Szerzői est a KeresztezŐ-ben

Márton Gergely, 2024-05-27 07:24:57

Virágvasárnap nyílt meg a Kaposvári Református Egyházközség könyvesháza és kávézója, a KeresztezŐ. A gyülekezet új közösségi tere a kávézó mellett lelki és kulturális tér is egyben. Május 23-án szerzői esten mutatkozott be Steinbach József. A közel kilencven kötetet jegyző püspöknek ez volt az első könyvbemutatója.

Különleges és finom kávék és teák. A KeresztezŐ Református Könyvesház és Kávézó azonban több, mint egy kávézó.
A kaposvári református templommal átellenben, a sarkon valamikor egy vegyeskereskedés volt. Miután bezárt, jóideig nem volt tulajdonosa. A gyülekezet és lelkipásztoruk, Petró László kinézték maguknak. Nemcsak azért, hogy ne olyan üzlet kerüljön oda, ami esetleg szellemével, lelkiségében a templom közelségét zavarhatja. Főként azért vetettek rá szemet, mert tervük volt arra, hogy Istentől kapott munkálkodásuknak új teret adjanak. A Dunántúl egyik legnagyobb református közössége szeretett volna létrehozni egy olyan találkozási pontot, ahol összejöhetnek a gyülekezeti tagok, valamint azok is, akik esetleg még nem, vagy csak távolról ismerik Krisztus egyházát. Jó lehetőség például arra, hogy a közelben működő Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskolába járó gyerekek szülei betérjenek ide; itt találkozhatnak, keresztezhetik egymás útját hívők és keresők. Innen is a név: KeresztezŐ, ami egyrészt utal magára az emberek közötti találkozásra és arra a cselekvő Jézus Krisztus-i találkozásra, ami életet adó, hitre hívó kereszteződés lehet az ember életében. Nem gazdasági céllal hozták létre az üzletet, hanem azért, hogy az embereket átsegítsék a kereszteződésen (lelki és akár fizikai értelemben is) és behívják őket a templomba – mondta Petró László.

A KeresztezŐ Református Könyvesház és Kávézó terve már 2020-ban megvolt, de a Covid miatt csak idén, virágvasárnap nyílt meg. Az igényes belső tér Petróné Oláh Edina érdeme. Úgy álmodták meg az üzlethelyiséget, hogy minden korosztály jó szívvel lépjen be. A gyerekeknek egy kuckós részt is kialakítottak, ahol 16 különböző színű babzsákon foglalhatnak helyet, rajzolhatnak, játszhatnak és hasznosan tölthetik el az időt addig, amíg szüleik kávéznak és vásárolnak.

A kávé és tea mellett több mint 500 könyvből lehet válogatni, nagyrészt lelki irodalmat, de mást is. Számos kiadóval vannak kapcsolatban, az egyházi irodalom mellett ifjúsági kiadványok, gyerek könyvek és egyéb tartalmak is megtalálhatóak. Egyfajta ellátó rendszerben is gondolkodnak, könyvekkel segíteni a kisebb gyülekezeteket is, így nekik már nem kell felvenni a kapcsolatot a kiadókkal. A betérők különböző újságokat is lapozgathatnak kávéjuk mellé, igés ajándéktárgyak között is válogathatnak.

Ahogy azt Petró László lelkipásztor megfogalmazta, a kávézó hatalmas missziós lehetőség számukra Kaposvár belvárosának szívében. Bárki bejöhet inni egy kávét, olvasni a kiadványaikat, az egyházi könyveket, prospektusokat, amik megszólíthatják őket. Remélik, hogy a kávézó idővel találkozási ponttá is válhat az emberek életében. De nemcsak várják, hogy véletlenül betérjenek hozzájuk, hanem programokat is szerveznek ide. A gyülekezeti alkalmak mellett az iskola is tart náluk összejöveteleket. A szintén közelben lévő zeneiskolával is kapcsolatban állnak, tervben van zenés előadás szervezése.

Különböző irodalmi esteket is szánnak ide. Ehhez illeszkedve tartottak május 23-án szerzői estet. A szerző pedig Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke volt. A püspöknek az elmúlt tizenhat évben a tudományos szakmai kötetekkel és a füzetes meditációkkal együtt közel kilencven könyve jelent meg, azonban könyvbemutatója még nem volt. Ezért is fogadta el örömmel Petró László meghívását, aki a könyvek apropóján szerette volna Steinbach József egy kevésbé ismert oldalát, az írót/szerzőt megmutatni.

A kétszer egy órás beszélgetés mindegyik alkalmára megtelt a kávézó. Petró László felkészült kérdezőként irányította a beszélgetést, amiből képet kaphatott a hallgatóság a szerzői ihletről, az írás hogyanjáról. A különböző műfajú könyvek más-más megoldásokat követelnek. A hosszabb műfajnál van mód az értekezésre, az adott témák bővebb kifejtésére. A számos, rövid meditációkat tartalmazó kiadványoknál kihívás, hogy pár sorban megjelenítse az adott Ige magyarázatát, legyen benne egy rövid meditáció és imádság is. Ezek a könyvek többek között a 13 éven át írt Ige mellett rovat és a Kossuth Rádióban elhangzott reggeli meditációkat tartalmazzák. A püspök azért is tartja fontosnak ezt a műfajt, mert rohanó világunkban, amikor gyakran csak pár perc van az elcsendesedésre, alkalmat adnak az Istennel való találkozásra: elcsendesedni mellettük, elgondolkozni rajtuk és töltekezni belőlük. A rádiós műfajban az is külön missziós kihívás, hogy általa olyanokat lehet megszólítani az Evangélium üzenetével, akik lehet, hogy teljesen mást gondolnak a világról, mint mi.

Az érdekfeszítő beszélgetés alatt kulisszatitkokra is fény derült, úgyis mint a kocsi hátsó ülésén, zötykölődve írás kihívásairól, a könyvekben megjelenő fényképek szerepéről, a szentlelkes ihlető művészetekről, az üzenetet hordozó címekről. Elhangzott, hogy az internet világában is fontos szerepe van a nyomtatott írásnak, ami az évszázadok alatt bizonyított, tartós és maradandó produktum. Szó volt arról is, hogy a tanulmányok, meditációk mellett az elbeszélő műfaj is megjelenik repertoárjában, sőt, versek is, de mivel sokkal személyesebbek, ezért egyelőre azok nem kerülnek nyomtatásba. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy püspöki szolgálata után elsődlegesen a családjának szánja az idejét, e téren sok elmaradása van, de vannak még olyan tervei, amiket szeretne könyvben megírni.

Steinbach József a beszélgetés után dedikálta is a könyveit.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. July 27., Saturday,
Olga , Liliána napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9837
Összesen 2009. június 2. óta : 41721068