Adventi gyertyagyújtás Székesfehérváron

Adminisztrátor, 2009-12-07 07:33:05

"A Királyod hamarosan megérkezik" - Székesfehérvár belvárosában a Városház téren fellobbant az első adventi gyertya melegséget árasztó fénye. Az ünnepváró alkalmon Somogyi László a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkészi elnöke és Vargha Tamás, Székesfehérvár önkormányzatának tanácsnoka intézett szívet melengető evangéliumi üzenetet a hallgatósághoz.

A felcsendülő kórusművek és versek is emelték az ünnepi műsor színvonalát.„Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas!" - idézte Zakariás próféta szavait köszöntője elején Somogyi László Székesfehérvári Református Egyházközségünk lelkészi elnöke az adventi első gyertyagyújtás idején Székesfehérvár Városháza előtt. Elmondta, az "Advent" latin szó megérkezést jelent, és éppen Székesfehérváron, a királyok városában aktuális kimondani és örömmel hirdetni, hogy a karácsony fényei az uralkodó bevonulását jelzik előre. Hamarosan megérkezik az a nap, amikor a királyok Királya elhozza mindazt, amit már most meg lehet tapasztalni a belé vetett hit által.

Advent hármas jelentést hordoz. Egyrészt készülődést a karácsonyra, Isten szeretetének ünnepére, másrészt előre tekintést, Jézus második, uralkodói bevonulására. S a kettő között adatik egy személyes találkozás Vele. Aki ezt a személyes találkozást átéli, annak számára az a nap öröm teli lesz.

Nem kegyetlen, szenvtelen Uralkodóról van szó, akinek mindegy, hogyan éljük a mindennapjainkat.

Az, hogy Ő igaz - idézte a prófétai szavakat a lelkipásztor - nem csak azt jelenti, hogy nem csal és nem ver át - mai szóval élve -, hanem azt is, hogy szövetségéhez ragaszkodik. Amit megígért, teljesíti. Ha azt mondta, ad bölcsességet, akkor valóban ad, s ha azt ígérte, leveszi a bűn és lelkiismereti terheket rólunk, akkor meg is cselekszi.

A XXI. század embere azért is szenved rettenetesen, mert nem képes letenni lelki terheit, s nem tudja, hogy van egy királya. Ez az Úr diadalmas a szabadításban. Meg tudja azokat is szabadítani, akik a halálfélelem miatt egész életükben rabok.

- Aki megismeri Jézust a próféták és apostolai által ránk hagyott forrásokból, az szabaddá lesz. Az Advent igazi üzenete, hogy az Úr egy napon dicsőségesen megérkezik. Advent beteljesedik, Jézus Krisztus fény és hangjelenségek kíséretében megjelenik, akkor mindenki le fog térdelni előtte és minden nyelv vallani fogja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére. - Bátran szólítsuk meg Őt, és az életünk boldog lesz egy jézusi ölelésben. Ez nagyon hiányzik a mai világnak.

Végezetül a városháza előtt zsúfolásig megtelt hallgatóságnak áldott Adventet és karácsonyt kívánt, nagyon sok örömmel, boldogsággal és békességgel.

Advent a várakozás ideje. A fényre, a megváltásra áhítozó emberiség hosszú várakozását idézi emlékezetünkbe, egyben előkészít az Eljövendőre. Szembe kell néznünk a bennünk, köztünk élő rosszal, a Sötétséggel, hogy az Advent valóban a reményteli várakozás ideje legyen! - ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Dr. Vargha Tamás a székesfehérvári önkormányzat tanácsnoka.

Ma, amikor minden érték viszonylagossá válásának vagyunk tanúi és elszenvedői is, nosztalgiával emlékezünk gyermekkorunk karácsonyi várakozására, a boldog izgalomra. Tudtuk, öröm és meglepetés készül, szüleink gyengéden őrzik a Jézuska titkát. A harsány és csillogó reklámözönben is őrizzük meg a családnak ezt a bensőséges ünnepet!

Legyen gondunk azokra is, akik - József Attila szavaival - „tűzhelyet, családot, már végképp másoknak" remélnek! Akiket a „vas világ" törvénye az élet és a társadalom peremére vetett. Töltse el a szolidaritás és a szeretet a fény felé törekvő emberek szívét, hogy ajándékozni és adakozni is könnyű szívvel és szeretettel tudjanak.

A fény, a világosság eljöttének reményét hirdeti az adventi koszorún meggyújtott első gyertya még magányosan lobogó lángja. De meleg fénye felveszi a harcot a sötétség erőszakos hatalmával és reményt gyújt a magyar valóság sötétségében is. Ez az apró láng azt ígéri a szomorú embereknek, nem hiábavaló a várakozás, a reménykedés: a Fény megszületik és elűzi a Sötétséget.

- Hisszük és várjuk, hogy a szomorú magyar valóság sötétségébe is fényt hoz a Jövendő! Szent Ágoston szerint a remény olyan keresztény erény, melynek két gyermeke van. Leánya a düh és a harag, mert látja, mit kell megváltoztatni. A fia a bátorság, mert meg is teszi azt!

Ezt követően közösen meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáján az ünnephozó fényt.

Az ünnepségen Závodszky Noémi a Vörösmarty Színház művésznője karácsonyi hangulatot idéző szavalatát hallgatta a közönség, majd a Musculus Vocalis énekkar szólaltatott meg szebbnél szebb középkori és reneszánsz kori spanyol és itáliai egyházi kórusműveket Burján Orsolya vezényletében.

Szűcs Gáborújságíró, presbiter

Az alkalomról készült képeket megtekintheti a Mezőföldi Református Egyházmegye honlapján:

Kapcsolódó link:http://www.refdunantul.hu/lap/mezofoldiem/cikk/mutat/elso-adventi-gyertyagyujtas-szekesfehervaron/Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2023. June 02., Friday,
Kármen , Anita napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1670
Összesen 2009. június 2. óta : 36385804