Bizonyság Krisztus ügye mellett

Márton Gergely, 2023-08-23 08:19:22

Tizedik alkalommal tartották meg Balatonalmádiban a Balatonalmádi – Balatonfűzfői Református Nyaralók Találkozóját. A tóparti gyülekezetek és a nyáron hozzájuk csatlakozó hívek rendezvényét 2005. óta minden második esztendő augusztusának harmadik vasárnapján tartják, ami idén augusztus 20-ra esett. A találkozó előrendezvényeként pénteken este a a Cantabile Énekegyüttes adott lélekemelő koncertet, a vasárnapi ünnepi istentiszteleten Steinbach József püspök hirdette az igét.

„A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetéből készült Ráduly Emil- feldolgozással üdvözölte a Cantabile Énekegyüttes a balatonalmádi református templom közönségét.

A meleg nyári estén sokan választották a zenés áhítatot. Igei, imádságos köszöntéssel Steinbach József püspök, a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte az énekegyüttest és a közönséget, majd Petrőcz Lászlóné „Zenés áhítat” című versével Veres Györgyné Petrőcz Mária, a Cantabile Énekegyüttes karnagya vezette fel a közel egyórás koncertet.
Megzenésített versek, az új énekeskönyv dalai, Istent magasztaló himnuszok, zsoltárok, imádságok hangzottak el többek között Bach, Jacobus Gallus, Ákom Lajos, Zákányi Bálint és Nagy Csaba Zoltán szerzeményeiből.

A Cantabile Énekegyüttes két évvel ezelőtt állt össze. Kezdetben még fel nem dolgozott műveket adtak elő, később egyre inkább szólaltattak meg olyan egyházi énekeket, amelyek a gyülekezeti életben is ismertek. Énekes missziójuk célja, hogy a megszólalásaik istentiszteletek legyenek az énekeken keresztül. Repertoárjukban előszeretettel hangoznak el az új református énekeskönyvből dalok, melyek bemutatását fontosnak tartják.
Az énekegyüttes tagjai: Veres Györgyné Petrőcz Mária karnagy, Ozvaldik-Török Ágnes (Zsilinszky Cecíliát helyettesítette), Veres Dorottya, Kádár-Paksy Ágnes, Paraczky Ágnes, Németh Bálint, Pálóczy László, Kádár Gergő, Janzsó Tibor (és Molnár Zoltán, aki most nem tudott fellépni az együttessel).
A koncerten közreműködött Lévai Kamilla orgonán, Hamar Dávid csellón és Ozvaldik-Török Ágnes fuvolán.

A pénteki zenés áhítat lélekemelő felvezetője volt a vasárnapi Balatonalmádi – Balatonfűzfői Református Nyaralók X. Találkozójára. Ezeken az alkalmakon, Jézus Krisztus közösségében, közös istentiszteleten és az azt követő szeretetvendégségen épülhetnek a személyes kapcsolatok a gyülekezetek tagjai és az itt nyaraló testvérek között.

Az istentisztelet kezdetén Kádár Gergő presbiter köszöntötte a résztvevőket.

Igét Steinbach József püspök, a gyülekezet lelkipásztora hirdetett: „Mit tegyek akkor azzal, akit a zsidók királyának mondotok?” (Márk 15,12) A Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Társegyházközség vasárnapi alkalmain több, mint három éve folyamatosan Márk evangéliumának a magyarázata hangzik el. A soron következő igeszakasz Pilátus és Jézus viszonyáról szólt.

A prédikációban Steinbach József azt vette számba, hogy mit végzett el ez a találkozás Pilátusban, és hogy ez milyen üzenettel, hatással lehet ránk. Pilátust megragadta a Jézussal való találkozás, megsejtett valamit Isten közelségéből. Igyekezett szabadon bocsátani Jézust, de az ő tragédiája abban van, hogy őrlődése közepette végül nem Jézust választotta. Ez a mi életünknek is a döntő kérdése, mellette döntünk-e vagy ellene? „Nincs harmadik út” – mondta Steinbach József – „ha találkoztunk Jézussal, akkor csak ez a két út lehetséges, vagy királlyá koronázzuk Őt a mi életünkben, vagy megfeszítjük mi magunk is”. Ahogy Pilátus is e kettő között vergődött, úgy ma is minden nyomorúság innen ered, miként döntünk Isten ügyében. A bennünk lévő Pilátusra világít rá az ige.
Átruházni, hárítani akarnánk a felelősséget, a bennünk élő óembertől ennyi telik. De Krisztus ügyét nem lehet „lerázni”. Jézus Krisztus ügye nem magánügy, nem megkerülhető, Ő ott van az életünkben. Több, mint egy zárt vallási ügy, hatással van az egész világra. Jézus Krisztus ügye világi hatalommal nem legyőzhető. Pilátus viselkedése diagnózis számunkra is, erővel legyőzni a másikat, csak egy pontig, a jóléti állapotunkat fel nem adva hozni áldozatot embertársainkért, Jézus Krisztus ügyéért…

