Erősödjetek meg az Úr hatalmas erejében

Márton Gergely, 2024-04-27 06:54:19

Április 21-én ünnepi istentisztelet keretében adtak hálát az Úrnak az Esztergomi Református Egyházközség templomának külső megújulásáért, illetve a gyülekezeti ház és a református közösségi szálláshely kialakításáért. Igét Steinbach József püspök hirdetett: „Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében napi kegyességgel, az Isten fegyverzetének felöltésével. Aki így küzd, azt az Úr minden körülmények között megáldja, megsegíti és megőrzi. Azért adatott ez a gyülekezeti ház, hogy itt együtt erősödjetek az Úrban!”

A templom udvarában áll a háromszintes felújított épület, az Esztergomi Református Egyházközség gyülekezeti háza. A telek valaha a gyülekezeté volt, 1964-ben kisajátítás során veszítették el. A templom mögött megmaradt területen épült fel akkor a parókia épülete, benne egy kis gyülekezeti teremmel. Az évek folyamán ezt a teret a gyarapodó közösség kinőtte. 2008-ban adódott lehetőség a telek és a rajta lévő, használaton kívüli nővérszálló tulajdonjogának megszerzésére, melyhez csereszerződés keretében jutottak hozzá. Ezt követően megkezdődött a munka, és sok évnyi erőfeszítés árán elkészült az épület.
Az alsó szinten alakították ki a gyülekezet új tereit: egy nagy központi terem, konyha, baba-mama szoba, mosdók. Az istentiszteleteket kivetítőn lehet követni, így akik esetleg nem fértek be a templomba, vagy a kisgyermekes családok a gyülekezeti házban is részesei lehetnek az igehirdetéseknek.
A felső két szinten nyolc-nyolc összkomfortos szobát alakítottak ki. Ezzel a gyülekezeti ház közösségi szálláshelyként is funkcionál.

Mindezek mellett a templomot is felújították.
Azért gyarapodott a gyülekezet infrastruktúrája, mert gyarapodott maga a gyülekezet is. Az Ágoston Csaba vezette közösségben áldott élet van. Sok a fiatal, családos hívő is közöttük.

„Elkészült az esztergomi gyülekezeti ház, hosszú út vezetett idáig” – mondta Steinbach József püspök a templom külső megújulásáért és a gyülekezeti ház kialakításáért tartott hálaadó istentiszteleten. Felidézte a közel húsz évvel ezelőtti kezdeteket, és azt, hogy onnantól kezdve áldott, Istennek kedves küzdelem és odaadás által jutottak el a mai napig: „Az esztergomi gyülekezetben annak a csodának vagyunk részesei, hogy a lelki ház épült előbb, és a lelki házat nőtték ki a testvérek, ezért vált szükségessé, hogy épüljön, bővüljön a kőház. Dicsőség ezért az élő Istennek.”

Igét Pál apostol efezusiakhoz írt levele alapján hirdetett: „Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.” (Ef 6,10-13) 5.29

Ez az ige kimondja, hogy nem emberek ellen van harcunk, nem kell, hogy fájó konfliktusok uralják az életünket. Olyan erők ellen kell harcolnunk, akiknek a vezetője maga a gonosz.  A ma embere számára ez mitikus, befogadhatatlan, de vegyük komolyan. A Biblia több helyen tanít arról, hogy az ember olyan, mint egy ház, és ha nem Isten melege tölti be a mi életünk házát, akkor oda befurakszik az ellenség, ők irányítanak és eltorzítják az életünket: „Azt a nyomorúságot tapasztaljuk meg ebben a gonosz torzításban, hogy az értelmünk nem látja az igazi, isteni összefüggéseket, hogy nincs érzelmi intelligenciánk, nincs erkölcsi meder, nincs rend, miközben a lelkiismeretünket elsorvasztjuk”. Az Ige jellemzi is az ellenséget: erősebb, mint mi, gonosz, ravasz, a sötétségbe vezet.
DE!
Az ellenséggel szemben ott van az erős Isten! Az Ő hatalma szeretethatalom, amivel Úr a látható és a láthatatlan világ fölött is. „Micsoda Evangélium! Nem test és vér ellen van tusakodásunk, miközben nekünk hatalmas és erős Istenünk van” – mondta hozzátéve, hogy Isten az Ő szeretethatalmával elküldte nekünk egyszülött fiát, Jézus Krisztust és megváltást, megtartatást adott nekünk ott, ahol emberi erővel tehetetlenül állunk már. Ne embertársainkban keressük az ellenséget, hanem ismerjük fel a gonoszt, és még inkább nézzünk fel az erős Istenre és Jézus Krisztusra.

