Új könyv a Kálvin-év alkalmából.

Adminisztrátor, 2009-09-03 07:49:13

A Pápai Református Gyűjtemények kiadásában megjelent Dékány Endre könyve:"Kávin Jánostól Németh Lászlóig - tanulmányok és emlékezések."

Részlet az ajánlásból:

Ez a kötet arról szól, hogy mi volt a Dékány Endre által is példaadóan képviselt lelkiásztori habitusnak a gondolati alapja a huszadik század második felében. Amint ez a kötet is jól mutatja, ez a lelkipásztori gondolkodásmód két pilléren nyugodott: Kálvin teológiai örökségén és a népi írók, köztük kimagaslóan Németh László kulturális kávinizmusán. E két gondolati vonulat sok tekintetben ugyan különbözik egymástól, amire Dékány Endre rá is mutat, ám mégs, egyházunk történetének egy igen válságos szakaszában nagyon is összetartozott, főleg itt, Dunántúlon, s aminek a hatása sok tekintetben ma is tart. Amiből az is nyilvánvaló, hogy e gondolkodás gyökérzete a két világháború közti időszakra nyúlik vissza és jóformán teljesen érintetlen maradt a kommunizmus időszakának hivatalos "teológiájától". Emberileg szólva, egyházunk megmaradásának a titka az, hogy olyan lelkipásztorok szolgáltak e nehéz időszakban, mint Dékány Endre.

Köntös László


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2020. July 11., Saturday,
Nóra , Lili napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 12938
Összesen 2009. június 2. óta : 20546573

Ige Mellett

(26) „…aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok…” (Máté 20,17–28)

ZEBEDEUS FIAINAK KÉRÉSE – I. – 1. Ezen a földön, még a mennyei világra nézve is csak úgy tudunk gondolkodni, hogy ki az első. Én és az enyéim legyenek... tovább

REPOSZT

Keresztet mindenhová

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre
A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház ...
... Tovább

Dokumentumtár

Az árvaság kora az Őrségi Egyházmegyében

Formátum:None
Méret: 0 bytes

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

A társadalomban élő ember

Formátum:.mp3,
Méret: 69.7 MB

Köntös László előadása a Dunántúli Református Akadémián, a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében, 2016 február 27-én.

Hanganyag letöltése