„Minden vergődésünk ebben a világban ebből a pilátusi lelkületből fakad. Ne legyünk Pilátusok, könyörögjünk megtérésért” – mondta Steinbach József, hirdetve az örömhírt is – „Áldott legyen az Isten, hogy van egy másik hatalom, ami nem zsigeri hatalom, amely a mennyei erő isteni szerető, megtartó megváltó hatalma, Jézus Krisztus hatalma. Ez az erő akar bennünk munkálni” - zárta igehirdetését Steinbach József.

A Balatonalmádi – Balatonfűzfői Református Nyaralók Találkozója áldott lehetőség arra, hogy a liturgiában valamint bizonyságtételekkel a rendszeresen itt nyaraló testvéreink szolgáljanak.

Igét olvastak Roth Manuel és Pabeschitz Virág. Manuel nyaranta ebben a gyülekezetben nőtt fel, húgával együtt. Édesapja is rendszeres nyaraló gyülekezeti tag. Virággal pár éve kérték Isten áldását házassági szövetségükre, már együtt tekintik lelki otthonuknak ezt a gyülekezetet is.

A kezdő könyörgést Gál Zoltán és Welther Ágnes házaspár imádkozták, akik, noha életvitelszerűen nem itt élnek, de teljesen ehhez a gyülekezethez tartoznak, szívvel, lélekkel, hittel, adakozó bőkezűséggel.

A prédikáció utáni záró imádságot dr. Patay Gábor és dr. Patay-Telek Szilvia mondták el, akik ügyvédként dolgoznak. Családjukkal együtt évtizedek óta kötődnek ehhez a gyülekezethez.

Az Apostoli Hitvallást dr. Kulcsár Katalin családorvos vezette elő, aki egy Túrmezei Erzsébet- verset is elmondott bizonyságtételként. Katalin jelenleg Svédországban él férjével, de készülnek haza. Amikor csak itthon vannak, aktívan bekapcsolódnak a balatonalmádi közösség életébe.

George Antoun Polo énekszolgálatával Assisi Szent Ferenc imáját, „A teremtmények éneke” című művet adta elő arab nyelven. George Szíriában lakó örmény keresztyén, aki Magyarországon szerzett diplomát a Hungary Helps segítségével. Imádkozzunk Szíria békéjéért, az üldözött keresztyénekért és George családjáért!

Az istentiszteleten két bizonyságtétel hangzott el. Az elsőt Korompay Gábor és felesége, dr. Bőhm Mónika mondták el. Korompay Gábor mérnök-informatikusként dolgozik, presbiter a Budapest-Békásmegyeri Református Gyülekezetben, születése óta Balatonfűzfőn tölti a nyarakat. Dr. Bőhm Mónika a Bethesda Gyermekkórház főorvosa, aki hosszú évek óta nyaranta a fűzfői gyülekezetbe jár családjával együtt.

A másik bizonyságtételt dr. Patay Géza ügyvéd mondta el, aki meghatározó testvér a nyaraló gyülekezetben, felmenőivel, hitével, szakmai profizmusával –ügyvédként önzetlenül sokat segített a Dunántúli Református Egyházkerületünknek. Ügyvéd úr a közbeszerzési jog területén kívül a magyar agaraknak is szakértője.

Az istentisztelet után a templom udvarán egy szerény szeretetvendégségre, állófogadásra került sor. Az asztalok körül beszélgetések, ismerkedés, történetek felelevenítése zajlott baráti, testvéri közösségben.

Megtisztelte jelenlétével az összejövetelt Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter is, aki a város augusztus 20-i ünnepsége után fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a település élő, szentlelkes közösségének az ünnepén.

A találkozó résztvevői igei töltekezéssel, a testvéri közösségben való lelki erősödésben gazdagon távoztak el, bizonyságot téve arról, hogy Krisztus ügyét választották. Azt, hogy az Ő megváltó, megtartó szeretete munkálkodásának eredményeként az öröm és a reménység dominál az életükben. Dicsőség ezért egyedül az Élő Istennek.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3586
Összesen 2009. június 2. óta : 40382779