„Miért adatott ez a gyülekezeti ház? Azért, hogy átéljük alkalomról alkalomra a csodát, ezt a gyönyörű biztatást: Erősödjetek meg az Úrban” – mutatott rá Steinbach József hozzátéve, hogy az Úr hatalmas erejében való megerősödés olyan, mint a repülő, ami felgyorsul a földön, hogy aztán belecsavarja magát a láthatatlan, de hatalmas levegőbe. Ha így indulunk neki a napnak, várva Isten felszállási engedélyét, belecsavarva magunkat az Ő láthatatlan, de hatalmas erejébe, akkor egyszerre könnyű lesz minden, az Úr hordoz bennünket.
Konkretizálva a hasonlatot elmondta, megerősödni az Úrban azt jelenti, megállni ebben a rohanó világban, elcsendesedni, figyelni az Igére, imádkozni, közösségben megélni hitünket és szolgálni.

Felölteni az Isten fegyverzetét pontosan azt jelenti, hogy nem úgy küzdjünk, mint a világ; nem a világ, hanem Isten fegyverzetével: felöltjük az igazság övét, a megigazulás páncélját, a békesség saruját, a hit pajzsát, az üdvösség sisakját és a lélek kardját. „Nem erővel, sem hatalommal, hanem az Én lelkemmel” – ez adhat egyedül áldott, isteni győzelmet.

Az istentiszteleten imádságos szolgálattal vett részt Gerecsei Zsolt, a Tatai Református Egyházmegye esperese és Máté László, az egyházkerület főjegyzője, valamint a gyülekezet kórusa.

A gyülekezet lelkipásztora, Ágoston Csaba köszöntötte az ünneplő gyülekezetet. Kifejezte köszönetét mindazoknak, akik hozzájárultak a templom és a gyülekezeti ház megújulásához: a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek az adományokért, a Dunántúli Református Egyházkerületnek, Magyarország Kormányának, Esztergom Város önkormányzatának a támogatásért, valamint a tervező munkáért, a támogató segítségekért. „Kérem a Jó Istent, hogy ez a gyülekezet mindig otthon érezze magát ebben a hajlékban, és elevenedjen meg, erősödjön meg, amikor az Ő szavát hallgatja” – mondta hozzátéve, hogy legyen valóban lelki otthonná sokak számára a gyülekezeti ház.

Dr. Balogh Zoltán, az egyházmegye és a gyülekezet főgondnoka szólt a megvalósult beruházásról. A gyülekezet építő munkálkodását jelentős anyagi erőforrással segítette a magyar állam, az egyházkerület és az esztergomi önkormányzat. Megköszönte a Magyar Református Egyház közösségének az egész országra kiterjedő összefogását, amely keretében mintegy 20 millió forintos adományt gyűjtöttek az esztergomi beruházásra. A főgondnok hálát adott az Úrnak, hogy elkészülhettek a beruházások, hogy élettel tölti meg az új tereket a gyülekezet. Hálával emlékezett meg arról is, hogy idén húsz éve iktatták be a gyülekezet lelkipásztorának Ágoston Csabát, aki feleségével, Apáti Gabriellával építi a lelki és a tégla házat Esztergomban.

Dr. Nemes Pál kerületi főgondnok a 105. Zsoltárra utalva úgy fogalmazott, hogy Isteni csoda az, hogy Esztergomban olyan gyülekezet van, aki kinőtte templomát. Az is csoda, hogy új gyülekezeti házzal gazdagodhattak, és megújulhatott a templom. Azért ez a csoda, azért az épületek, hogy legyen közösség, hogy lehessen közösségben imádkozni magunkért, egymásért.

Hernádi Ádám, Esztergom város polgármesterének köszöntése után Szabó Gábor gondnok, projekt menedzser ismertette a beruházást, méltatva Isten csodás gondoskodását, ami végigkísérte a megvalósítást.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 08., Wednesday,
Mihály napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14729
Összesen 2009. június 2. óta : 40462063