Csak Jézus Krisztus neve

Márton Gergely, 2023-09-05 18:47:58

Elindult a 2023/24-es tanév a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziumában. A szeptember 3-án megtartott tanévnyitó ünnepi istentiszteleten Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét: „Van, hogy a keresztyén embernek nemet kell mondania, ha hűséges akar maradni hitéhez”. Az ünnepi alkalmon tett esküt Ferenczi Alpár, a gimnázium új igazgatója.

Az iskola zászlója vezette fel a tanévnyitó ünnepségre érkező diákok népes táborát. A nagyobbak már biztos léptekkel haladtak, jól ismerik már a Pápai Református Újtemplomot. A kicsik, akik talán még most járnak itt először, megilletődötten szemlélik a teret, a fényeket, az orgona hangját. Ők is hozzászoknak majd, de jóreménységgel később is minden alkalommal, mikor belépnek ide, átérzik majd az alázatot, amit a hely, és különösképpen Isten hatalmas szeretete áraszt feléjük.

„Nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk.” (ApCsel 4,12) Az ünnepi istentiszteleten Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét. Minden tanévnyitó új fejezetet jelent az iskola életében. Az idei különösen az, hiszen elkészült és a diákok birtokukba vehették az új kollégiumot, megérkeztek az új diákok is, új tanárok is csatlakoznak ettől a tanévtől a tantestülethez, és mindenek felett új igazgató lép szolgálatba ezen a napon. Máté László méltatta és kérte Isten áldását Ferenczi Alpár megválasztott és Baráth Julianna leköszönő igazgatók életére.

A főjegyző elmondta, az ige is egy új szakaszra, Isten és az ember kapcsolatának új szakaszára mutat rá. Ezt az újat Jézus Krisztus neve jelképezi. A bibliai történetben Péter apostolt meghurcolják azért, mert Jézus nevét hirdeti, az Ő nevében gyógyít. Könnyebb út lett volna számára, ha igent mond arra, hogy befejezi Krisztus ügyének szolgálatát. A mondatában szereplő kétszeres tagadás viszont azt üzeni nekünk, hogy vannak olyan idők, amikor határozott „nemet” kell mondania a keresztyén embernek, ha ragaszkodni akar az igazsághoz, ha hűséges akar maradni hitéhez. „Minden megtérés, minden hitvallás, maga a reformáció, minden hitújulás egy határozott „nemmel” kezdődik, amikor az ember nemet mond arra, amiről felismerte, hogy hiba, tévedés, nem jó” – mondta hozzátéve, hogy gyakran nehéz nemet mondani, nehogy valakit megbántsunk, vagy nehézséget, konfliktust okozzunk magunknak. Példaként hozta a gyülekezet elé Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter esetét, akit bíróság elé vittek azért, mert a Bibliából idézett. Ez is azt mutatja, hogy olyan idők vannak, amikor bátran ki kell állni, és megmutatni, hogy mit jelent nekünk az a név, akiben hiszünk, aki számunkra fontos.

Ez a név, Jézus Krisztus az egyetlen, aki az örökidőkre adatott, hogy általa az emberek üdvözüljenek, megerősödjenek. Olyan jó tudni, hogy ebben a zavaros világban van számunkra egy biztos pont, amihez mindent mérhetünk.
Ez a név, Jézus Krisztus azt jelenti számunkra, hogy biztosak lehetünk – csak Őbenne lehetünk biztosak­– az üdvözülésben, Isten megváltó, megtartó szeretetében.
Ez a név, Jézus Krisztus Isten döntése, Őtőle adatott, ami azt jelenti, hogy ez az üdvösség készen van, tőlünk senki el nem veheti.

„Az új tanév kezdetén vértezzük fel magunkat az ige üzenetével: minden körülmények között valljuk, hogy nincs más név az ég alatt, ami által üdvözülhetnénk, csak a Jézus Krisztus neve! Erősítsen bennünket minden napon ez a meggyőződés” – zárta igehirdetését Máté László.

A főjegyző felolvasta a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének határozatát, amiben Ferenczi Alpárt nevezték ki a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma igazgatói teendőinek ellátására. Az új intézményvezető az ünneplő gyülekezet előtt tette le az igazgatói esküjét.

„Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.” (1Tim 4, 12) Ferenczi Alpár tanévnyitó beszédét a gimnázium idei tanévének vezérigéjével kezdte.
Isten iránti hálával számolt be arról, hogy a tanévnyitót megelőző napon ékes rendben zajlott le Pápán a Kárpát-medencei és Országos Református Tanévnyitó, melyen több, mint 100 intézmény 450 küldötte vett részt. Ezen az alkalmon került átadásra a gimnázium új kollégiuma. Történelmi esemény ez – húzta alá az igazgató, hiszen a Pápai Református Gimnázium életében utoljára 1895-ben volt olyan, hogy egy teljesen önálló, új épületet adtak át. Ez volt a jelenlegi iskola épülete, ami szintén megújulhatott az elmúlt időszakban. Köszönetet mondott a Dunántúli Református Egyházkerületnek az új internátusért. Szintén hálával szólt Baráth Julianna volt igazgatónőről, aki az épület tervezésénél és a megvalósításnál képviselte a diákok szempontjait, valamint Kamarás-Horváthy Petráról, aki az elmúlt két év alatt megszámlálhatatlan munkaórát töltött a helyszínen, a tervek között, vagy éppen a tárgyalóasztalnál.

Tájékoztatta a gyülekezetet arról, hogy Adorján Zoltán tanár a teológiai oktatói munkája elismeréseként címzetes főiskolai tanári kinevezést kapott. Elmondta, hogy az igazgatóhelyettesek szerkesztésében elkészült az iskola legújabb évkönyve, és azt is, hogy az iskola együttműködési megállapodást kötött a Rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziummal.
A tanévvel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sok újdonság várható. Új kollégium, új udvar, ennek megfelelően új házirend, újra indulhat az iskolai focibajnokság, új gondnok (Győri László), új tanárok (többen egykori refis diákok), új kollégiumvezető (Kamarás-Horváthy Petra az internátus működését segítő munkatárs), új igazgatóhelyettes (Mayerné Pátkai Tünde mellett ezentúl Birkás Zsófia segít igazgatóhelyettesként), új igazgató: „Megannyi új lehetőség, amellyel kívánom, hogy jól tudjunk élni, Isten dicsőségére szolgálni”. Az újonnan érkezett diákoknak kívánta, hogy esküjükhöz híven, Isten dicsőségére, a gimnáziumhoz méltóan tudják megélni az itt töltött időt.
„Refisnek lenni jó! Sok élményt, erős közösséget, barátságokat jelent. Lehetőséget jelent egy fontos kapcsolatra is, az Istennel való kapcsolatra. De egyben felelősség is. Felelősek vagyunk egymásért, a ránkbízottakért, magunkért, a környezetünkért, a hitünkért” – mondta hozzátéve, hogy ne felejtsük a szüleink segítő, támogató szeretetét se.

A beszéd után az új pedagógusok eskütétele következett, majd Vadász Márta vezető vallástanár a gimnáziumot most kezdő diákok esküjét vette ki. 

Az ünnepségen szolgált a Parlando leánykar Parola Csaba vezetésével.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5320
Összesen 2009. június 2. óta : 40384515