Legyen áldott a Te neved

Márton Gergely, 2023-11-24 07:22:29

Kereszt-kérdések és óvodai befogadó istentisztelet a Balatonalmádi-Balatonfűzfői Társegyházközségben.

A Balatonalmádi-Balatonfűzfői Társegyházközségben a megszokott, rendszeres alkalmak mellett új kezdeményezésként elindult a balatonfűzfői Keresztkérdések is a balatonfűzfői gyülekezeti teremben.

A keresztkérdések ebben az esetben nem vallatásra, nem kihallgatásra céloznak. A cím, Kereszt-kérdések másra utal: kérdések, amelyek a keresztyénség igazi lényegét jelentik.

A Kereszt-kérdések egy több éven át alakított, fejlesztett programsorozat. A programok keretét adó könyv és munkafüzet a Szentírás Szövetség gondozásában jelent meg. Célja, hogy Márk evangéliumán keresztül a legfontosabb és ma is aktuális keresztyén üzenetre figyeljünk, miközben az Úrhoz és egymáshoz is közelebb kerüljünk.

A balatonfűzfői gyülekezeti teremben november 13-án indult el ez a felnőtteknek szóló tíz alkalmas programsorozat közel húsz fővel. Az összejövetelek nem liturgikus alkalmak, nem elvárás semmiféle előismeret, hitben járók és keresők is jöhettek. Az összejövetelek célja éppen az, hogy a figyelem középpontjába állítva Jézus Krisztust, rácsodálkoztasson – ha kell újra – Isten kibeszélhetetlen kegyelmére: az Atya elküldi egyetlen Fiát, hogy meghaljon a kereszten, elhordozva azt a büntetést, amit nekünk kellene, és vállalva az elhagyatottságot, hogy nekünk soha ne kelljen megtudnunk, mi az.

Az est bemutatkozással kezdődött, majd Steinbach József püspök, a gyülekezet lelkipásztora tartott előadást. Mi valójában a keresztyénség, miként viszonyulunk az örömhírhez, miként vélekednek rólunk, keresztyénekről és hogyan viszonyuljunk mi az Örömhírhez? – ezeket a valóban elgondolkodtató alapvetéseket vázolta fel, gyakorlati példák segítségével adva biblikus válaszokat. Az előadás lezárásaként levetített egy összeállítást, amiben neves emberek vallanak hitükről.

Rövid szünetet követően kiscsoportos beszélgetésekben, vezetők segítségével folytatódott az este. Itt az adott téma kapcsán felmerült gondolatokat osztották meg egymással a résztvevők, de személyes kérdések, bizonyságtételek is megszólaltak. Az alkalom lezárásaként együttesen hoztuk vissza az elhangzottakat, hogy lelkipásztori vezetéssel is megbeszéljük azokat.

Hálásak vagyunk ezért az áldott, egymást erősítő új közösségért. Istennek adunk hálát azért, hogy ezen az alkalmon is az Evangéliumra figyelve vezet bennünket, hogy mindinkább felkészültek legyünk szolgálatunkra, hogy méltón hirdethessük az Örömhírt, Jézus Krisztust a világban, a ránkbízottak körében.

A tíz alkalomból álló sorozatot havi rendszerességgel tervezzük. Köszönjük a sorozat vezetését Steinbach Józsefnek, a csoportok koordinálását Kasztner Ritának, Vankó Viktornak és Végh Istvánnak, valamint Steinbachné Cenkvári Klárának és Végh Juditnak a segítségét.
A következő Kereszt-kérdéseket december 18-án, hétfőn, 17 órakor tartjuk a balatonfűzfői gyülekezeti teremben.

Kiemelt alkalom volt november 18-án a Nádas Református Óvodánk új munkatársainak és óvodásainak befogadó, megáldó istentisztelete a balatonalmádi református templomban. Sokan eljöttek, megtelt a templom.

Steinbach József köszöntötte a gyerekeket, a szülőket, akiknek megköszönte, hogy ránk bízták gyermekeiket. Vezetésével az óvodások egy rövid imádságot tanultak, ami szívhez szólóan harsogott a kicsik szájából:  

Mennyben lakó én Istenem,
Vedd füledbe dicséretem,
Téged dicsér egész világ
Néked köszön a kis virág
Erős vihar, kis gyenge szél
Tenger, patak Rólad beszél
Az ég és a föld
Telve Veled
Legyen áldott a Te neved!

Az alkalmon az „öregdiákok”, azaz a nagyobbacska gyerekek és az óvónők verssel és énekekkel szolgáltak.

Steinbach József az óvoda négy új munkatársának az életére és szolgálatára egy-egy igével kért áldást, amihez a munkatársak közös énekkel kapcsolódtak. Ezt követően tettek fogadalmat Isten előtt, hogy hivatásukkal Isten dicsőségét szolgálják, a rájuk bízott gyermekeket krisztusi szeretettel vezetve egyházunk hűséges tagjává, magyar nemzetünk becsületes polgárává nevelik.

Négyesi Adrienn lelkipásztor, szülő, imádságban adott hálát az Úrnak a gyermekekért, a családokért, az óvodáért.
Az alkalmon minden óvodást megajándékoztak egy képeskönyvvel, amiben bibliai történetek vannak gyermekek számára.

A Balatonalmádi Nádas Református Óvoda második évében 32 új kisgyermek csatlakozott az ovi közösségéhez, így most négy csoportban, 95 fővel működnek. Isten áldása kísérje a gyerekeket, szüleiket, az óvoda munkatársainak életét és szolgálatát továbbra is.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 01., Friday,
Albin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4781
Összesen 2009. június 2. óta : 39578435