„Magasztallak, Uram, zsoltárt éneklek nevednek”

Márton Gergely, 2023-09-28 08:18:50

Készül a 2021-ben kiadott Református Énekeskönyvhöz az Új Református Korálkönyv. Valójában nem a régit újítjuk meg, hanem egy teljesen új korálkönyv készül – mondta Dr. Szabó Balázs az Új Református Korálkönyv Szerkesztőbizottságának vezetője, aki szeptember 23-án, a Dunántúli Egyházkerületi Kántortalálkozón számolt be a bizottság munkájáról.

A Balatonkenesei Református Egyházközség gyülekezeti házába nem először gyűltek össze egyházzenészek.

Sipos Csaba, a gyülekezet kántora elmondta, hogy 2015-óta tartanak egyházmegyei szintű szakmai találkozókat. Több alkalommal tartott náluk kurzust Prof. Dr. Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész (Gárdonyi Zoltán fia, aki a múlt századi protestáns egyházzene egyik legmeghatározóbb zeneszerzője volt. Az ő szerkesztésében jelent meg 1959-ben az első országos használatra szánt Református Korálkönyv, amelyből a mai napig játszik a kántorok többsége). Tehát van már múltja ennek a találkozónak, amit most, egyházkerületi támogatással szélesebb körben hirdettek meg.

Az év első, esőben gazdag őszi napján a házigazda gyülekezet lelkipásztora, Németh Péter köszöntő áhítatában a 18. zsoltár alapján fogalmazta meg: „A liturgikus egyházi zene, a szent éneklés célja, hogy felemeljen Istenhez, összekössön Ővele”.

Dr. Szabó Balázs zenetörténész-egyetemi docens, a Székesfehérvár Budai Úti Református Gyülekezet kántora a készülő korálkönyvről adott tájékoztatást. Ő vezeti az Új Református Korálkönyv szerkesztőbizottságának munkáját Dr. Méhes Balázzsal (orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának dékánhelyettese, a Tiszakécskei Református Gyülekezet kántora) és Dr. Bessenyei Mihállyal (a Debreceni Egyetem Matematikai Intézetének docense, a Debrecen-Csapókerti Egyházközség egykori kántora). A bizottság felkérte Gárdonyi Zsoltot a korálkönyv lektorálására, aki egyházzenei szakmai elismertsége révén kellő biztosítékot ad a minőségre.
A munkát 2022-ben kezdték. Meghatározták az Új Református Korálkönyv koncepcióját: legyen hiteles, érthető, a gyakorlatban könnyen használható, de mindezek mellett legyen sokszínű, és ami nagyon fontos, művészileg magas színvonalú. Hatalmas feladat mindennek az igénynek megfelelni. Épp ezért felmerült annak a lehetősége, hogy az alap énekes kísérő kottagyűjtemény mellett, esetleg egy másik, a művészi igényeknek megfelelő intonációgyűjteményt is létrehozzanak majd, ami a gyülekezeti énekekhez tartalmaz majd előjátékokat – a kreatív kollégákat egyúttal inspirálva hasonló kis darabok komponálására, netán improvizálására.

A szerkesztés gyakorlati része zajlik, felkért egyházzenészektől, kántoroktól érkeznek be úgynevezett letétek, amiket egy előzetes szűrő után elérhetővé tesznek az enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-uj-reformatus-koralkonyv oldalon. Itt már jónéhány énekhez megtalálható a kíséret. Dr. Szabó Balázs elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy mindegyik énekhez több letét is legyen. Az oldalon folyamatosan bővül, a visszajelzések alapján változik az állomány. A végső korálkönyv a beérkezett letétek általános és alapos szűrése után alakulhat majd ki, de addig még többéves munka áll a bizottság előtt. Folyamatos egyeztetéseket tartanak, részt vesznek a kántorképzőkön is, ahol gyakorlatban is kipróbálják a műveket. Ez a kántortalálkozó is egy ilyen fórum, amin a megjelent kántorok hasznos észrevételeket fogalmaztak meg.

Persze a zenéről nem lehet csak beszélni, ezért az előadó kottákat is hozott. Ezeket a templom orgonájánál ki is próbálhatták a tanfolyam résztvevői.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 04., Saturday,
Mónika , Flórián napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 446
Összesen 2009. június 2. óta : 40388318