Új orgona Kádártán

Adminisztrátor, 2009-08-10 16:40:28

A Kádártai Református Gyülekezet Isten kegyelméből és jóakaratú emberek közbenjárásával orgonához jutott. Ezúton is köszönetet mondunk a holland Sjaak van Leeuwen-nek, valamint Veres Györgyné Petrőcz Máriának a segítségért.

A régen várt hangszert a hollandiai Olst gyülekezete ajándékozta, ahol a meglévő két orgona mellett már nem volt szükség a harmadik, kisméretű orgonára.

A hangszert Koch at Apeldoorn orgonaépítő készítette 1960 és 1970 között. A templomi orgona egy manuálos, pedálos hangszer 4 regiszterrel: Holpijp 8’, flute 4’, Octaaf 2’, Quint 1 1/3’. A regisztertraktúra mechanikus működésű, de a pedál és a manuál között elektromos összeköttetés van.

Az orgonát 2009. áprilisában szállították Kádártára a holland orgonaépítők, akik a hangszert négy nap alatt építették újra. A mesterek az egyházközség vendégszeretetét élvezték, a szállítást pedig adományból fedeztük. Az orgona felhangolása után, 2009. május 24-én tartottuk az avatóünnepséget, amelyre eljött az olst-i gyülekezet orgonistája, Wim de Just Marten Bloemert gyülekezeti tag kíséretében. Az ünnepélyes istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Wim de Just és Koós Anita, az egyházközség kántora orgonált, valamint Veres Györgyné Petrőcz Mária és a kádártai gyülekezeti kórus éneke színesítette a programot.

Hálát adunk Istennek ezért a szép ajándékért!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16344
Összesen 2009. június 2. óta : 40292962