Új Szlovén csoda - beszámoló

Adminisztrátor, 2009-09-28 13:47:25

Alig egy évvel azután, hogy a szlovéniai reformátusok 60 év után újból helyben lakó lelkészt kaptak - pontosabban lelkészeket, hiszen egy fiatal lelkészházaspár érkezett hozzájuk -, szeptember 19-én máris presbiteri konferenciát szerveztek.

Persze nem teljesen önerőből, hanem egy sikeres pályázat útján, melyet a Szülőföld Alapnál nyertek meg.

„Nem ez volt az első sikeres pályázatunk” - meséli Bódis Tamás lelkipásztor. „Korábban már támogatást kaptunk irodaeszközök vásárlására és tavasszal egy szentlászlói (Szlovénia - Motvarjevci) találkozó megszervezésére is. Nagyon hálásak vagyunk, hogy egy olyan anyaországi szervezet, mint a Szülőföld Alap, ilyen sok lehetőséget biztosít számunkra.”

Elmondása szerint a konferencia ötlete Ozsváth Imre kercaszomori tiszteletestől származik, és az előkészületekben felesége, Rozgonyi Emőke is sokat segített, pedig neki most a legfőbb gondja fél éves kislányuk.

„A konferenciának több célja is volt. Egyrészt nagyon fontosnak éreztük, hogy helyreállítsuk a gyülekezetek közötti történelmi kapcsolatot. Hiszen a jelenlegi szlovén falvakban az 1919 előtti időkben a szentgyörgyvölgyi, a kercaszomori és az őriszentpéteri lelkészek szolgáltak. Most újra van lehetőségünk találkozni és a hit dolgairól is beszélni. A kapcsolati kört természetesen a kor jellegéhez igazítottunk, és egyfajta kistérségként a bajánsenyei, a kercaszomori, a kerkafalvi, az őriszentpéteri, a szalafői, a szentgotthárdi és szentgyörgyvölgyi gyülekezetek presbitereit hívtuk most meg. Fontosnak érezzük azt is, hogy a presbiterek minél több alkalommal találkozhassanak egyházunk vezetőivel. Ezért előadás tartására Steinbach Józsefet, a Dunántúli Egyházkerület püspökét, dr. Márkus Mihály nyugalmazott dunántúli püspököt, Szakál Pétert, az Őrségi Egyházmegye esperesét és dr. Papp Vilmost, volt bajánsenyei tudós lelkipásztort hívtuk meg. Örömünkre mindannyian elvállalták a szolgálatot, így a presbiterek meggyőződhettek arról, hogy vezetőink a tudományokban is kiválóan megállják helyüket és ezen felül jó előadók is. Természetesen célunk volt az is, hogy ezekkel az előadásokkal presbitereinket képezzük, fejlesszük, hiszen gyülekezeteinkben ők a vezetők és ez a komoly felelősség, ami tudományt is igényel” - mondta a rendezvény céljairól a fiatal lelkipásztor.

A nap folyamán négy előadást hallgathattak meg a résztvevők. A délelőtt folyamán két tudományos jellegűt: először dr. Márkus Mihályt Kálvin élete és az európai gondolkodásra gyakorolt hatása című előadását hallgathatták a konferenciázók, majd Steinbach József következett Kálvin teológiájának legfontosabb meglátásairól. A délutánra két beszámoló jellegű és elgondolkodtató előadás jutott: dr. Papp Vilmos és Szakál Péter a muravidéki reformátusok lelkigondozásáról beszéltek a rendszerváltás előtti és utáni időkből.

A résztvevők szerint a konferencia jól sikerült, és elérte céljait. Bíznak abban, hogy valamilyen módon lesz folytatása.

Példamutató módon a szlovéniai evangélikus és római katolikus egyház is képviseltette magát a rendezvényen, valamint dr. Göncz László szlovéniai nemzetiségi országgyűlési képviselő is jelen volt.

A rendezvény végén az előadók illetve a lelkipásztorok átvehették a lendvai Művelődési Intézet könyvcsomag ajándékát, amiből igen sok értékes adalékot tudhatnak meg a muravidéki magyarok életéről.

Köszönetet kell mondanunk mindenkinek, akik fáradoztak ezért a konferenciáért. Az ő életükön gazdag áldás, a résztevevők életén pedig bő termés legyen, Isten dicsőségére!

tm

A fotókat Ozsváth Imre kercaszomori lelkipásztor készítette.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez 1 hozzászólás érkezett, ezeket ide kattintva olvashatja

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9186
Összesen 2009. június 2. óta : 40179485