Átadták pápai gimnáziumunk új diákotthonát

Márton Gergely, 2023-09-03 18:57:39

A Dunántúli Református Egyházkerületben történelmi jelentőségű fejlesztések történhettek meg az elmúlt években. Több, mint 25 milliárd forintot fordítottak az egyházi intézmények megerősítésére, bővítésére. A fejlesztések egyik legjobban várt, legnagyobb beruházásának, az új kollégium épületének átadása történt meg szeptember 2-án a Kárpát-medencei és Országos Református Tanévnyitó ünnepség keretében. Steinbach József püspök az ünnepségen úgy fogalmazott: emeljük fel életünket, az iskolákat, a ránk bízott gyermekeket, a hazánkat, a világot a szent Isten felé, aki szeretetével körbeölel bennünket. A tanévnyitó istentiszteleten Balog Zoltán püspök, zsinati elnök hirdette Isten igéjét, ünnepi beszédet Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke mondott.

Hosszan sorakoznak az intézmények zászlói, bevonulásra várnak szeptember 2-án, a Pápai Újtemplomban. A Kárpát-medence majd minden területéről, 110 református köznevelési intézmény képviselői vettek részt a Kárpát-medencei és Országos Református Tanévnyitó ünnepségen.

A házigazda gyülekezet nevében igei és apostoli köszöntéssel fogadta a vendégeket Szakács Gergely lelkipásztor, majd a helyi Édenkert óvoda kicsiny énekkara szolgált, ifj. Márkus Mihály esperes zenei kíséretével.

„Isten hozta a Testvéreket Pápán, az Országos Református Tanévnyitó ünnepségen, amelynek keretében hálát adunk Istennek a Pápai Református Gimnázium új kollégiumi épületéért.” A Dunántúli Református Egyházkerület egész közössége nevében köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, egyházi, világi vezetőket, igazgatókat, pedagógusokat Máté László egyházkerületi főjegyző, majd felolvasta Dr. Huszár Pál nyugalmazott főgondnok levélben küldött köszöntését.

„Emeljétek fel kezeteket a szentély felé” (Zsolt. 134,2) Az egyházkerület idei vezérigéjét kiterjesztve Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a gyülekezet felé elmondta, hogy emeljétek fel az életeteket, a rátok bízott gyermekeket, az iskolátokat, hazánkat, ezt a megbolydult világot a szentély felé. Isten felé, aki hatalmas szeretettel körbeöleli az életünket, és egyre inkább látjuk, tapasztaljuk, nincs más megoldás, csak hozzá fordulni.
„Mi ezzel a felemelt szívvel adunk hálát azért, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület nagy családja körében indíthatjuk el az új tanévet és kérhetjük rá Isten áldását” – mondta a püspök hozzátéve, hogy a hálaadásban az is benne van, hogy felépülhetett az új internátus. Megköszönte a kormányzat, a képviselők, az önkormányzat támogatását, a tervezők, beruházók, a püspöki hivatal munkatársainak munkáját. Hozzátette, hogy nemcsak a gimnázium épületegyüttese újult meg, hanem az egyházkerületben számos templom és gyülekezeti ház.

 

Igét hirdetett Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke: „Ti vagytok a fiai ezeknek a prófétáknak és annak a szövetségnek, amelyet Isten atyáinkkal kötött.” (ApCsel 3,25)

„Hol lenne a 16. századi reformáció nélkül ez az ország, ez a nemzet, ez a magyar kultúra?” – tette fel a kérdést: iskolák, tudomány, kultúra, közélet, micsoda örökség! Mindezek csak gyümölcsei legnagyobb örökségünknek, Jézus Krisztusnak. Ha megvédjük örökségünket, a szövetséget, amit Isten kötött velünk, akkor az megvéd bennünket – mondta.

Isten igéjének napi tápláléknak kell lennie, aminek a hirdetésében, megértésében szolgálnak, segítenek a hitoktatók, vallástanárok, lelkipásztorok: „Méltó és nemes feladat, hogy az Úristen bennünket arra méltatott, hogy az Ő beszédét úgy adjuk tovább a saját és a következő nemzedéknek, meg ennek az országnak, hogy az vonzó legyen, hogy mindenki érezze: nélkülözhetetlen, mert ebből élni lehet”.
Szólt a református iskolák azon küldetéséről, hogy kössék össze a legmodernebb tudást, a legmodernebb eszközöket és az isteni bölcsességet, ami megóv attól, hogy a tudásunk/vélt tudásunk ellenünk forduljon. A legfontosabb öröksége a református iskolarendszernek az, hogy együtt van a szabadság és a rend: „Akkor igazán szabad az ember, amikor az Úr akaratához igazodik és nem mindenféle emberi akaratokhoz, beleértve a sajátját is”. 

