Találkozás Istennel – Békességben Istennel

Márton Gergely, 2023-10-10 07:43:07

AlmáDialógus címmel neves előadók vezetésével indított útjára idén lelkigyakorlatokat a Mária Rádió. A cím egyrészt utal a helyszínre, ami Balatonalmádiban, a Ciszterci Rekreációs Központban van, másrészt a párbeszédre, ami felekezetek feletti – hisz ökumenikus találkozásokat szerveznek – egyének közötti, és a legfontosabb, az ember és Isten közti dialógust jelenti. A háromnapos októberi lelkigyakorlatot Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke vezette.

A Mária Rádió ez év januárjában azzal a céllal indította útjára lelkigyakorlat-sorozatát a Balaton-parti kis városban, hogy lelki feltöltődést nyújtson mindazoknak, akik a rohanó, zaklatott hétköznapokból kiszakadásra, megnyugvásra vágynak. Ahogy azt az AlmáDialógus helyi kapcsolattartója, Csernai Gáborné Éva elmondta, a lelkigyakorlatnak helyet adó Ciszterci Rekreációs Központ a jelenlévők számára három napra a béke szigete, ahol kiváló lelkivezetők gondolatébresztő előadásai segítik az egyéni, bensőséges Isten-kapcsolat elmélyülését. Az előadásokat követő kiscsoportos beszélgetések alkalmával pedig nemcsak egymásról, de önmagunkról is sokat tanulhatunk.

Az eddigi nyolc alkalom azt bizonyította, hogy van igény az ilyen elvonulásra, elmélyülésre. Szinte mindegyik program teljes létszámmal zajlott. Az eddigi lelki vezetők voltak: Hofher József jezsuita atya, Schindler Mátyás plébános, Bese Gergő atya, Papp Miklós gk. atya, Gáncs Péter evangélikus püspök, Farkas István piarista atya, Kocsis Fülöp gk. metropolita. Az október 6-8 között megtartott alkalomnak Steinbach József református püspök volt a vezetője.
A szép őszi hétvégére ismét betelt a létszám, a maximális harminc fővel. A résztvevőket Csernai Gáborné Éva köszöntötte, aki tolmácsolta a Mária Rádió elnökének, Dr. Szabó Tamásnak imádságos üdvözletét is. Elvonulás, feltöltődés, erősödés – emelte ki a lelkigyakorlat három fontos célját.

Reformátusok és katolikusok, hívő orvosok, pedagógusok, mérnökök és számos más szakma képviselői erősödtek egymás hite által, tettek itt tanúbizonyságot az élő Istenről, és kapcsolódtak össze egy közösséggé a Szentlélek erejével.

„Jöjj, Urunk, Jézus Krisztus, áldd meg jelenléteddel lelkigyakorlatunkat, adj nekünk csendet, hogy meghallhassuk szavadat!” A lelkigyakorlat közös imádsággal kezdődött. Steinbach József püspök előadásait az Istennel való találkozások tematikájára építette. A hétvége törzsét négy előadás képezte: Találkozás Istennel, két bibliai találkozásban (Mózes és Tamás), Találkozás Istennel, a hitben, Találkozás Istennel, az imádságban és Találkozás Istennel, a művészetekben.
Az egymásra épülő előadássorozatban az Istennel való találkozás bibliai példáiból kiindulva jutottak el a résztvevők arra, hogy személyes életükben miként találkozhatnak Istennel, és hogyan képviselhetik Őt a mindennapokban. Erősödhettek a hit megismerésében, az imádság lelki és gyakorlati erejében, és példákat kaptak arra, hogy a különböző művészeti ágakban hogyan lehet találkozni Istennel. Az előadásokhoz kapcsolódva a püspök videóösszeállításokat is vetített, amelyekben neves emberek vallomásai voltak hallhatóak. A lelkigyakorlat részeként az elhangzott előadások után kiscsoportos formában beszélték meg, aktualizálták a résztvevők egyéni életükre az elhangzott tanításokat.

Az előadások, az egyéni és közös elmélkedések mellett az őszi balatoni barangolások is színesítették a programot. Vasárnap pedig, felekezettől függetlenül minden résztvevő együtt dicsérte Istent a Szent Imre templomban a misén, valamint a Baross Gábor utcai református templomban az istentiszteleten.

Az AlmáDialógus következő alkalma november első hétvégéjén lesz, Székely János püspök lelki vezetésével.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 04., Saturday,
Mónika , Flórián napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1088
Összesen 2009. június 2. óta : 40388960