Jubileumi emlékezés a pápai teológián

Kutasiné Molnár Boglárka, 2023-09-29 13:45:36

25 éve, 1998. szeptember 19-én tartotta első tanévnyitóját a Dunántúli Református Egyházkerület által újraindított Pápai Református Teológiai Akadémia. Azon a napon tizenhét hallgató tett fogadalmat a pápai református templomban, és öt professzor mondta el tanszékfoglaló beszédét a Kollégium dísztermében. A jeles évforduló alkalmából tartottak találkozót szeptember 23-án az egyháztörténelmi nap egykori átélői. Dr. Zsengellér József ószövetséges, Dr. Vladár Gábor újszövetséges, Dr. Márkus Mihály egyháztörténeti és Dr. Anne-Marie Kool missziológiai professzorok örömmel jöttek el emlékezni és találkozni (Dr. Szabó István a rendszeres teológiai tanészék egykori vezetője távol marad). A hallgatók közül tizenketten vettek részt a találkozón: Bátki Dávid Géza, Czippán Noémi, Dudinszki Éva, Dukon András, Filotás Julianna, Ikafalvi Farkas Dávid, Jankó-Szabó Csilla, Kuzsner Péter, Mayerné Pátkai Tünde, Molnár Boglárka, Pintér Nóra, Zsemberi-Szigyártó Éva (távol maradók: Bellai Zoltán, Csiha Magdolna Emőke, Fábri Szabolcs, Koszta Endre, Molnár-Varga Péter).

Az emlékezők az Akadémia áhítatos termében gyűltek össze, ahol a nyitó igei alkalmat Dr. Vladár Gábor egykori dékán a napi igék alapján tartotta (Ároni áldás, Kornéliusz és Péter látomása). Ezt követően az elmúlt huszonöt évet idézték fel a jelenlévők. Egymás után számoltak be életük főbb eseményeiről és szolgálati területükről. Miután szó esett áldásokról és kihívásokról, Dr. Zsengellér József egykori évfolyamfelelős professzor imádsággal és áldással zárta a találkozó délelőtti részét. Asztalhoz ülve éneklésre, étkezés közben pedig az egykori, teológusélmények felidézésére került sor. A közös ebéd után az emlékező kis sereg a Pannonia Reformata Kávézóba sétált el, ahol Köntös László igazgató úr fogadta és köszöntötte a csoportot.

A jubileumi hálaadáson a jelenlévők egy emlékképet készítettek, amit a teológia második emeleti folyosóján helyeztek el az egykori öregdiákok bekeretezett levele alatt. Az emlékképen a Pápai Református Kollégium jelképe, az eperfa látható. A fatörzs kéregdarabjaira a professzorok helyezték rá ujjlenyomatukat, a lomlevelekre pedig az egykori hallgatók. A gyökereknél egy rövid, dátummal ellátott üzenet olvasható: „Az újraindított Pápai Református Teológiai Akadémia professzorai és hallgatói emlékező hálaadással a 25 éves jubileum alkalmával.” A kép igei felirata pedig az egykori tanszékfoglaló beszédeket tartalmazó kötet címéből származik: „Fölépítik fiaid az ősi romokat… (Ézsaiás 58,12)”.

Adja Isten, hogy az Akadémia felgyorsult világunkban is hosszú ideig képezhessen még teológusokat, lelkipásztorokat, hitoktatókat!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 04., Saturday,
Mónika , Flórián napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 432
Összesen 2009. június 2. óta : 40388304