Tegyetek tanítvánnyá minden népet!

Márton Gergely, 2024-03-20 06:27:30

Miután Wellesley Bailey az 1860-as években Indiában szemtanúja volt a lepra betegség súlyos következményeinek, 150 évvel ezelőtt megalakította a Nemzetközi Lepramissziót. Wellesley Bailey indíttatását követően, a hetvenes években kapott elhívást Magyarországon Dobos Károly református lelkész a távoli földrészeken élő leprabetegek iránti könyörületességre. A Lepramisszió – Magyarország idén ötven éve tevékenykedik. A jubileum kapcsán tartottak összejövetelt március 2-án Balatonalmádiban.

Mycobacterium leprae és Mycobacterium lepromatosis. A lepra e kétféle, a tünetek alapján nem megkülönböztethető baktérium által okozott bőr- és idegfertőzés, melyet súlyosan torzító bőrgyulladások és folyamatos testi-, majd szellemi leépülés jellemez. A baktérium szoros és tartós testi kontaktus mellett cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül terjed, amennyiben a megfertőzött személy immunrendszere gyenge.

Az Evangéliumokban olvashatjuk, hogy Jézus leprásokat gyógyít (Márk 1,40-45, Lukács 17,11-19). Egy-két történelmi filmben, például a Ben Hur-ban mutatták be nagyon szemléletesen a betegség következményeit. A középkorban tömegesen pusztított a lepra, ahogy bemutatta több regény is.
Ma már nincs a köztudatban, pedig sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben, leginkább Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában. Átlagosan naponta 700 – 800 embertársunkról derül ki a Földön, hogy leprás, vagyis minden második percben diagnosztizálnak egy-egy új beteget. Közülük minden ötödik egy gyermek!

Az 1974-ben elindult Lepramisszió-Magyarország kezdetben kézi kötésű fáslik készítésére toborzott asszonyokat, melyek az akkor még nagyszámú sebes leprás beteg számára voltak jól használhatók. Három évtizeden át ez jelentette Magyarországról a lehetséges segítséget.
2002-ben az angliai központú Nemzetközi Lepramisszió (The Leprosy Mission International) tagszervezetévé fogadta őket, a kelet-európai régióból azóta is egyetlenként vannak jelen a világ legnagyobb lepramisszió munkájában.

Napjainkban több téren segíti a rászorulókat. 2021-ben például a segítségükkel épült meg az a kút Délnyugat-Kongóban, Kuakua településen, mely egészséges, tiszta ivóvizet biztosít a környék népes lakosságának. Kasai Central tartományban műtéti tevékenységeket, Sankuru területén szűrővizsgálati kampányokat finanszíroznak. Emellett támogatják a lelkipásztorok és egyháztagok felkészítését és kiképzését, hogy munkatársak legyenek a szégyenbélyeg, kirekesztés ma is élő gyakorlatának felszámolásában. Indiában a Premananda lepramissziós kórház működésének támogatásában vesznek részt, adományoknak köszönhetően részt vállaltak a kórházak korszerűsítésében.

Az idén jubiláló szervezet március 2-án Balatonalmádi és környékén lakó támogatókat, munkatársakat várta a református templom gyülekezeti termébe. Ujvári Sándor Csaba, sárkeresztesi lelkipásztor, a misszió munkatársa elmondta, hogy a „Tegyetek tanítvánnyá minden népet!” című külmissziói rendezvényen a házigazda gyülekezet lelkipásztora Steinbach József püspök áhítata után, Riskóné Fazekas Márta, a Lepramisszió igazgatója tartott előadást.

Képekkel, ismeretanyaggal színesítve mutatta be a szörnyű betegség többezer éves nyomorúságát. Bepillantást adott arról, hogy mit végez Jézus nevében a nagyvilágban (Kongó, Mianmar, India, Banglades) 150 éve a Nemzetközi Lepramisszió, 50 éve a Lepramisszió – Magyarország.

Tájékoztatást adott arról is, hogy miként járulhatunk hozzá mi is, ma is az Úr Jézus lehajló-felemelő szeretetének továbbadásához, az Evangélium terjesztésének ügyéhez, embertársaink testi-lelki gyógyulásához. Hiszen Jézus bízta ránk: „Menjetek el, és hirdessétek: elközelített a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, … tisztítsatok meg leprásokat!” (Máté 10,7-8)
A rendezvény során Muzsnainé Balázs Éva lelkipásztor asszony tett bizonyságot arról, hogy miért tartja fontosnak azt, hogy évről évre támogassa a Lepramissziót. A rendezvényre több gyülekezetből és más felekezetből is érkeztek támogatók és érdeklődők.

Istentől kapott feladatunk, hogy imádkozzunk egy lepra nélküli világért!
Wellesley Bailey, a Nemzetközi Lepramisszió alapítója azt vallotta: „Ez a misszió imádságban született, imádságban ringott a bölcsője, és az imádság a megtartó ereje."

A misszióról többet megtudhatnak a https://www.lepramisszio.hu/ oldalon. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 27., Saturday,
Zita , Mariann napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11887
Összesen 2009. június 2. óta : 40308400