeszélése mindig bővítette az ismereteimet és óráról órára úgy éreztem, hogy a tudásom egyre mélyebb és alaposabb.

Iskolánkban eddig még soha senki nem tett érettségi vizsgát református hittanból, de az idei tanévben rajtam kívül még a becsvölgyei gyülekezet egyik tagja, Pais Alexandra is sikeres érettségi vizsgát tett. Mindketten sok új információt szereztünk református hitünkről és még jobban beleláttunk a gyülekezeti életbe, munkába. Az érettségi tételek igen széles körű ismeretet adtak nekünk. A húsz tétel tartalmazott olyan témákat, ami az egyházkerületek szerveződéséről szólt, Biblia ismeretről vagy éppen az apostolok tevékenységéről. Mélyebben megismerhettük Pál apostol missziói útjait, és a bírák korát is. Szélesebb körben tanultuk az iszlám és a zsidó vallásról és kultúrájukról. A tételek között helyet kaptak a már gyerekkorunkban sokszor hallott Ősatyák történetei is. Az egyházi évről, a gyülekezetek munkájáról, és a karitatív tevékenységekről is tanulhattunk. Jó volt, hogy a tételeken keresztül láthattuk a zalaegerszegi egyház megszületését, a templom építésének körülményeit.

A felkészülés során nemcsak tudásunk gazdagodott, és kerültünk sok új információ birtokába, hanem hitben is erősödhettünk. Hiszem, hogy a további életutunkon is Isten segítségével hasznosítani tudjuk a megszervezett ismereteket.

Az érettségi vizsgát mindketten jelesre teljesítettük, én az elért eredményemért dicséretben részesültem.

„Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és így szólnátok ehhez a vadfügefához: Szakadj ki gyökerestől, és gyökerezz meg a tengerben az engedelmeskedne nektek.” Lukács evangéliuma 17,6.

Kalamár Júlia, a zalaegerszegi gyülekezet tagja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6312
Összesen 2009. június 2. óta : 40385507