Balog Zoltán kiemelte, hogy most, amikor zűrzavar van a magyar iskolarendszer körül, akkor dolgunk, hogy elmondjuk azoknak a kollégáknak, akik bajokkal küzdenek, hogy mi az, ami jó a mi iskolarendszerünkben, mi az, amitől biztonságosabb, mi az, amitől jobban tudjuk az irányt, mi az, amitől nem csak a „mennyivel” foglalkozunk, hanem azzal is, hogy ki, mit és kinek tanít.
„Mit tudunk mi mondani abban a vitában, ami a magyar oktatásról szól, sajnos csak egy szűk szegmenséről, és nem az egészről” – tette fel a kérdést. A zsinat lelkészi elnöke úgy fogalmazott, hogy ehhez a nemzethez tartozunk, kötelességünk – azzal a derűvel, és néha azzal az aggodalommal, ami a mi iskolarendszerünkben is jelen van – örökségünk szellemében szolgálni annak az egésznek, aminek a részei vagyunk.

„Örökségünk Jézus Krisztus, az Ő megváltó műve, és aztán mindaz a gyümölcs, ami ebből a történelmünkben, a kultúránkban, a tudományunkban, tudásunkban és a személyes életsorsainkban gyümölcsöt terem, megvalósul és kiteljesedik. Adja Isten, hogy így legyen!” – zárta igehirdetését Balog Zoltán.

Az ünnepség keretében adták át a Makkai- és az Imre Sándor oktatási, valamint a Molnár Miklós hittanoktatási díjakat. A díjazottakat méltatta Bruckner László, az MRE Oktatási Szolgálatának főigazgatója.

A pápai oktatási intézményeket Dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora mutatta be a vendégeknek.

Az ünnepségen szolgált a Parlando leánykar Parola Csaba vezetésével, valamint a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

A tanévnyitó istentisztelet után került sor a gimnázium új kollégiumának átadására. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma növekvő gyermeklétszámmal szolgálja Isten népét a Dunántúli Református Egyházkerületben. Az oktatás, a tanárok és a diákok korszerű igényeinek kiszolgálása érdekében közel egy évtizede folyamatos építkezés zajlott az intézményben, teljesen megújult az épületegyüttes. Az építkezések utolsó ütemeként elkészült, és szeptembertől várja a diákokat az új internátus.

Az épület előtti ünnepségen Dr. Nemes Pál Egyházkerületi főgondnok Isten iránti hálával mondott köszönetet a tervezők, a projekt menedzser, a kivitelezők, a műszaki ellenőrök, a püspöki hivatal munkatársainak munkájukért. Megköszönte a Gimnázium és a Tudományos Gyűjtemények Könyvtára, valamint a Pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelő közösségének az együttműködését, az építkezés kellemetlenségeinek elhordozását. Hálával szólt Baráth Julianna igazgatónő és Ferenczi Alpár igazgató segítő munkájáról.

Ünnepi beszédet Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke mondott. Kiemelte, hogy több mint ezer esztendeje van keresztény oktatás Magyarországon, és csaknem ötszáz éve tart a református oktatás Pápán is, ahol 1531 óta 16 nemzedéket indított az életbe ez a keresztyén magyar iskola. „Istenhit, hazaszeretet és a tudomány szolgálata – ez a három alázatos erény az, amely több mint ezer esztendőn keresztül megtartotta és felemelte a magyarságot a Kárpát-medencében” – mondta a házelnök hozzátéve, hogy ez az a fundamentum, amin áldozatos munkával felépült a keresztény Magyar Állam és kivirágzott Magyarország. Ezek az erények váltak a Pápai Református Kollégium jelmondatává is, amelyet 1895-ben helyeztek ki az épület homlokzatára, 1952-ben eltávolítottak onnan, majd 1994-ben visszatettek a helyére. A jelmondat sorsa jellemzi a történelmi széljárást is.
Felidézte Jókai Mór szellemét és az 1952 és 2000 között játszódó „A jövő század regénye” című művét, amiben az író látnokként vetíti előre a huszadik századi Istentagadó erők színrelépését, rombolását. Kövér László kiemelte, hogy csak akkor lehetünk győztesek, ha Jézus követői maradunk, így szállhatunk szembe az istentagadó erőkkel: „Egyházi iskoláink – úgy a Pápai Református Kollégium is, miként az elmúlt ezer esztendőben mindig, napjainkban is azzal tehetik a legtöbbet, ha növendékeiket elindítják és megerősítik Jézus követésének útján. Ez a legfontosabb, minden más pedagógiai eredmény ekkor teljesedhet ki igazán a tanulók lelkében.”

