Október a Reformáció hónapja

Adminisztrátor, 2009-10-01 16:23:59

Biztonság, Bizalom és Bizonyosság a reformáció hónapjának kulcsszavai. "A kormány nem kezeli a legfontosabb válságot, a bizalom hiányát a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeiben" - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök csütörtökön Budapesten, az Október a reformáció hónapja című programsorozat nyitónapján tartott sajtótájékoztatón.

"Úgy érezzük, hogy azok az intézkedések, amelyek a jövő évi költségvetésben megfigyelhetők, arra jók, hogy a kormány túlélje a hátralévő időszakot" - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, hozzátéve: nem látják, hogy olyan intézkedések születnének, amelyek a legelesettebbeknek is segítenének túlélni a válságot.
A püspök annak kapcsán, hogy a kormány jövő évre ideiglenesen felfüggeszti az 1+1 forint alapú egyházfinanszírozási rendszert, azt közölte: folyamatos és tudatos szétzilálása folyik azoknak a közösségeknek, amelyek megpróbálják "a társadalom önfenntartó képességét őrizni".
A püspök kiemelte, hogy a történelmi egyházak el tudták érni, hogy összehívják az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságot, de a kilátástalan helyzetben lévők hangja nem jut el a Parlamentig.
„Egy olyan országban, ahol egy felmérés szerint az emberek 34%-a nem látja a reményt óriási szükség van a közösségek önmegtartó erejére” – fogalmazott a püspök.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője az egy százalékok kapcsán a kormány szomorú üzenetéről beszélt, hiszen miközben „a források egyre inkább csökkennek, az egyházakkal szemben egyre nagyobb a társadalom elvárása”. Prőhle Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztyén közösségekhez tartozó emberek a közjó építéséből sokkal inkább kiveszik a részüket, mint azok, akik nem tartoznak semmilyen vallási közösséghez. „A reformáció azt üzeni az elvilágiasodott társadalomnak, hogy a keresztyénség a modern társadalom egyik letéteményese. A reformációnak vitathatatlan a hatása a mai modern Európára – hangsúlyozta az evangélikus egyház országos felügyelője.
Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy ha nincs bizalom, akkor lehetetlenné válik az élet. A 16. században a reformátoroknak sikerült a társadalmat megváltoztatni és a közgondolkodást befolyásolni. Az elnök kiemelte, hogy a 2000 magyarországi protestáns gyülekezet mindegyike megemlékezik a reformáció hónapjáról. „Ezek a rendezvények és események újra a Krisztussal való kapcsolatunkra emlékeztetnek minket.”
A résztvevők kiemelték, hogy a soproni határnyitásnak és a berlini fal leomlásának a huszadik évfordulóján ökumenikus istentiszteletet tartanak. A német újraegyesítés ünnepének előestéjén október 2-án, pénteken este hat órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban tartják a német-magyar hálaadó ünnepet, melyen Margot Käßmann, Bölcskei Gusztáv, Várszegi Asztrik és Ittzés János püspökök szolgálnak majd.

forrás: www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó link:http://oikumene.meot.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14396
Összesen 2009. június 2. óta : 40261706