Jézus gyilkosainak utódai ki akarják ölni az emberekből az Isten utáni vágyat, a hitet. Fel akarnak számolni minden rendet, törvényt és kapcsolatot, amely az ember közösségeit – családon, nemzeten egyházon keresztül – a teremtőjéhez köti. Felhívta a jelenlévő fiatalok figyelmét, hogy napjaink harca értük folyik, de számukra van még pár esztendő, hogy az iskola falai között felkészítsék magukat erre a küzdelemre: „A magyar állam is azért végzi a feladatát, és ez az iskola is azért van, hogy az előttünk álló időben ti győztesek legyetek a saját életetekben és győzelemre segítsétek a jót a rosszal szemben”.

A házelnök hangsúlyozta, hogy a magyarság addig maradhat meg, amíg keresztyén szabadságában és az ebben gyökerező kultúrájában élhet. A kormányzat jóvátenni ugyan nem tudja a kommunizmus négy évtizede alatt az egyházakat ért károkat, de a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik esélyegyenlőséget biztosítani az egyházi oktatás számára. Az elmúlt 13 évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyar lakta területein több mint 3700 – ebből csaknem 1300 református – templom újult meg, és 200 új templom – ebből 55 református – épült fel magyar kormányzati támogatással. 2010 után sikerült lezárni az 1991-ben elindult egyházi ingatlanrendezési folyamatot. 180 milliárd forint értékben több, mint 8000 (ebből 1400 református) jogos egyházi igényt sikerült teljesíteni. 2010 óta az állam mintegy 326 milliárd forintot fordított az egyházi köznevelési intézmények fejlesztésére, ezzel több mint négyszáz intézmény felújításához vagy építéséhez járult hozzá. Az elmúlt tizenhárom esztendőben csak az egyházpolitikai szakterületen keresztül mintegy 1400 milliárd forint támogatás és törvényi járandóság került az egyházakhoz, amely összeg a hétszerese annak, mint amekkora 2010-ben volt. A Dunántúli Református Egyházkerületben 2010 óta több mint 25 milliárd forintot fordítottak az egyházi intézmények megerősítésére és bővítésére. „Ez az egyházi fejlesztések területén 2010 óta elért, történelmi jóvátételként is felfogható, az egész nemzet összefogásával létrejött eredmény. A célt csak akkor érhetjük el, ha a cserepek, a vakolat, az orgonák mellett megújulnak a közösségek is” – mondta kiemelve, hogy ehhez a kormányzat csak a lehetőséget tudja biztosítani, a lényeg rajtunk, embereken múlik.

Az új internátus esetében is a falakon túl a legfontosabb az, hogy a diákok második otthonuknak érezhessék azt. A diákokhoz fordulva mondta Kövér László: „Legyetek igazi pápai református kollégisták, azaz a mindennapi munka, tanulás követelményeinek megfelelve, legyetek méltóak a nagy elődökhöz. Akarjátok megtalálni és megvalósítani Isten rólatok elgondolt tervét”.

Máté László főjegyző imádsága után Steinbach József kérte az Úr áldását, hogy az Ő Lelke töltse be az épületet, hogy legyen áldássá az oktató és nevelő munka. 
Az internátus jelképes átadása a nemzeti színű szalag átvágásával történt.

Ferenczi Alpár, Molnár János, Dr. Fürjes Zoltán, Steinbach József, Kövér László, Balog Zoltán és Dr. Nemes Pál


A mintegy 3,5 milliárd forintból, több mint 2,5 ezer négyzetméteren kialakított épület közel 180 diáknak ad férőhelyet. A kiszolgáló helyiségek mellett közös tereket is kialakítottak, társalgó, konditerem, étkezők, tanulószoba, stúdió. A korszerű, energiatakarékos épület létrehozása mellett a projekt részeként megtörtént a gimnázium udvarának a teljes rekonstrukciója és egy mélygarázs létrehozása. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5970
Összesen 2009. június 2. óta : 40385165